Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Obilježena 29. godišnjica Zadarske županije

Posted On Srijeda, 20 travnja 2022 21:40

Svečanom sjednicom na Sveučilištu u Zadru obilježena je 29. godišnjica postojanja Zadarske županije. Uz tradicionalne dodjele godišnjih priznanja te nagrade za životno djelo, koja je postumno dodijeljena legendarnom zapovjedniku 7. domobranske pukovnije Zadar Danijelu Telesmaniću Didu, brojni govornici istaknuli su veliki napredak Zadarske županije koji pruža temelj za optimizam u narednom razdoblju.

Uz predsjednika RH Zorana Milanovića, sjednici su nazočili državni tajnici Josip Bilaver, Šime Erlić i Šime Mršić, saborski zastupnici Grozdana Perić i Nikolina Baradić, veleposlanik Češke Milan Hovorka, izaslanstva prijateljskih regija iz Češke i Slovačke, županica Karlovačke županije, župani Šibensko-kninske, Sisačko-moslavačke i Varaždinske županije, zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije, gradonačelnici, načelnici i brojni drugi uzvanici.

Predsjednik Županijske skupštine Zoran Šikić u uvodnom je govoru poručio kako skupština mora biti mjesto konstruktivne i argumentirane rasprave. Uputio je čestitku svim žiteljima, podsjećajući na ogromne resurse kojima raspolaže naša županija.

Župan Božidar Longin naglasio je kako je Zadarska županija sigurna županija koja je više puta kroz 29 godina postojanja potvrdila uspješno upravljanje u kriznim situacijama te nastavlja gospodarski uzlet.

"Potkraj ožujka imali smo gotovo 58.000 zaposlenih, što je za 2000 više nego godinu prije, a čak 3500 tisuće zaposlenih više u odnosu na 2019. godinu. Naši gospodarstvenici bilježe sve bolje rezultate, a prate ih regionalna i lokalna uprava realizacijom brojnih razvojnih projekata, u velikoj mjeri financiranih sredstvima iz EU fondova", istaknuo je Longin te najavio kako će Zadarska županija biti spremna za novu financijsku omotnicu Europske unije.

„Uvjeren sam da ćemo, u sinergiji naših gradova i općina, naših razvojnih agencija te u suradnji s hrvatskom Vladom, uspješno povući sredstva koja su nam na raspolaganju. Sve to kako bi napravili dodatan iskorak, prvenstveno u infrastrukturi, važan za kvalitetu življenja naših stanovnika“, dodao je Longin.

U ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića nazočnima se obratio njegov izaslanik Šime Erlić, državni tajnik tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, osvrnuvši se na mnoge realizirane projekte u Zadarskoj županiji.

„Zadarska županija ima se čime pohvaliti i ima puno toga za pokazati. Vidljivi napredak ostvaruje koristeći vlastite resurse te uz pomoć Vlade, ali i koristeći prilike iz EU fondova, a o čemu svjedoče brojni projekti koji se provode. Od ulaganja u prometnu povezanost, poput Gaženice, zadarske rive, cestovnih pravaca i brojnih luka i lučica, gdje je napravljen možda najveći iskorak u cijeloj Hrvatskoj. Tu su i ulaganja u zadarsku bolnicu, u vodno-komunalne aglomeracije, gospodarske zone, vrtiće, škole, sve do današnjeg projekta otvorenja Providurove palače u Zadru, simbola obnove nakon rata i zajedno sa Kneževom palačom ona zasigurno jest ostavština za generacije koje dolaze i pečat jednog vremena“, naglasio je Erlić najavivši da nas kroz europske fondove očekuje još puno lijepih i važnih ulaganja i projekata.

“Znamo koliko je bitna Zračna luka pa možemo i to ulaganje najaviti. Željeznica je u skoroj perspektivi, a treba istaknuti dovršetak kompletne vodno- komunalne infrastrukture", poručio je Erlić.

Predsjednik Milanović u svojem je obraćanju pohvalio napredak Zadarske županije.

"U ovoj županiji vidi se da se radi. Zadatak je da sada uzmemo svaki euro koji se nudi, a da nam se u budućnosti nudi sve manje, jer će to značiti da smo bogatiji. Čestitam vam dan vaše lijepe, raznolike i raznovrsne županije. Želim vam dugo toplo ljeto, bez požara, puno novaca, puno zarade, čiste račune i puno zdravlja", rekao je Milanović.

Pročitano 456 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA