Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Završna faza izgradnje vodoopskrbne mreže Zadarske županije: Nakon izrade projektne dokumentacije kreću radovi vrijedni 1,8 milijardi kuna

Posted On Utorak, 04 listopada 2022 20:37

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, državni tajnici i ostali gosti nazočili su u Domu Zadarske županije potpisivanju Sporazuma o sufinanciranju izrade studijske, projektne i natječajne dokumentacije za razvoj vodoopskrbe na uslužnom području Vodovoda d.o.o Zadar.

Sporazum o izradi dokumentacije za poboljšanje vodoopskrbne mreže Zadarske županije, vrijedan oko 50 milijuna kuna, potpisali su generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Božidar Longin i u ime Vodovoda Zadar, direktor Tomislav Matek.

„Danas je povijesni dan za Zadarsku županiju jer se ovim sporazumom stvaraju preduvjeti da u potpunosti riješimo pitanje vodoopskrbe na području cijele županije. Od najudaljenijih otoka pa do svih mjesta u našem zaleđu. Jednako tako, obnovom cjevovoda i prateće infrastrukture smanjit će se postojeći gubitci vode koje ima Vodovod Zadar, a omogućit će se i nesmetana opskrba vodom svim domaćinstvima tijekom cijele godine, uključujući ljetne mjesece kada je znatno veći pritisak na vodovodnu mrežu. Hvala svima koji su dali svoj doprinos u ostvarenju ovog projekta, posebice Vladi RH i Andreju Plenkoviću“, istaknuo je tom prigodom župan Longin.

„Projekt je osmišljen tako da moramo izgraditi 540 kilometara cjevovoda uključivo i 24 kilometra podmorskih cjevovoda kojima bi spojili kopno s pojedinim otocima, isto tako i gradnju desalinizatora na Silbi, Premudi i Olibu. Ne treba zaboraviti ni zaleđe, te podvelebitski i lički dio Zadarske županije“, najavio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Direktor zadarskog  Vodovoda Tomislav Matek istaknuo je da će se realizacijom ovog projekta dugoročno smanjiti gubitak vode i omogućiti nesmetana dostava vode svim domaćinstvima.

„Ovo je najveći projekt vodoopskrbne infrastrukture na području cijele Hrvatske, a kada se realizira Zadarska županija će imati riješenu vodoopskrbu na svom cijelom području i bit ćemo mirni najmanje 50 godina. Projekt uključuje i izgradnju pročistača na Dolcu nakon čega više neće biti zamućivanja vode, izgradnju novih crpnih stanica čime ćemo riješiti problem dostave vode prema visokim zonama, izgradnju novih podmorskih cjevovoda koji uključuje i izgradnju novog cjevovoda prema otoku Ugljanu. Ovo je, slobodno mogu reći, projekt stoljeća za Vodovod, Zadarsku županiju i Grad Zadar“, naglasio je Matek.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom koji će koji ima za cilj dovesti vodu u sve dijelove Zadarske županije, osobito na otoke, a u konačnici bi trebao vrijediti više od milijardu i osamsto milijuna kuna,

„Kao što znamo, pitanje vodno-komunalne infrastrukture je jedan od ključnih prioriteta, kako župana, tako i načelnika i gradonačelnika. Vlada je tu da im u tom procesu pomogne“, kazao je Plenković.

Glavni strateški cilj ovog Sporazuma je ostvarenje tehničkih, pravnih, organizacijskih i financijskih preduvjeta za izradu studijske, projektne i natječajne dokumentacije tijekom realizacije Projekta te obuhvaća Izradu novelacije Studije izvodljivosti i aplikacijskog paketa, sa svim pratećim dokumentima uključivo okolišni elaborat, izradu projektne dokumentacije i izradu natječajne-tender dokumentacije za izvođenje radova, nabavu roba i usluga.

Pročitano 539 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA