Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan obišao radove na izgradnji kišnih vrtova

Posted On Srijeda, 13 travnja 2022 14:24

Župan Božidar Longin u pratnji ravnateljice ZADRA NOVE Marine Dujmović-Vuković i gradonačelnika Grada Zadra Branka Dukića obišao je radove na izgradnji kišnih vrtova u sklopu projekta STREAM- Strategic Development of Flood Management.
Agencija ZADRA NOVA vodeći je partner u projektu STREAM koji se financira u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 9 milijuna eura, a ZADRI NOVOJ je na raspolaganju 1,1 milijun eura.
„Kroz ovaj projekt ćemo raditi tri kišna vrta, jedan je ovdje na Vruljici, jedan kod Područne škole na Ploči, i jedan u Biogradu odmah uz magistralu. Ovo su suvremena građevinska rješenja tzv. pametna rješenja kojima se pokušavaju ublažiti posljedice bujičnih poplava, a bili smo svjedoci i ovdje u Zadru kako je to izgledalo, i to je nešto što se treba pokušati spriječiti“- rekla je ravnateljica ZADRA NOVE Marina Dujmović –Vuković i dodala da je jedan od tih načina i izgradnja kišnih vrtova koji će osim što će povlačiti vodu koja stvara bujičnu poplavu, ovo mjesto dobiti jedan novi zeleni prostor jer će biti posađene biljke koje imaju veću upojnu moć.
Župan Božidar Longin naglasio je kako smo svjedoci da se klimatske prilike mijenjaju i da smo iz dana u dan izloženi novim promjenama te se također prisjetio bujične poplave koja je na našem području nanijela velike štete.
„Ovaj projekt gledam kao jednostavan projekt kako sutra ublažiti takve elementarne nepogode, a posebno mi je drago da će se posaditi dio novih biljaka i sačuvati vegetacija jer biljke će same sa svojom transpiracijom ublažiti i povući dobar dio tih oborinskih voda“- rekao je župan Božidar Longin.
„Nama je cilj staviti naglasak na zelenilo i uređene parkove, tako i ovaj dio kišnih vrtova. Riješit ćemo se oborinskih voda, a najavljujem i završetak natječaja za senzoričko igralište na Vruljici pa očekujemo daljnje uređenje ovog prostora“, istaknuo je gradonačelnik Branko Dukić.
Opći cilj ovog projekta je poboljšanje monitoringa rizika i povećanje upravljačkih mogućosti stožera za zaštitu i spašavanje kako bi mogli pravovremeno reagirati na katastrofe uzrokovane poplavama. Specifični ciljevi projekta su unapređenje znanja o poplavama, osnaživanje kapaciteta hitnih službi, poboljšanje sustava ranog upozoravanja i komunikacijskog sustava.

Benefiti kišnog vrta su višestruki. Produžavanjem vremena potrebnog za otjecanje, ovi sustavi smanjuju mogućnost poplave uslijed izlijevanja kanalizacije. Pored toga, umanjuju zagađenja i poboljšavaju kvalitetu površinskih i podzemnih voda. Također, unaprjeđuju zelenilo i povećavaju bioraznolikost.
Voda nakon ulijevanja u sustav polako prolazi kroz različite slojeve zemljišnog medija, gdje se dalje može djelomično ili u potpunosti upiti u tlo. Tako se umanjuje koeficijent otjecanja i rizik od poplava, a ujedno i koncentracija štetnih tvari koje dospijevaju u kanalizacijski sustav i krajnji recipijent.

 

Pročitano 778 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA