Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U nazočnosti veleposlanika Italije potpisan Memorandum između Zadarske županije i Regije Veneto

Posted On Petak, 27 svibnja 2022 15:42
Župan Božidar Longin potpisao je Memorandum o razumijevanju za prijateljstvo i suradnju između Zadarske županije i talijanske Regije Veneto Župan Božidar Longin potpisao je Memorandum o razumijevanju za prijateljstvo i suradnju između Zadarske županije i talijanske Regije Veneto

Zadarska županija od danas službeno ima ostvarenu još jednu međunarodnu suradnju. U nazočnosti veleposlanika Talijanske Republike u Hrvatskoj NJ. E. Pierfrancesca Sacca i generalnog konzula u Rijeci Davida Bradaninija, župan Božidar Longin potpisao je Memorandum o razumijevanju za prijateljstvo i suradnju između Zadarske županije i talijanske Regije Veneto.

Uz potpisane povelje s češkom Južnomoravskom regijom, slovačkim Trnavskim samoupravnim krajem, mađarskom Baranjskom županijom, poljskim Podkartpatskim vojvodstvom i kineskim Hainanom, Veneto je šesta međunarodna regija s kojom je Zadarska županija formalizirala svoju suradnju.

Nakon što je predsjednik Regije Veneto Luca Zaia potpisao Memorandum te ga uputio Zadarskoj županiji, današnjim potpisom župana Longina službeno je uspostavljen formalan okvir već izrazito aktivne međunarodne suradnje s Regijom Veneto, posebno u sektoru marikulture te u okviru zajedničkih projekata zaštite Jadrana.

„Zadarska županija i Regija Veneto, zbog svog zemljopisnog položaja te interesa u očuvanju zajedničkog najvećeg gospodarskog i prirodnog resursa – Jadranskog mora, imaju posebne koristi u poslovnoj suradnji, pri čemu osobit naglasak ima partnerstvo na aktivnostima u sklopu programa prekogranične suradnje gdje smo ostvarili niz zajedničkih projekata. Također treba spomenuti i zajedničko članstvo nas i Regije Veneto u okviru Jadransko-jonske euroregije što predstavlja institucionalni okvir za identifikaciju i rješavanje zajedničkih pitanja, u skladu sa suvremenim standardima i brojnim primjerima širom Europe“, poručio je ovom prigodom župan Longin.

Regija Veneto sa 4,5 milijuna žitelja peta je talijanska regija po broju stanovnika i jedna od najrazvijenijih u Italiji, a uz sjedište regije, grad Veneciju, u njoj se nalaze brojni poznati gradovi poput Trevisa, Verone, Vicenze te Padove koja od 2003. godine ima potpisanu povelju o prijateljstvu s Gradom Zadrom.

Uoči službenog potpisivanja Memoranduma, u Domu Zadarske županije župan je, sa suradnicima, održao radni sastanak s NJ. E. veleposlanikom Saccom i generalnim konzulom Bradaninijem. Italija je godinama vodeći vanjsko-trgovinski partner Zadarske županije, a u proteklom razdoblju prometnula se u vodećeg partnera u sve brojnijim europskim projektima prekogranične suradnje.

„Zadarska županija bilježi značajan gospodarski iskorak, ali želimo biti još uspješniji u privlačenju investicija te sredstava iz europskih fondova. Stoga kroz još konkretniju suradnju naših razvojnih agencija i ustanova s partnerima iz Italije očekujemo nastavak pozitivnog trenda i korištenja cjelokupnog potencijala naše županije“, istaknuo je župan koji je talijanskog veleposlanika i konzula izvijestio o gospodarskim, prirodnim i kulturnim potencijalima Zadarske županije te o razvojnim mogućnostima u sektorima turizma, energetike, marikulture i poduzetništva.

Veleposlanik, koji je stigao u nastupni posjet, istaknuo je zadovoljstvo boravkom u Zadarskoj županiji te najavio da će za vrijeme svog mandata u Hrvatskoj nastojati unaprijediti već postojeće kvalitetne odnose sa Zadarskom županijom uz želju da je proširi na sveučilišnu suradnju te ujedno otvoriti nove mogućnosti ulaganja talijanskih gospodarstvenika na ovom, za njih izrazito privlačnom području.

Veleposlanik Sacca je iskazao potporu nastojanjima da se osigura cjelogodišnja trajektna linija između Zadra i Ancone, naglasivši da je to u obostranom interesu.

Pročitano 192 puta

Zadnje objave

U Salima na Dugom otoku u tijeku su radovi na dogradnji mjesne luke vrijedni preko 90 milijuna kuna
srpnja 07, 2022

Radovi u tijeku: Sali će dobiti proširenu luku vrijednu 90 milijuna kuna

U Salima na Dugom otoku u tijeku su radovi na dogradnji mjesne luke vrijedni preko 90…
lipnja 21, 2022

NAJAVA 7. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

7. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 29. lipnja (srijeda)…
lipnja 21, 2022

Eno-gastro županija: Vinari, maslinari i sirari osvojili niz međunarodnih priznanja

Župan Božidar Longin priredio je u dvorištu Doma Zadarske županije primanje za vinare,…
Priznanja Općine Pašman ove godine su zaslužili Nikola Krajnović, Ivana Tadija, Ines Škrokov i Vice Bobić
lipnja 14, 2022

Dan Općine Pašman: Ćosić posebno ponosan na porast broja stanovnika

U Pašmanu je održana Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana općine i blagdana…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA