Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Predstavljena knjiga “Strateško komuniciranje država”

Posted On Ponedjeljak, 25 travnja 2022 14:56

U Znanstvenoj knjižnici u Zadru danas je u sklopu programa Županijski dani  predstavljena knjiga “Strateško komuniciranje država”, nova  knjiga redovitog profesora Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i jednoga od vodećih hrvatskih komunikacijskih stručnjaka dr.sc. Bože Skoke.

Riječ je o izdanju na 850 stranica, podijeljenom u dva dijela. Prvi dio (autorski) je posvećen teoriji i praksi javne diplomacije, nacionalnog brendiranja i međunarodnih odnosa s javnošću, dok se drugi dio (urednički) odnosi na područja primjene i hrvatska iskustva, o kojima piše dvadesetak vodećih hrvatskih stručnjaka specijaliziranih za pojedina područja strateškog komuniciranja država.

„Kada govorimo o strateškom komuniciranju država govorimo o svim suvremenim oblicima na koji države odašilju poruke prema svijetu. Nije to više samo diplomacija. To je danas i javna diplomacija, prodaja načina života kao što rade Danci, prodaja sapunica kao što rade Turci, komuniciranje putem svojih proizvoda kao što Nijemci to rade s automobilima, promocija svoje popularne kulture kao što rade Amerikanci. Mi vrlo nesvjesno svakodnevno upijamo te poruke koje odašilju različite države s ciljem da ojačaju svoj položaj na međunarodnom, političkom i gospodarskom tržištu te naravno da zarade na tome, a istodobno povećaju svoj međunarodni utjecaj“, rekao je Skoko

Uz bogat pregled teorijskih pristupa i koncepata, originalan vlastiti prinos autora u razumijevanju tog fenomena i kreiranju novog modela upravljanja nacionalnim identitetom i imidžom u svrhu postizanja međunarodnog ugleda, knjiga donosi i studije slučaja te primjere dobre prakse iz cijelog svijeta, kao i priloge vodećih hrvatskih i svjetskih stručnjaka, koji pišu o primjeni strateškog komuniciranja u praksi.

Kada sam pisao ovu knjigu dosta sam razgovarao sa stranim stručnjacima za brendiranje. Njih sam pitao za mišljenje što je potencijal u Hrvatskoj, a da bi valjalo brendirati. Rekli su kao prvo da toliko prirodnih raznolikosti na malom prostoru je uistinu teško pronaći bilo gdje u svijetu. S druge strane tu je bogata kulturna baština koju treba znati „pakirati“ ako želimo da bude privlačna. Ono što su posebno apostrofirali, a mi nismo dovoljno osvijestili, da je jedan od najjačih hrvatskih aduta hrvatski način života. Čudio sam se i pitao – kako? na što su oni rekli: Imate vrhunsku gastronomiju, znate uživati u životu, pogledajte vaše terase i ispijanje kave, pomažete jedni drugima, imate sjajnu uravnoteženost između poslovnog i privatnog života, dostupne su sve javne usluge od školstva i zdravstva koje su jeftine. Znači to je jedan magnet kojeg nismo svjesni ovdje, a strancima predstavlja itekako značajnu privlačnost i zbog toga mnogi stranci doseljavaju u Hrvatsku“, istaknuo je.

Ovo je prvi udžbenik posvećen fenomenu država kao komunikatora u međunarodnim odnosima, odnosno strateškom komuniciranju država, u ovom dijelu Europe, a po pristupu i načinu prezentacije sadržaja jedinstven je i u globalnim okvirima.

Na promociji knjige sudjelovala  je prof. dr. sc. Vanda Babić Galić s Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru, a prisutnima se obratila i pročelnica Odjela za kroatistiku Sanja Knežević.

Snimio: Luka Gerlanc / CROPIX

Pročitano 608 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA