Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 780

Obilježen Dan jedinstvenog europskog broja 112

Posted On Petak, 10 veljače 2017 14:42

U povodu obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja 112 za žurne službe, u petak, 10. veljače 2017. godine župan Stipe Zrilić primio je djelatnike Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadar, pripadnike operativnih snaga i sustava civilne zaštite.

Sustav zaštite i spašavanja usmjeren je na planiranje, programe, prevenciju te zaštitu i spašavanje od prirodnih i tehničko-tehnoloških (civilizacijskih) nesreća i katastrofa. Stanovništvo i materijalna i kulturna dobra mogu biti izloženi različitim vrstama ugrožavanja: prirodnim (poplave, potresi, požari, elementarne nepogode) i tehničko-tehnološkim opasnostima (opasnost od minskih polja, nesreće u gospodarskim objektima, nesreće u prometu opasnim tvarima, epidemiološke i sanitarne opasnosti, prolomi akumulacijskih brana).

„Da bi se posljedice takvih ugrožavanja stanovništva i teritorijalnog prostora županije svele na najmanju moguću mjeru s aspekta planiranja, uređenja, organizacije i razvoja, Zadarska županija u svom samoupravnom djelokrugu izgrađuje i financira zaštitu i spašavanje kako bi poticala i usklađivala aktivnosti svih sudionika u zaštiti i spašavanju. Krajnji cilj je ostvarivanje sigurnosti pojedinaca i zaštita života, zdravlja i imovine stanovništva, životnog okoliša te kulturnih, materijalnih i drugih dobara u Zadarskoj županiji.“, rekao je uz ostalo župan Stipe Zrilić.

Dodao je da Zadarska županija u skladu s važećim normativnim okvirom, vlastitim administrativnim i financijskim mogućnostima, razvija vlastite sposobnosti kako bi što kvalitetnije odgovorila na potencijalne rizike i prijetnje velikih nesreća. U tom smjeru Stožer zaštite i spašavanja Zadarske županije održao je svoje redovite tematske sjednice fokusirane na pripremu ljetne protupožarne i turističke sezone. Održan je informativno-savjetodavni sastanak s turističkim sektorom te gradonačelnicima/načelnicima kako bi se svim sudionicima u aktivnostima zaštite i spašavanja dodatno ukazalo na obveze u slučaju evakuacije i zbrinjavanja turista te protupožarne zaštite. Ažuriran je županijski Plan evakuacije i zbrinjavanja turista u suradnji s DUZS-om, Područnim uredom Zadar.

Služba za sustav 112 pruža potporu sustavu 112 kojega čine županijski centri 112 namijenjeni za prihvat hitnih poziva, a čija uspostava je u skladu s Odlukom Vijeća europskih zajednica od 29. srpnja 1991. (91/396/EEC) o uvođenju broja 112, kao jedinstvenog europskog broja za hitne službe. Sustav 112 element je kohezije u sustavu zaštite i spašavanja, koji uvažava strukovne kompetencije hitnih službi, ali svojim ljudskim i tehničkim sposobnostima i resursima alarmira i komunikacijski koordinira njihovo djelovanje. Osim Službe za sustav 112, značajnu potporu sustavu 112 pružaju Služba za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju i Državni centar zaštite i spašavanja.

U programima suradnje s drugim županijama i velikim gradovima u RH, Zadarska županija je sudjelovala kroz programske aktivnosti Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa, posebno usklađenja Statuta s novim Zakonom o udrugama, definiranja zajedničkog stava o pojedinim odredbama nacrta prijedloga Zakona o sustavu civilne zaštite itd.

Nazočnima se obratio i pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadar Siniša Filipović koji je naglasio da je suradnja i komunikacija između svih žurnih služni na visokom nivou već duži niz godina te da tijekom prošle godine na sreću nije bilo većih intervencija niti značajnijih događaja. Centar 112 redovito zaprima pozive građana kada su oni na bilo koji način ugroženi, da je ugrožena imovina ili primjećuju neku drugu vrstu ugroze. „Sve te pozive prosljeđujemo i koordiniramo sa Zavodom za hitnu medicinu Zadarske županije, PU Zadarskom, po potrebi sa Županijskim vatrogasnim operativnim centrom, HGSS-om, nacionalnom središnjicom za spašavanje na moru te sa nadležnim inspekcijskim službama“, istaknuo je Filipović.

Pročitano 1452 puta

Zadnje objave

listopada 01, 2022

Zadarska županija odobrila sredstva za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima

Na Javni poziv za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća na području…
Javna priznanja za 2022. godinu
rujna 29, 2022

Dan Općine Preko: Ugljanci dobili novouređeni društveni dom

Otvorenjem novoobnovljenog Društvenog doma, svečanom sjednicom Općinskog vijeća i…
Župan Božidar Longin u Domu županije upriličio je primanje za zadarske sportaše, jedriličare Šimu i Mihovila Fantelu te hrvača Roka Striku
rujna 28, 2022

Primanje za brončane sportaše – braću Fantela i Roka Striku

Župan Božidar Longin u Domu županije upriličio je primanje za zadarske sportaše koji su…
rujna 27, 2022

Zadarska županija dodijelila 500 tisuća kuna potpora mikro poduzetnicima

Nakon provedenog javnog poziva, ukupno su 33 mikro poduzetnika s područja Zadarske…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA