Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Smotra folklora Zadarske županije

Posted On Petak, 27 svibnja 2022 11:40

U organizaciji Narodnog muzeja Zadar, nakon dvije godine pauze,  održana je prva večer  Smotre folklora Zadarske županije.

Smotru prati stručno povjerenstvo u sastavu: za glazbeno plesni izričaj: dr.sc. Ivo Brkić, etnomuzikolog i etnokoreolog iz Zadra i dr.sc. Katica Burić Ćenan, muzikologinja s Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru te za nošnju dr.sc. Jasenka Lulić Štorić, etnologinja iz Zadra. Na prvoj večeri naspupila  su  kulturno umjetnička društva iz dinarskog i jadranskog dijela Zadarske županije, : KUD Bokolje iz Dobropoljane,dječja  i odrasla skupina KUD-a Luzarica iz Pridrage, KUD Sloga iz Sali, KUD Sv.Luka iz Škabrnje, KUD Sv.Ante iz Draga, KUU Fortuna iz Ražanca I KUD Zadarski tanac iz Zadra. Posebni gosti I iznenađenje večeri bili su pjevačka skupina LADA iz Poljske koji su pohađali radionicu vokalnog tradicijskog folklora u Žegaru, Kistanjama I Kuli Janković. Oni su predvođeni bračnim parom etnologinjom Zosjom I arheologom Kasperom izveli nekoliko tradicijskih pjesama, ojkanja. Zanimljivo je istaknuti da je riječ o mladim ljudima iz Poljske od kojih rijetko tko govori Hrvatski.

Večeras će na  Smotri folklora nastupiti još 10-ak KUD-ova sa područja Zadarske županije, ali  i KUD DRIMKOL iz Vevčana, Sjeverna Makedonija. KUD-ovi se u vremenu od 18 do 18:30 sati okupljaju kod Gospe od zdravlja odakle u 18:30 kreće povorka do Trga Petra Zoranića gdje u 19 sati počinje program.

Pokrovitelji su: Ministarstvo kulture, Zadarska županija, Turistička zajednica grada Zadra i Hrvatsko društvo skladatelja.

Pročitano 1925 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA