Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Telašćici otvoren Interpretacijsko-edukacijski centar Grpašćak

Posted On Četvrtak, 16 lipnja 2022 16:06
U Parku prirode Telašćica otvoren je Interpretacijsko-edukacijski centar Grpašćak. U Parku prirode Telašćica otvoren je Interpretacijsko-edukacijski centar Grpašćak.

Na Dugom otoku, u Parku prirode Telašćica otvoren je Interpretacijsko-edukacijski centar Grpašćak. Ukupna vrijednost projekta je 25,2 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi su 15,5 milijuna kuna, od čega je 85 posto osigurano iz europskih fondova.

Javna ustanova Park prirode Telašćica otvorenjem Interpretacijsko-edukacijskog centra Grpašćak dobit će važan centar za rad, ali i novi oblik turističke ponude parka.

Obnovljeni vidikovac na 146 metara nadmorske visine objedinjuje funkcije edukacije, prijema i okrijepe posjetitelja, vidikovca, informiranja i prodaje suvenira, interpretacije i prezentacije veličanstvenih prirodnih i kulturnih vrijednosti Telašćice. Jedinstven je primjer prenamjene vojne utvrde u suvremeni interpretacijsko edukacijski centar, smješten na najvišem strmcu u Jadranskom moru, okružen jedinstvenom mirnom uvalom i arhipelagom koji će svakog posjetitelja ostaviti bez daha.

„Ovim centrom Park prirode Telašćica napokon će imati dodatnu ponudu za goste koji posjećuju ovaj jedinstveni vidikovac. Posebno je hvalevrijedno što će osim prekrasne panorame na Telašćicu, Kornate i pučinu ovaj centar posjetiteljima omogućiti da se bolje upoznaju s bogatom prirodnom baštinom ove veličanstvene uvale“, poručio je prilikom otvaranja Centra Grpašćak izaslanik predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka Petešić.

Prirodna ljepota, osebujnost i jedinstvenost Parka prirode Telašćica najznačajniji su čimbenici u segmentu sveukupne turističke ponude Dugog otoka. Uspostavljanjem ovog Interpretacijsko edukacijskog centra stavlja se poseban naglasak na značaj, važnost i ulogu zaštićenih područja u edukaciji i jačanju svijesti o vrijednostima Parka prirode te promociji zaštite i očuvanja prirode.

Župan Longin istaknuo je zadovoljstvo što je ovo drugi objekt turističke infrastrukture unutar Parkova prirode na području Zadarske županije koji se otvara u istom tjednu, nakon Centra izvrsnosti Cerovačke špilje. Ukupna vrijednost ovih dvaju projekata je oko 90 milijuna kuna, a dodatnu dimenziju daje im činjenica da je većina sredstava za njihovu provedbu osigurana iz EU fondova.

„Posjećenost parka, osobito uvale Mir, iznimno je velika, pogotovo u ljetnim mjesecima. No osim prelijepe prirode, posjetiteljima je potrebno pružiti još nešto, ali i voditi računa o tome da se priroda sačuva od negativnog utjecaja čovjeka. I to nešto stiže nam danas u svoj svojoj punini upravo u obliku ovog Interpretacijsko-edukacijskog centra Grpašćak. Na poziciji objekta koji je nekoć služio u vojne svrhe, dobili smo novi turistički proizvod kroz koji će se moći predstaviti i autohtoni proizvodi te zaposliti lokalno stanovništvo, a što je, u konačnici, veliki doprinos dobrobiti lokalne zajednice“, poručio je župan Longin.

Izvorni izgled tvrđave Grpašćak datira iz 1911. godine, kada je sagrađena kao vojna utvrda Austro-Ugarske Monarhije. U novije doba utvrdu je koristila Hrvatska vojska koja ju je prije 15-ak godina prepustila na upravljanje Parku prirode Telašćica.

Pročitano 142 puta

Zadnje objave

U Salima na Dugom otoku u tijeku su radovi na dogradnji mjesne luke vrijedni preko 90 milijuna kuna
srpnja 07, 2022

Radovi u tijeku: Sali će dobiti proširenu luku vrijednu 90 milijuna kuna

U Salima na Dugom otoku u tijeku su radovi na dogradnji mjesne luke vrijedni preko 90…
lipnja 21, 2022

NAJAVA 7. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

7. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 29. lipnja (srijeda)…
lipnja 21, 2022

Eno-gastro županija: Vinari, maslinari i sirari osvojili niz međunarodnih priznanja

Župan Božidar Longin priredio je u dvorištu Doma Zadarske županije primanje za vinare,…
Priznanja Općine Pašman ove godine su zaslužili Nikola Krajnović, Ivana Tadija, Ines Škrokov i Vice Bobić
lipnja 14, 2022

Dan Općine Pašman: Ćosić posebno ponosan na porast broja stanovnika

U Pašmanu je održana Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana općine i blagdana…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA