Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 780

Počelo obilježavanje 24. obljetnice VRO „Maslenica“

Posted On Ponedjeljak, 23 siječnja 2017 13:15

U petak, 20. siječnja 2017. godine počelo je trodnevno obilježavanje 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Maslenica“. Nakon odavanja počasti svim žrtvama Domovinskog rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na središnjem križu Gradskoga groblja u Zadru, i ove godine središnji događaj bio je mimohod s ratnim zastavama postrojbi koje su sudjelovale u Domovinskom ratu. U svečanom mimohodu kojeg je predvodio orkestar Hrvatske ratne mornarice i Počasno zaštitna bojna sudjelovalo je 167 zastava pod kojima su hrvatski vojnici tijekom Domovinskog rata ponosno i časno izvojevali pobjede.

Akcijom koja je krenula 22. siječnja u 6 sati ujutro pod kodnim imenom "Gusar, u pet dana koliko je trajala, oslobođeno je 15-ak okupiranih sela u zadarskom zaleđu, ali i strateška točka Masleničko ždrilo zahvaljujući kojemu je ponovno, nakon godinu i pol dana, ponovno povezana cijela zemlja. Te ratne zime, naime, iz Zagreba se do Zadra putovalo i po 15 sati, a grad i okolica mjesecima su živjeli bez osnovnih uvjeta poput struje i vode. Akcija Maslenica bila je najava pobjedonosne Oluje. Na žalost, velika pobjeda nije bila bez žrtava. Život je tijekom i nakon akcije Maslenica izgubilo  127 branitelja.

Povodom 24. obljetnice vojno redarstvene akcije Maslenica, danas je u HNK održana svečana akademija kojoj su nazočili brojni predstavnici lokalne, nacionalne i crkvene vlasti te obitelji poginulih branitelja, kojima je minutom šutnje na početku svečanosti odana počast.

Klapa sv. Juraj HRM i govornici oživjeli su sjećanje na dane važne oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu. O političkim okolnostima uoči i nakon VRO Maslenica govorio je ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Ante Nazor, naglašavajući da je posebno bitno da se s njom upoznaju i mladi u dvorani zadarskog kazališta. „Akcija Maslenica bila je, ne samo vojna, već i diplomatska pobjeda Hrvatske. Međunarodnoj zajednici tada se nije žurilo riješiti situaciju na području Hrvatske, i da nije bilo odlučnosti hrvatskog vodstva i spremnosti hrvatskoga naroda da bude svoj na svome, mi bi i danas bili u situaciji u kojoj je Cipar“, rekao je Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata: „Hrvatska je ostvarila svoj cilj, povezala je sjever i jug zemlje i jasno pokazala i pobunjenim srbima i međunarodnoj zajednici da je ovo hrvatski teritorij, da je Hrvatska međunarodno priznata država i da će ona učiniti sve, ako ne mirnim onda vojnim putem da vrati svoj okupirani teritorij.“- istaknuo je Nazor.

U ime organizacijskog odbora prisutne je pozdravio župan Zadarske županije Stipe Zrilić.  

„Put do slobode bio je težak, bilo je potrebno puno suza, krvi i stradavanja da bi ostvarili nezavisnu Hrvatsku. Operacija Maslenica je naša, ali i svehrvatska. Pokušavalo se zapostaviti njezin značaj i da nije bilo nas sve se ovo ne bi dogodilo. Dužni smo odavati priznanje, pogotovo onima koji su dali svoje živote. Istinu o Domovinskom ratu moramo širiti na svakom koraku i u svako vrijeme. Ne smijemo zaboraviti, rekao je Zrilić.

„Nastavimo raditi tako da ostvarimo njihove snove“, poručio je Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Svečanoj akademiji prisustvovala su i dva ministra - ministar obrane Damir Krstičević, podpredsjednik hrvatske Vlade koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved.

Krstičević je istaknuo da je „Oluja bila kruna, a Maslenica prekretnica u Domovinskom ratu".

„24 godine je prošlo od tih prekretničkih dana i povijesnih trenutaka u kojima je hrvatski vojnik ojačao nadu i dokazao kako zajedno možemo ostvariti sve domovinske zadaće. Operacija Maslenica donijela je mir i slobodu te preduvjet za razvoj Zadra i županije te stvaranje Hrvatske. Pokazali smo svijetu i našim neprijateljima da možemo sami riješiti problem okupiranih teritorija što smo i napravili. Dali smo snažnu poruku za jačanje političkih pozicija na međunarodnoj sceni. Osnažili smo vjeru u pobjednički karakter hrvatske vojske koji je do danas ostao takav i takav će biti zauvijek“, poručio je Krstičević dodajući da su ljudi „naša najveća vrijednost" te upravo zbog toga dvorane u Ministarstvu nose nazive po istaknutim generalima i zapovjednicima u Domovinskom ratu.

Svečanosti u HNK nazočili su i Ante Deur, posebni savjetnik za branitelje u ulozi izaslanika predsjednice, Marko Srdarević, glavni ravnatelj policije, Zlatko Ževrnja, župan Splitsko-dalmatinske županije, gradonačelnik Božidar Kalmeta, nadbiskup Želimir Puljić i drugi predstavnici općina, vojske, policije, sveučilišta i sudske vlasti.

Pročitano 1150 puta

Zadnje objave

svibnja 24, 2020

Županova čestitka povodom Ramazanskog bajrama

Župan Božidar Longin u povodu proslave Ramazanskog bajrama uputio je čestitku glavnom…
svibnja 13, 2020

Unatoč koronavirusu: Nastavlja se izgradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti,…
svibnja 12, 2020

NAJAVA 18. izvanredne elektronske sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. izvanredna elektronska sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održati će se…
svibnja 04, 2020

Župan uputio čestitku vatrogascima povodom blagdana sv. Florijana

Dan vatrogastva u Republici Hrvatskoj slavi se 4. svibnja, na dan svetog Florijana,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA