Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 780

Uvodna konferencija projekta razminiranje poljoprivredne površine Zadarske županije

Posted On Četvrtak, 09 veljače 2017 14:38

U četvrtak, 9. veljače 2017. godine, na području Općine Zemunik Donji, u Zemuniku Gornjem, održana je Uvodna konferencija kojom je obilježen početak poslova razminiranja prema projektu razminiranja poljoprivredne površine Zadarske županije. Projektom će se razminirati poljoprivredne površine i šumsko zemljište na području Grada Benkovca; u naselju Vukšić; na području Općine Posedarje; u naseljima Slivnica, Vinjerac, Posedarje i Islam Latinski; te na području Općine Zemunik Donji u naselju Zemunik Gornji, ukupne tlocrtne površine 715.034 m2. Poslove ukupne vrijednosti 7.311.222,65 kuna izvodit će zajednica ponuditelja MINA PLUS d.o.o. Velika Mlaka, DOK-ING RAZMINIRANJE d.o.o. Zagreb, COR d.o.o. Požega, MAGNUS j.d.o.o. Bjelovar, DETEKTOR d.o.o. Vukovar, DOK-ING d.o.o. Zagreb.

Zadarska županija za navedeni je projekt ostvarila bespovratna sredstva kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EPFRR), a na temelju Natječaja za dodjelu potpore za Razminiranje poljoprivrednog zemljišta kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020. Od ukupne vrijednosti poslova čak 85% čine bespovratna sredstva potpore iz EPFRR-a namijenjena ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima, a ostalih 15% sredstava osigurana su u državnom proračunu.

Župan Stipe Zrilić istaknuo je problem miniranosti u Zadarske županije, i to sa sigurnosnog i gospodarskog aspekta. U svom obraćanju župan je zahvalio HCR-u na dobroj dugogodišnjoj suradnji koja se očitovala i kroz zajedničku realizaciju ovog projekta razminiranja poljoprivrednih površina, a realizacijom kojeg će se omogućit stanovnicima pristup obradivim površinama, kao i sigurnost kretanja stanovnika i turista. Nakon ratnih operacija od 3643 km2 kopnene površine Zadarske županije, prema prosudbama HCR-a, pod sumnjom na miniranost bilo je oko 800 km2. Tadašnja struktura MSP bila je takva da je 45% minski sumnjivog područja otpadalo na kuće, okućnice, gospodarske objekte i infrastrukturu što je bila najveća kočnica gospodarskog rasta, a ujedno i ozbiljna prijetnja stanovništvu koje živi na područjima uz minski sumnjivi prostor.

Od tog vremena Županija vrlo sustavno pristupa rješavanju problema čišćenja svog područja od zagađenosti minsko-eksplozivnim sredstvima pri čemu intenzivno surađuje s jedinicama lokalne samouprave čije prioritet ugrađuje u plan razminiranja te ga prosljeđuje HCR-u. Na taj način osigurano je da županijsku podršku dobiju baš oni projekti koje su gradovi i općine prepoznali kao prioritetne za svoj razvoj i sigurnost stanovništva.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec istaknuo je važnost Tipa operacije 5.2.2. kroz dimenziju skraćivanja rokova razminiranja te dimenziju financijskog rasterećenja Državnog proračuna. Naime, kroz provedene dvije faze navedene Operacije razminirano je, odnosno ukupno će se razminirati cjelokupno poljoprivredno zemljište Republike Hrvatske tlocrtne veličine 50,4 km2, ukupne vrijednosti 380 milijuna kuna. Ravnatelj HCR-a posebno je naglasio porast udjela inozemnih sredstava (u kojima naravno prednjače sredstva EU pomoći i EU fondova) namijenjenih razminiranju posebice u posljednje dvije godine. U 2015. godini udio sredstava za razminiranje osiguranih iz EU fondova (pretpristupni programi, EPFRR) iznosi visokih 56% od ukupno osiguranih financijskih sredstava, u 2016. godini taj postotak porastao je na 62% odnosno na 318,9 milijuna kuna, dok u proračunu za tekuću godinu udio inozemnih sredstava za razminiranje iznosi 382 milijuna kuna, odnosno visokih 70%.

U Zadarskoj županiji od 1998. do danas razminirano je 70,4 km2, a za što je utrošeno oko 590 milijuna kuna. Danas ukupan minski sumnjiv prostor u Zadarskoj županiji iznosi 35,5 km2. Trenutno se na području Zadarske županije izvode poslovi razminiranja prema 13 projekata ukupne veličine oko 4,5 km2, i to u naseljima Bila Vlaka, Mala Bobija i Maričići, na području naselja Zemunika Gornjeg, naselja Vukšić, naselja Velim, zaselka Dobra Voda u naselju Pristeg, naselja Kruševo, naselja Prkos i Gorica te na poljoprivrednim površinama.

Planom protuminskog djelovanja za 2017. godinu predviđa se na području Zadarske županije smanjiti minski sumnjivo područje za 10,5 km2, između ostalog cjelokupni MSP općina Zemunik Donji, Sukošan, Škabrnja i Posedarje, Grada Obrovca te sve poljoprivredne površine na području županije.

Pročitano 1058 puta

Zadnje objave

svibnja 24, 2020

Županova čestitka povodom Ramazanskog bajrama

Župan Božidar Longin u povodu proslave Ramazanskog bajrama uputio je čestitku glavnom…
svibnja 13, 2020

Unatoč koronavirusu: Nastavlja se izgradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti,…
svibnja 12, 2020

NAJAVA 18. izvanredne elektronske sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. izvanredna elektronska sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održati će se…
svibnja 04, 2020

Župan uputio čestitku vatrogascima povodom blagdana sv. Florijana

Dan vatrogastva u Republici Hrvatskoj slavi se 4. svibnja, na dan svetog Florijana,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA