Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Fešta od sira u Kolanu

Posted On Ponedjeljak, 29 kolovoza 2022 08:14

Već tradicionalno, posljednjeg vikenda u kolovozu, u Kolanu na Pagu održana je 6. Fešta od sira.

Uz registrirane otočne proizvođače sira, na Fešti su izlagali i ostali otočni i županijski izlagači delicija, pa su domaćini i njihovi gosti mogli uživati i u domaćem pršutu, medu, vinima, džemovima, aromatičnim uljima, mastima na bazi maslinovog ulja i ostalim autohtonim delicijama te proizvodima ovog dalmatinskog kraja.

Na školskom igralištu u Kolanu ove godine na prigodnim štandovima svoje proizvode predstavilo je 34 izlagača. Domaćini ove 6. Fešte od sira su Udruga proizvođača paškog sira na čelu s predsjednicom Martinom Pernar Škunca, TZ Općine Kolan s direktoricom Sarom Čemeljić te Općina Kolan s načelnikom Šimom Gligorom.

„Svi znamo da manifestacija Fešta od sira znači promociju Općine Kolan i prilika je da vas ugostimo u samom centru otoka Paga, u Kolanu. Naravno da Fešta od sira najviše služi u promociji njegovog veličanstva, paškog sira, i to ne samo kao brenda otoka Paga, već Zadarske županije i same RH. Posljednje dvije godine nije bilo fešte, ali naši sirari nisu mirovali, jer oni žive poljoprivredu. S koronom ili bez, poljoprivreda ne može stati. Za daljni razvoj Općine Kolan treba reći što je naš cilj, kakva bi trebala Općina Kolan biti u budućem periodu? Naša Općina prema najnovijem popisu stanovništva ima 812 stanovnika, a na taj broj imamo 60 OPG-a. U turizmu imamo oko 10 tisuća ležajeva, što znači da posjedujemo popriličan turistički potencijal koji se uglavnom nalazi u privatnom smještaju. Gledajući te dvije komponente, poljoprivredu i turizam, odlučili smo upravo na to staviti naglasak u određivanju budućeg smjera djelovanja Općine Kolan, te smo odredili da se moramo razvijati kao kvalitetna turistička destinacija s jasno definiranim ruralnim i poljoprivrednim identitetom, poručio je načelnik Općine Kolan Šime Gligora.

O svim izazovima s kojima se danas susreću proizvođači paškog sira govorila je Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira.

„Ovo je 6. Fešta od sira, i ove godine mi kao Udruga proizvođača nismo htjeli da sve bude zabavnog karaktera već smo odlučili da se dotaknemo nekih izazova u svakodnevnom radu, tako da smo organizirali okrugli stol gdje smo raspravljali o izazovima s kojima se susrećemo u svakodnevnom radu. Nekakve teme o kojima smo govorili bile su smanjenje stope PDV-a na sir i mliječne proizvode, govorili smo o budućnosti Paškog sirarstva, profesori s Agronomskog fakulteta u Zagrebu predstavili su svoje projekte u vidu poboljšanja uvjeta za proizvođače Paškog sira i vezano za kontrolu provedbe oznake izvornosti“, zaključila je Pernar Škunca.

Otvorenju su nazočili državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić koji je otvorio manifestaciju, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić,  zamjenik župana  Šime Vicković s pročelnicima Danielom Segarićem i Antom Sjaušem, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać, , direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija, , profesori s Agronomskog fakulteta u Zagrebu te brojni drugi uzvanici.

 

FOTO: Jure Orlić

 

Pročitano 707 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA