Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Komemoracija za zadarsku umjetnicu, tapiseristicu i donatoricu Anu Anitu Tomljanović-Šokčević

Posted On Ponedjeljak, 07 studenoga 2022 13:23

U organizaciji Narodnog muzeja Zadar u srijedu, 9. studenog 2022. u Gradskoj loži u Zadru s početkom u 11 sati održat će se  komemoracija posvećena zadarskoj umjetnici, tapiseristici i donatorici Ani Aniti Tomljanović – Šokčević.  Nakon komemoracije kao hommage njenom djelu moći će  se pogledati izložba Umjetnost tapiserije u Etnološkom odjelu – Gradska straža  koja je dio njezine donacije.

Izložbu “Umjetnost tapiserije” Narodni muzej Zadar posvećuje zadarskoj umjetnici, tapiseristici gđi. Ani Aniti Tomljanović-Šokčević. Predstavit će se  tapiserije koje su dio donirane Zbirke tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović.

Umjetnici Tomljanović darovali su 2016. Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar vrijednu donaciju od 38 tapiserija, koja je uz druge njihove radove iz područja primijenjenih umjetnosti tkanja i tapiserija, objedinjena u Zbirku tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović. Izložba je podijeljena u četiri tematske cjeline sukladno fazama umjetničkog stvaranja navedenih umjetnika u mediju umjetničke tapiserije.

U prvoj fazi Velebitika geometrijska forma i apstrakcija su polazište inspirirano velebitskom prirodom.  U drugoj cjelini Realizam prikazani su grad Zadar i priroda. Treća faza Kršćanska tematika obuhvaća kako samo ime kaže radove kršćanske tematike, dok četvrta faza Portreti obuhvaća portrete. Uz izložene umjetničke tapiserije prikazuje se i autorski  film Ivana Tomljanovića i Ronalda Šokčevića U traženju izgubljene baštine posvećen tkanju tapiserija.

Narodni muzej Zadar poziva na  odavanje  počasti  gđi. Ani Tomljanović koja je darujući svoje životno umjetničko djelo Narodnom muzeju Zadar ostavila neizbrisiv trag očuvanju tradicije i baštine Zadarske županije, Grada Zadra, a time Republike Hrvatske i šire.

Pročitano 441 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA