Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Konferencija projekta CUHaCHA: Projektom opremljena nova kuhinja za Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku školu u Zadru

Posted On Petak, 04 studenoga 2022 10:43

U Mostaru je održan 4. projektni sastanak i konferencija projekta CUHaCHA u organizaciji Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije. U dvodnevnom programu prezentirane su izvršene aktivnosti i postignuti rezultati te se razgovaralo o preostalim projektnim aktivnostima.

Istaknut je značaj projekta koji svojim rezultatima daje doprinos stvaranju novih turističkih vrijednosti te omogućuje prijenos znanja kroz razvoj zajedničkih staza kulinarske baštine programskog područja, izdavanje monografije kulinarske baštine, obuku pružatelja usluga i uređenje tradicionalnih kuhinja. Sve to u konačnici dovodi do šire priče koja ukazuje na opću društvenu korist projekta CUHaCHA za cijelo programsko područje.

Nositelj projekta CUHaCHA je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, a partneri su Zadarska županija, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko – Neretvanske županije (BiH) te Općina Tivat (Crna Gora)

Glavni cilj projekta je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma, a u sklopu projekta planiraju se razviti četiri ključna rezultata:

  • Zajedničke staze kulinarske baštine za jačanje i diverzifikaciju turističke ponude
  • Monografija kulinarske baštine
  • Obuka pružatelja usluga kako bi se osiguralo bolje upravljanje kulinarskom baštinom
  • Uređenje tradicionalnih kuhinja za promicanje kulinarske baštine ovog područja.

Na području Zadarske županije uz pomoć vanjskog stručnjaka već je provedena aktivnost istraživanja kulinarske baštine u kojoj je prikupljeno 60-ak tradicionalnih recepata i načina pripreme jela, koji će služiti kao temelj za razvoj sva četiri rezultata projekta CUHaCHA.

Adaptiran je prostor i opremljena je kuhinja u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi  te će se u njoj provesti obuka pružatelja usluga poput restorana, OPG-ova i ostalih objekata u agroturizmu.  Uskoro će se održati i sajam kulinarske baštine u Zadru na kojem će se predstaviti projekt, pružatelji usluga i lokalni proizvođači hrane te ujedno promovirati kulinarska baština i staze kulinarske baštine sa svrhom povezivanja pružatelja usluga s lokalnim proizvođačima hrane.

„Na našem području imamo zavidnu kulinarsku tradiciju koju ćemo ovim projektom dodatno promovirati i  doprinijeti promociji Zadarske županije kao eno-gastro destinacije“, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije Daniel Segarić. 

Projekt CUHaCHA (EnhanCing Sustainable ToUrism Development througH Culinary Heritage / Unaprjeđenje održivog razvoja turizma kroz kulinarsku baštinu) sufinanciran je u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Proračun projekta je 710.946,94 eura, od čega je iznos EU sufinanciranja 85 posto odnosno 604.304,89 eura.

Pročitano 679 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA