Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Komemoracija za zadarsku umjetnicu, tapiseristicu i donatoricu Anu Anitu Tomljanović-Šokčević

Posted On Ponedjeljak, 07 studenoga 2022 13:23

U organizaciji Narodnog muzeja Zadar u srijedu, 9. studenog 2022. u Gradskoj loži u Zadru s početkom u 11 sati održat će se  komemoracija posvećena zadarskoj umjetnici, tapiseristici i donatorici Ani Aniti Tomljanović – Šokčević.  Nakon komemoracije kao hommage njenom djelu moći će  se pogledati izložba Umjetnost tapiserije u Etnološkom odjelu – Gradska straža  koja je dio njezine donacije.

Izložbu “Umjetnost tapiserije” Narodni muzej Zadar posvećuje zadarskoj umjetnici, tapiseristici gđi. Ani Aniti Tomljanović-Šokčević. Predstavit će se  tapiserije koje su dio donirane Zbirke tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović.

Umjetnici Tomljanović darovali su 2016. Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar vrijednu donaciju od 38 tapiserija, koja je uz druge njihove radove iz područja primijenjenih umjetnosti tkanja i tapiserija, objedinjena u Zbirku tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović. Izložba je podijeljena u četiri tematske cjeline sukladno fazama umjetničkog stvaranja navedenih umjetnika u mediju umjetničke tapiserije.

U prvoj fazi Velebitika geometrijska forma i apstrakcija su polazište inspirirano velebitskom prirodom.  U drugoj cjelini Realizam prikazani su grad Zadar i priroda. Treća faza Kršćanska tematika obuhvaća kako samo ime kaže radove kršćanske tematike, dok četvrta faza Portreti obuhvaća portrete. Uz izložene umjetničke tapiserije prikazuje se i autorski  film Ivana Tomljanovića i Ronalda Šokčevića U traženju izgubljene baštine posvećen tkanju tapiserija.

Narodni muzej Zadar poziva na  odavanje  počasti  gđi. Ani Tomljanović koja je darujući svoje životno umjetničko djelo Narodnom muzeju Zadar ostavila neizbrisiv trag očuvanju tradicije i baštine Zadarske županije, Grada Zadra, a time Republike Hrvatske i šire.

Pročitano 124 puta

Zadnje objave

studenoga 23, 2022

NAJAVA 10. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

10. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 29. studenog…
studenoga 22, 2022

Predstavljanje projekata iz Programa INTERREG V-A Italija - Hrvatska 2014. -2020. u Ferrari (Italija) na SEALOGY-u

Projekti ARGOS - ShARed GOvernance of Sustainable fisheries and aquaculture activities as…
studenoga 17, 2022

TRADICIONALNA JELA ZADARSKE ŽUPANIJE, ODRŽANE RADIONICE PROJEKTA CUHaCHA

U Zadru je 12. studenog 2022. godine u okviru projekta „EnhanCing Sustainable ToUrism…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA