Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 780

Počelo obilježavanje 24. obljetnice VRO „Maslenica“

Posted On Ponedjeljak, 23 siječnja 2017 13:15

U petak, 20. siječnja 2017. godine počelo je trodnevno obilježavanje 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Maslenica“. Nakon odavanja počasti svim žrtvama Domovinskog rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na središnjem križu Gradskoga groblja u Zadru, i ove godine središnji događaj bio je mimohod s ratnim zastavama postrojbi koje su sudjelovale u Domovinskom ratu. U svečanom mimohodu kojeg je predvodio orkestar Hrvatske ratne mornarice i Počasno zaštitna bojna sudjelovalo je 167 zastava pod kojima su hrvatski vojnici tijekom Domovinskog rata ponosno i časno izvojevali pobjede.

Akcijom koja je krenula 22. siječnja u 6 sati ujutro pod kodnim imenom "Gusar, u pet dana koliko je trajala, oslobođeno je 15-ak okupiranih sela u zadarskom zaleđu, ali i strateška točka Masleničko ždrilo zahvaljujući kojemu je ponovno, nakon godinu i pol dana, ponovno povezana cijela zemlja. Te ratne zime, naime, iz Zagreba se do Zadra putovalo i po 15 sati, a grad i okolica mjesecima su živjeli bez osnovnih uvjeta poput struje i vode. Akcija Maslenica bila je najava pobjedonosne Oluje. Na žalost, velika pobjeda nije bila bez žrtava. Život je tijekom i nakon akcije Maslenica izgubilo  127 branitelja.

Povodom 24. obljetnice vojno redarstvene akcije Maslenica, danas je u HNK održana svečana akademija kojoj su nazočili brojni predstavnici lokalne, nacionalne i crkvene vlasti te obitelji poginulih branitelja, kojima je minutom šutnje na početku svečanosti odana počast.

Klapa sv. Juraj HRM i govornici oživjeli su sjećanje na dane važne oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu. O političkim okolnostima uoči i nakon VRO Maslenica govorio je ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Ante Nazor, naglašavajući da je posebno bitno da se s njom upoznaju i mladi u dvorani zadarskog kazališta. „Akcija Maslenica bila je, ne samo vojna, već i diplomatska pobjeda Hrvatske. Međunarodnoj zajednici tada se nije žurilo riješiti situaciju na području Hrvatske, i da nije bilo odlučnosti hrvatskog vodstva i spremnosti hrvatskoga naroda da bude svoj na svome, mi bi i danas bili u situaciji u kojoj je Cipar“, rekao je Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata: „Hrvatska je ostvarila svoj cilj, povezala je sjever i jug zemlje i jasno pokazala i pobunjenim srbima i međunarodnoj zajednici da je ovo hrvatski teritorij, da je Hrvatska međunarodno priznata država i da će ona učiniti sve, ako ne mirnim onda vojnim putem da vrati svoj okupirani teritorij.“- istaknuo je Nazor.

U ime organizacijskog odbora prisutne je pozdravio župan Zadarske županije Stipe Zrilić.  

„Put do slobode bio je težak, bilo je potrebno puno suza, krvi i stradavanja da bi ostvarili nezavisnu Hrvatsku. Operacija Maslenica je naša, ali i svehrvatska. Pokušavalo se zapostaviti njezin značaj i da nije bilo nas sve se ovo ne bi dogodilo. Dužni smo odavati priznanje, pogotovo onima koji su dali svoje živote. Istinu o Domovinskom ratu moramo širiti na svakom koraku i u svako vrijeme. Ne smijemo zaboraviti, rekao je Zrilić.

„Nastavimo raditi tako da ostvarimo njihove snove“, poručio je Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Svečanoj akademiji prisustvovala su i dva ministra - ministar obrane Damir Krstičević, podpredsjednik hrvatske Vlade koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved.

Krstičević je istaknuo da je „Oluja bila kruna, a Maslenica prekretnica u Domovinskom ratu".

„24 godine je prošlo od tih prekretničkih dana i povijesnih trenutaka u kojima je hrvatski vojnik ojačao nadu i dokazao kako zajedno možemo ostvariti sve domovinske zadaće. Operacija Maslenica donijela je mir i slobodu te preduvjet za razvoj Zadra i županije te stvaranje Hrvatske. Pokazali smo svijetu i našim neprijateljima da možemo sami riješiti problem okupiranih teritorija što smo i napravili. Dali smo snažnu poruku za jačanje političkih pozicija na međunarodnoj sceni. Osnažili smo vjeru u pobjednički karakter hrvatske vojske koji je do danas ostao takav i takav će biti zauvijek“, poručio je Krstičević dodajući da su ljudi „naša najveća vrijednost" te upravo zbog toga dvorane u Ministarstvu nose nazive po istaknutim generalima i zapovjednicima u Domovinskom ratu.

Svečanosti u HNK nazočili su i Ante Deur, posebni savjetnik za branitelje u ulozi izaslanika predsjednice, Marko Srdarević, glavni ravnatelj policije, Zlatko Ževrnja, župan Splitsko-dalmatinske županije, gradonačelnik Božidar Kalmeta, nadbiskup Želimir Puljić i drugi predstavnici općina, vojske, policije, sveučilišta i sudske vlasti.

Pročitano 1581 puta

Zadnje objave

siječnja 06, 2022

Županova čestitka episkopu dalmatinskom povodom pravoslavnog Božića

U povodu pravoslavnog Božića koji se slavi u petak, 7. siječnja župan Božidar Longin…
siječnja 06, 2022

Župan Longin posjetio graničnu policiju: Sigurnost je brend Zadarske županije

Župan Božidar Longin i zamjenik župana Šime Vicković u pratnji načelnika Policijske…
Betlehemsko svjetlo mira i ove je godine stiglo u Zadarsku županiju
prosinca 23, 2021

Betlehemsko svjetlo stiglo u Zadarsku županiju

Betlehemsko svjetlo mira i ove je godine stiglo u Zadarsku županiju. Mladi izviđači iz…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA