Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježena je 29. godišnjica Dana sjećanja na razaranje Franjevačkog samostana i samostanske crkve Bezgrešnog Začeća BDM u Karinu.

Posted On Nedjelja, 13 veljače 2022 19:34

Danas, 13. veljače 2022. godine u Karinu je polaganjem vijenaca na grob franjevaca i svetom misom za Domovinu obilježen Dan sjećanja na VRO  „Maslenica“ i na razaranje Franjevačkog samostana i crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. 

Godišnjica je podsjetnik na dan kad su pobunjeni Srbi na tada okupiranom hrvatskom teritoriju, u znak osvete za uspjeh oslobodilačke operacije Maslenica, 13. veljače 1993. g. opljačkali vrijednu sakralnu samostansku baštinu, a miniranjem razorili crkvu i samostan u Karinu, koji je i spomenik kulture nulte kategorije iz 15. stoljeća. 

Vijence su položili predstavnici postrojbi iz Domovinskog rata, Ministarstva hrvatskih branitelja, MORH-a, MUP-a, Zadarske županije te jedinica lokalne samouprave. 

U ime Ministarstva branitelja  vijenac je položio izaslanik  potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda državni tajnik  Špiro Janović, u ime Ministarstva obrane izaslanik  ministra obrane RH Maria Banožića  brigadir Ivica Černa, voditelj Odsjeka za standardizaciju i kvalitetu obuke Središta za obuku „Rudolf Perešin“ te u ime   PU Zadarske  načelnik PP Benkovac Marijo Brzoja. Počast su  u ime Zadarska županije odali predsjednik Županijske skupštine Zoran Šikić i pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i sport Ivan Šimunić, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, gradonačelnik Grada Benkovca  Tomislav Bulić, izaslanstvo Grada Obrovca , predstavnici  Udruge dragovoljaca Domovinskog rata iz Pridrage te ostali predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.  

Svetu  misu  za Domovinu u crkvi Sv. Male Tereze   predslavio je  fra Ilija Mikulić vojni kapelan bojne „Pauci“ iz Knina i Inžinjerske bojne iz Sinja. Liturgijske dijelove pjeva je klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“.  

„Šest stoljeća je franjevački samostan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije bio u Karinu“, kaže gvardijan fra Petar Klarić dodajući kako su godine 1429.  ovdje došli franjevci, a samostan je u znak osvete za Maslenice razoren, opljačkan i uništen.

 „Franjevci su protjerani i ranije, još u ljeto 1991., ali vratili su se u Karin 1997., a potom se prionulo obnovi samostana. Godine 2006., na Gospu od Anđela, 2. kolovoza je samostan blagoslovljen, crkva je posvećena i stavljen je na raspolaganje vjernicima.“, rekao je fra Petar Klarić. 

„Franjevački samostan u Karinu uvijek je bio na braniku hrvatskog kulturnog, nacionalnog i duhovnog identiteta i valjda je zato u šeststoljetnoj povijesti više puta razaran, a posljednji put najteže prije 29 godina od pobunjenih velikosrba. Veseli me što sam prethodno i kao dužnosnik Ministarstva kulture RH pratio obnovu koja je završila 2006., ali i svaki novi dolazak, danas u ime Zadarske županije, na ovo posebno mjesto, iskazujući na taj način barem malu zahvalnost franjevcima u njemu zbog svega što čine.“, rekao je predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Zoran Šikić. 

Karinski samostan jedan je od 122 sakralna objekta u sastavu Franjevačke provincije presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu koji je stradao u  agresiji na Hrvatsku. To je bilo najveće razaranje u njegovoj šest stoljeća dugoj povijesti. Najstariji je samostan od njih petnaest u sastavu te provincije. U taj samostan franjevci su došli 1429. g. i uvijek je imao veliku duhovnu i nacionalnu ulogu. 

Pročitano 563 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA