Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 780

Ministar turizma Gari Cappelli u Zadarskoj županiji

Posted On Srijeda, 01 veljače 2017 14:14

U srijedu, 1. veljače 2017. godine u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije ministar turizma Gari Cappelli sa županom Stipom Zrilićem potpisao je Ugovor o sufinanciranju timova dodatne medicinske pomoći u vrijeme turističke sezone.

– Porast broja gostiju u turističkoj sezoni iz godine u godinu pred nas stavlja veliki izazov prilagodbe zdravstvenih usluga. Prije svega riječ je o hitnoj pomoći koja mora biti dostupna i čija usluga mora biti na zavidno visokoj razini. Kako smo, zbog svog zemljopisnog položaja, ujedno i tranzitna županija, potreba za hitnim intervencijama na cestama ljeti također jako raste. Stoga već niz godina Županija, u suradnji s Ministarstvom turizma, sufinancira dodatne timove hitne pomoći, a od prije nekoliko godina uključujemo i jedinice lokalne samouprave. Ugovor se odnosi na sufinanciranje dodatnih timova u turističkim ambulantama, što je prijeko potrebno i zbog samog povećanja broja turista na našem području. Želimo da su sigurni i oni koji se zadržavaju ovdje, ali i oni koji prolaze cestama kroz naše područje. Neka hitna pomoć radi što manje, ali kada mora neka je dobro organizirana, rekao je župan Zadarske županije Stipe Zrilić i dodao kako se za dodatne timove, njih sedam u zadarskom kraju, izdvaja milijun kuna.

–Svaka ozbiljna zemlja brine o sigurnosti svojih turista i putnika. Ministarstvo, Vlada, izdvaja 175 tisuća kuna za dodatne timove na zadarskom području. Intencija je da se baš svi osjećaju sigurno, rekao je ministar Cappelli i najavio kako će se kroz izmjenu Zakona o boravišnoj pristojbi financirati i HGSS.

–Ozbiljno razmišljamo o tomu, jer vidimo koliko je HGSS bitan za sigurnost turista u RH. Ne samo u sezoni, svjedočimo stalnim intervencijama i izvanrednim rezultatima. Spomenuo bih kako nastavljamo s financiranjem helikopterske hitne pomoći koja ima tri baze, od kojih je jedna u Zadru. Bitno je da se turisti osjećaju sigurno na našim otocima i da im je medicinska pomoć 24 sata na usluzi, kazao je ministar zadovoljan podatkom da smo u siječnju ove godine zabilježili 20 posto više turista naspram istog perioda lani te da je booking za ovu godinu daleko bolji od prošlogodišnjeg.

Nakon potpisivanja Ugovora u Domu županije, u Gradskoj loži na Narodnom trgu na svečanom otvorenju, trećeg gastronomskog događaja „Tuna, sushi & Wine festivala“, hrvatski ministar turizma Gari Cappelli dao je potporu ovom jedinstvenom projektu koji se događa na jadranskim destinacijama u zimskom periodu. Uz župana Stipu Zrilića, gradonačelnika Zadra Božidara Kalmetu ovom svečanom otvorenju prisustvovao je i NJ.E. veleposlanik Japana u RH g. Keiji Takiguchi te brojni uzvanici iz gospodarskog i turističkog sektora. Turistička zajednica grada Zadra u suradnji s Gradom Zadrom, Japanskim Veleposlanstvom u RH, Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Hrvatskom gospodarskom komorom, TZ Zadarske županije i NPO JCEA Japanskim-hrvatskim Društvom razmjene te ostalim partnerima u projektu organizira program Tuna, Sushi & Wine Festivala 2017., koji će se održati u terminu od 01.-05. veljače 2017. godine. Treći po redu Tuna, Sushi & Wine Festival predstavlja spoj i razmjenu iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa Hrvatske i Japana zajedno s gastronomskim doživljajem.

Festival će biti podijeljen na stručni dio i program za javnost:
Stručni dio obuhvaća edukaciju i stručnu izobrazbu chefova zadarskih restorana u kulinarskim vještinama japanskih sushi majstora. Edukaciji će prisustvovati i učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole u Zadru. Za japanske uzvanike i novinare planiran je obilazak i upoznavanje Zadra i Zadarske županije. Festivalski program otvoren za javnost obuhvaća origami radionice u suradnji s Hrvatskim origami društvom u Arheološkom muzeju Zadar, posjet tuna farmi, prezentacije tradicionalnih japanskih borilačkih i obrambenih vještina u izvedbi zadarskih sportskih klubova, predavanje i izložbu fotografija Danijela Kolege o izlovu jadranske tune u Gradskoj loži, gastro događaj na Narodnom trgu, svečana gala večer u Arsenalu te javno otvorenje festivala uz tjedan posebne prigodne ponude specijaliteta od tune u zadarskim restoranima.

Pročitano 3194 puta

Zadnje objave

rujna 27, 2021

Zadarska županija uvećala je kreditni potencijal Programa kreditiranja poduzetništva i obrta za 10 milijuna kuna

Uvažavajući pozitivna iskustva s kreditiranjem poduzetništva i potrebu da se malim i…
US 1 - Župan Longin i gradonačelnik Dukić u Domu Zadarske županije ugostili su predstavnike Veleposlanstva SAD-a u RH
rujna 20, 2021

Predstavnici Veleposlanstva SAD-a u posjetu Zadarskoj županiji

Župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima, u Domu Zadarske…
kolovoza 30, 2021

Župan Longin sa suradnicima na obilježavanju Dan Općine Vir

Dan općine Vir i blagdan Glavosjeka Sv. Ivana Krstitelja svečano je obilježen u nedjelju,…
Ministrica Vučković i župan Longin sa suradnicima u posjetu pogonima tvrtke Mišlov
kolovoza 27, 2021

Svečano obilježen Dan općine Poličnik

U petak, 27. kolovoza svečano je obilježen Dan općine Poličnik i blagdan nebeskog…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA