Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Odobreno dva milijuna kuna za solarnu elektranu Opće bolnice Zadar

Posted On Utorak, 28 lipnja 2022 10:26
Državni tajnik Šime Erlić s ravnateljem Opće Bolnice Zadar Željkom Čulinom potpisao ugovor o financiranju projekta Solarna elektrana Opće bolnice Zadar Državni tajnik Šime Erlić s ravnateljem Opće Bolnice Zadar Željkom Čulinom potpisao ugovor o financiranju projekta Solarna elektrana Opće bolnice Zadar

Opća bolnica Zadar osigurala je gotovo dva milijuna kuna za projekt solarne elektrane na zgradi Poliklinike. Riječ je o sredstvima iz Programa Energija i klimatske promjene koji se financira iz financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje od 2014. – 2021. godine.

Tim je povodom Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske Unije s ravnateljem Opće Bolnice Zadar Željkom Čulinom potpisao ugovor o financiranju projekta Solarna elektrana Opće bolnice Zadar. Potpisivanju su nazočili župan Božidar Longin, županijski pročelnik za zdravstvo Marko Kolega te ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar Zoran Škrgatić.

Državni tajnik Erlić poručio je da je zadarska bolnica iznimno aktivna po pitanju privlačenja sredstava te da se prijavljuje na sve raspoložive natječaje iz EU fondova i konstantno priprema nove projekte.

„To je iznimno bitno za postizanje dobrih rezultata s privlačenjem sredstava iz EU fondova i vjerujem da će to u budućnosti rezultirati s nizom novih ugovorenih projekata za bolnicu. Jedan od projekata koji se odlično nadopunjuje na ovaj projekt ulaganja u solare jest energetska obnova zgrada bolnice koji je također u skladu sa smjerom poslovanja bolnice u smjeru obnovljivih izvora energije. Taj je projekt u pripremnoj fazi i vjerujem da će se uskoro realizirati, jer nas značajna sredstva očekuju upravo u segmentu ulaganja sukladno Zelenom planu EU-a i novoj REPOWER EU inicijativi“, kazao je Šime Erlić dodavši da Program Energija i klimatske promjene za cilj ima pružanje podrške aktivnostima u području razvoja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, od čega je 20 milijuna eura osigurano za projekte ulaganja u geoterme, energiju mora i solare.

Ulaganje u izgradnju solarne elektrane na zgradi Poliklinike ublažit će problem visokih troškova energije te će doprinijeti povećanju ukupnih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, kao i promicanju korištenja tehnologija s manjom emisijom ugljika.

„Cilj projekta je povećati instalirane kapacitete za proizvodnju solarne energije i smanjiti emisije CO2, a pritom će Opća bolnica Zadar ostvariti uštede na troškovima električne energije. Konkretnije, to bi trebalo iznositi oko 350 tisuća kuna godišnje po sadašnjim tržišnim cijenama. Ušteđena sredstva omogućit će daljnja ulaganja u modernizaciju bolničke opreme i unapređenje zdravstvenih usluga“, ustvrdio je ravnatelj OB Zadar Željko Čulina, dok je župan Longin pohvalio ravnatelja i suradnike na još jednom ostvarenom projektu.

„Ovaj projekt je iznimno važan iz više aspekata, a pogotovo sada kada su energenti na svjetskoj razini znatno poskupjeli. Vjerujem da ćemo u skoroj budućnosti vidjeti još niz ovakvih projekata koji s jedne strane štede energiju, a s druge utječu na očuvanje okoliša“, naglasio je Longin podsjetivši da je i Zadarska županija prepoznala važnost trenutka pa je, s ciljem potpore građanima u povećanju korištenja obnovljivih izvora energije, raspisala dva javna poziva za koje je osigurano milijun kuna. Riječ je o javnim pozivima za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća i za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u kućanstvima.

Projekt izgradnje solarne elektrane na krovu zgrade Poliklinike, smanjit će potrošnju električne energije primljene iz elektroenergetske distribucijske mreže za 19,11% te će posljedično tome bolnica ostvariti uštedu. Solarna elektrana Opće bolnice Zadar, izlazne snage 220 kW, instaliranog kapaciteta 0,23 MW, proizvodit će 279.063 kWh električne energije godišnje te će smanjiti emisije CO2 za 65,3 tona godišnje. Ukupna površina elektrane iznosi 1.111 m2.

Ukupna vrijednost projekta Solarna elektrana Opće bolnice Zadar iznosi 261.352,88 eura, od čega je 85 posto iznosa, odnosno 222.149,95 eura donatorskih sredstava, a 15 posto iznosa, odnosno 39.202,93 eura nacionalno sufinanciranje. Razdoblje provedbe projekta je od 15. lipnja 2022. godine do 15. studenoga 2023. godine.

 

Pročitano 1234 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA