Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Predstavljena knjiga “Strateško komuniciranje država”

Posted On Ponedjeljak, 25 travnja 2022 14:56

U Znanstvenoj knjižnici u Zadru danas je u sklopu programa Županijski dani  predstavljena knjiga “Strateško komuniciranje država”, nova  knjiga redovitog profesora Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i jednoga od vodećih hrvatskih komunikacijskih stručnjaka dr.sc. Bože Skoke.

Riječ je o izdanju na 850 stranica, podijeljenom u dva dijela. Prvi dio (autorski) je posvećen teoriji i praksi javne diplomacije, nacionalnog brendiranja i međunarodnih odnosa s javnošću, dok se drugi dio (urednički) odnosi na područja primjene i hrvatska iskustva, o kojima piše dvadesetak vodećih hrvatskih stručnjaka specijaliziranih za pojedina područja strateškog komuniciranja država.

„Kada govorimo o strateškom komuniciranju država govorimo o svim suvremenim oblicima na koji države odašilju poruke prema svijetu. Nije to više samo diplomacija. To je danas i javna diplomacija, prodaja načina života kao što rade Danci, prodaja sapunica kao što rade Turci, komuniciranje putem svojih proizvoda kao što Nijemci to rade s automobilima, promocija svoje popularne kulture kao što rade Amerikanci. Mi vrlo nesvjesno svakodnevno upijamo te poruke koje odašilju različite države s ciljem da ojačaju svoj položaj na međunarodnom, političkom i gospodarskom tržištu te naravno da zarade na tome, a istodobno povećaju svoj međunarodni utjecaj“, rekao je Skoko

Uz bogat pregled teorijskih pristupa i koncepata, originalan vlastiti prinos autora u razumijevanju tog fenomena i kreiranju novog modela upravljanja nacionalnim identitetom i imidžom u svrhu postizanja međunarodnog ugleda, knjiga donosi i studije slučaja te primjere dobre prakse iz cijelog svijeta, kao i priloge vodećih hrvatskih i svjetskih stručnjaka, koji pišu o primjeni strateškog komuniciranja u praksi.

Kada sam pisao ovu knjigu dosta sam razgovarao sa stranim stručnjacima za brendiranje. Njih sam pitao za mišljenje što je potencijal u Hrvatskoj, a da bi valjalo brendirati. Rekli su kao prvo da toliko prirodnih raznolikosti na malom prostoru je uistinu teško pronaći bilo gdje u svijetu. S druge strane tu je bogata kulturna baština koju treba znati „pakirati“ ako želimo da bude privlačna. Ono što su posebno apostrofirali, a mi nismo dovoljno osvijestili, da je jedan od najjačih hrvatskih aduta hrvatski način života. Čudio sam se i pitao – kako? na što su oni rekli: Imate vrhunsku gastronomiju, znate uživati u životu, pogledajte vaše terase i ispijanje kave, pomažete jedni drugima, imate sjajnu uravnoteženost između poslovnog i privatnog života, dostupne su sve javne usluge od školstva i zdravstva koje su jeftine. Znači to je jedan magnet kojeg nismo svjesni ovdje, a strancima predstavlja itekako značajnu privlačnost i zbog toga mnogi stranci doseljavaju u Hrvatsku“, istaknuo je.

Ovo je prvi udžbenik posvećen fenomenu država kao komunikatora u međunarodnim odnosima, odnosno strateškom komuniciranju država, u ovom dijelu Europe, a po pristupu i načinu prezentacije sadržaja jedinstven je i u globalnim okvirima.

Na promociji knjige sudjelovala  je prof. dr. sc. Vanda Babić Galić s Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru, a prisutnima se obratila i pročelnica Odjela za kroatistiku Sanja Knežević.

Snimio: Luka Gerlanc / CROPIX

Pročitano 575 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA