Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Svečanom sjednicom obilježena 20. godišnjica utemeljenja Sveučilišta u Zadru

Posted On Subota, 26 ožujka 2022 07:54

Sveučilište u Zadru danas je Svečanom sjednicom obilježio 20. godišnjicu postojanja. Sjednici su uz rektoricu prof. dr. sc. Dijanu Vican i prorektore Sveučilišta u Zadru nazočili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanica premijera i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, izaslanik predsjednika Sabora RH župan Božidar Longin, apostolski nuncij Giorgio Lingua, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, , gradonačelnik Zadra Branko Dukić, saborska zastupnica Sabina Glasovac, državni tajnici Ivica Šušak i Šime Erlić,  rektori i prorektori hrvatskih sveučilišta, nekadašnji rektori te brojni drugi uglednici.

„Svi smo ponosni na Zadar, jedno od ključnih središta hrvatske kulture i umjetnosti, grad bogatog stvaralaštva i tradicije, jednu od kolijevki njegovanja našeg jezika, zahvaljujući Zoraniću i Barakoviću. Zadar je jedan od prepoznatljivih simbola Mediterana, a njegovo Sveučilište zalog trajnog rasta i budućnosti ovog grada“, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Župan Božidar Longin je kao izaslanik predsjednika Sabora istaknuo da se stalno ulaže u kapacitete za Sveučilište, te naglasio da je staru Tehničku školu upravo Županija ustupila Sveučilištu, svjesna važnosti ove institucije za prosperitet cijelog kraja. 

„Svake godine u ovoj prigodi spomenem i  neraskidivu vezu Sveučilišta i Županije koje seže u davnu 1998. godinu kada je upravo u Domu Županije održan sastanak nakon kojega je pokrenuta inicijativa o osnivanju Sveučilišta u Zadru.

Kroz ovo vrijeme Sveučilište se postupno razvija osnivajući nove odjele, ulažući kako u prostorne kapacitete, tako i u svoj kvalitetan kadar.“, rekao je župan Longin dodajući da je suradnja između Županije i Sveučilišta uvijek kvalitetna i puna međusobnog razumijevanja i poštovanja.

Dvadesetu obljetnicu osnutka sveučilišta svojim je dolaskom uveličao predsjednik RH Zoran Milanović, koji je rekao kako je ovo uvijek bio važan i napredan grad, s posebnom poviješću, u kojem su u 12. stoljeću papu dočekivali s hrvatskim napjevima. Njegovo sveučilište je biser koji treba njegovati i stalno graditi.

 „Budite konzervativni, skeptični u onome što stvarno možete. Ovo sveučilište ima svoju posebnost i svoju klasu, ne može i ne mora biti dobro u svemu i ne treba imati preveliku ambiciju. Mi nismo siromašna zemlja, morali bismo više ulagati u visoko obrazovanje, imamo novca za to. U nadi da će ovaj grad i sveučilište dalje napredovati, želim da vas pomaze dobre vijesti“, rekao je predsjednik Milanović.

Rektorica Vican osvrnula se ukratko na povijest Sveučilišta i uputila pogled prema njegovoj budućnosti.

„Prije 20 godina oživotvorili smo povijesnu istinu o postojanju visokog učilišta na području Jugoistočne Europe upravo u Zadru i odlukom Sabora RH postali smo obnovljeno sveučilište – Sveučilište u Zadru. Humanističko-društveni korijeni bili su dovoljni za prepoznavanje perspektivnosti našeg Sveučilišta 2002. godine, s novim strateškim ciljevima u novom povijesnom vremenu razvoja Republike Hrvatske. Od tada do danas imamo nove korijene u zdravstvenom području, agronomiji, ekologiji, akvakulturi, geografiji kao interdisciplinarnom području, pomorstvu, teologiji, informatici“, rekla je rektorica Vican.

Sveučilišnu zajednicu čini 5.500 studenata i 650 zaposlenika, od kojih je 440 u znanstvenom i/ili nastavnom zvanju.

U povodu 20. obljetnice za višegodišnju suradnju priznanja su dodijeljena tvrtki Tankerska plovidba i Športskom centru Višnjik.

U nastavku svog posjeta Zadru predsjednik Zoran Milanović obišao je u pratnji župana Božidara Longina Muzej antičkog stakla.

Pročitano 906 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA