Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Sastanak Vlade i županija na temu prihvata izbjeglica iz Ukrajine

Posted On Srijeda, 23 ožujka 2022 15:18

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je danas sastanak sa županima, predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Hrvatske zajednice općina te predstavnicima Međuresorne radne skupine na temu provedbe aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine.
 Izvijestio je da je, prema posljednjim podacima, u Hrvatsku ušlo 9.357 raseljenih osoba iz Ukrajine, od čega je 4.556 žena, odnosno 48,7%, zatim 1.172 muškaraca, odnosno 12,5%, te 3.629 djece, odnosno 38,8%.
 "Sve ovo zahtijeva dobru pripremu i organizaciju. Hrvatska je prije 30-ak godina brinula ne samo o vlastitim prognanicima iz tada okupiranih područja, nakon Miloševićeve velikosrpske agresije na Hrvatsku, nego i o brojnim izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatima koji su napuštali Srbiju", rekao je.
 Sada, dodao je, djelujemo na temelju tih iskustava, kada smo pokazali veliku solidarnost, a ona se očituje i danas i u potpori javnosti i u političkim stavovima prema ukrajinskom narodu i Ukrajini koja je žrtva agresije.
 "To je prijateljski narod koji izrazito pati u ovom trenutku i mi mu želimo pomoći", poručio je.
  Dodao je kako je Vlada u tom kontekstu poduzela niz akcija – od potpore u segmentima civilne zaštite, do tehničke, humanitarne, vojne i diplomatske pomoći te istaknuo da će nastaviti pomagati svim mogućim sredstvima daljnju opstojnost Ukrajine, pogotovo u humanitarnom smislu.
 
Što se tiče današnjega sastanka, premijer Plenković kazao je kako je njegov cilj rasprava o tome što se može poboljšati u postojećoj strukturi.
 
Dodao je da je uspostavljena  web stranica "Hrvatska za Ukrajinu" na ukrajinskom jeziku, koja sadrži sve korisne informacije za prihvat i zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine, ali i informacije za sve koji žele pomoći raseljenom stanovništvu Ukrajine, a otvorena je i besplatna telefonska linija – 114.

 
Posebno je važno, istaknuo je, pitanje smještaja te najavio da će se odluka o pokrivanju troškova toga smještaja naći i na današnjoj sjednici Vlade.
 
Prema podatcima gradskih i općinskih stožera civilne zaštite na području Zadarske županije boravi 325 osoba iz Ukrajine, a 19 učenika krenulo je u škole na našem području. Najviše izbjeglog stanovništva nalazi se na području Grada Zadra te općine Starigrad. Od ukupnog broja prijavljenih osoba iz Ukrajine 167 je djece.

„U ovome trenutku najvažnije je  izbjeglom stanovništvu iz Ukrajine osigurati zdravstvenu zaštitu, psihološku pomoć i socijalnu skrb te omogućiti učenicima pohađanje nastave u osnovnim i srednjim školama. Također, potrebno je radno aktivne osobe uključiti u tržište rada - rekao je zamjenik župana Šime Vicković koji je nazočio sastanku u Zagrebu.

Pročitano 1189 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA