Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Potpisani ugovori o sufinanciranju sunčanih elektrana u kućanstvima

Posted On Utorak, 11 listopada 2022 15:10

U Velikoj vijećnici Doma županije potpisani su ugovori o sufinanciranju mjera energetske obnove obiteljskih kuća na području Zadarske županije za 2022. godinu.

Na Javni poziv pristiglo je 29 prijava za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju. U skladu s odredbama javnog poziva Povjerenstvo je utvrdilo da 24 prijave ispunjavaju sve uvjete te će se iz proračuna Zadarske županije odobriti sredstva u ukupnom iznosu od 636.340,12 kuna.

Pozitivno ocijenjeni prijavitelji ostvarili su bespovratna sredstva Zadarske županije u iznosu do 40 posto prihvatljivih troškova ulaganja, maksimalno do 35 tisuća kuna po kućanstvu te im je župan Božidar Longin danas uručio ugovore o sufinanciranju. Sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima omogućiti će građanima kraći rok povrata investicije.

„Živimo u vremenu kada je pitanje izvora energije aktualnije no ikada. Poremećaj na svjetskom tržištu energentima prouzročen ratom u Ukrajini, logično, reflektirao se i na situaciju u našoj zemlji. Zadarska županija raspisala je dva javna poziva za sufinanciranje obnovljivih izvora energije kojima smo željeli izići u susret našim građanima koji uvode zelenu energiju u svoja kućanstva i veseli me da postoji značajan nteres za tim mjerama“ istaknuo je tom prigodom župan Longin podsjetivši da je Zadarska županija vodeća u Hrvatskoj po ulaganjima u obnovljive izvore energije i već sada se proizvodi dovoljno električne energije koja pokriva cjelokupnu potrošnju električne energije na području naše županije.

„Sunčana energija izuzetno je poželjan obnovljiv izvor energije zbog svoje ekološke čistoće pri proizvodnji i uporabi. Stoga, svi vi koji ste se odlučili ući u solarnu priču radite ne samo ekonomski, već i ekološki vrlo poželjnu stvar. Ono što je, pak najznačajnije, jest dugoročna ušteda na režijskim troškovima, a možda još i važnije od toga – energetska neovisnost“, dodao je župan dodavši da se u Europskoj uniji proizvodi pet posto energije od Sunca, a u Hrvatskoj samo 0,5 posto te da na tome trebamo svi dodatno poraditi jer solarna električna energija ima najveće potencijale od svih obnovljivih izvora.

Pročitano 587 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA