Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan Longin u Koloni sjećanja u Vukovaru

Posted On Petak, 18 studenoga 2022 22:44

Pod geslom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta" danas je obilježena 31. obljetnica bitke za Vukovar i okupacije tog grada, a središnji događaj je bila tradicionalna Kolona sjećanja kojom se odaje počast svim žrtvama Vukovara. U koloni su sudjelovali brojni branitelji, gosti, izaslanstva hrvatskih županija te državni vrh. Tromjesečni otpor branitelja Vukovara agresorskoj JNA i srpskim paravojnim jedinicama prestao je 18. studenog 1991.godine.
Danas je u Vukovaru održana središnja svečanost odavanja počasti poginulima u obrani grada, a izaslanstvo Zadarske županije predvodio je župan Božidar Longin uz kojeg su bili i potpredsjednik Skupštine Željko Šoša te pročelnik UO za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku Josip Vidov.

Župan Longin je  danas u Vukovaru  istaknuo: 

“Vukovar je simbol hrvatskog otpora, borbe za slobodu, herojstva, brojnih znanih i neznanih junaka, a tragedija koja se dogodila ovdje u Vukovaru i Škabrnji trajno će ostati  upisana u sjećanje hrvatskog naroda. Sjećamo se žrtve, slavimo herojstvo Grada Vukovara i njegovih stanovnika, podsjećamo mlađe naraštaje na zločin koji se  dogodio na ovom prostoru i koji se više nikad ne smije ponoviti. Naša je obaveza  iskazati poštovanje i sjećanje na žrtvu, pokloniti se svima čijom je krvlju natopljena ova zemlja. Sinoć sam posjetio Škabrnju i odao počast žrtvama, kao što to činim više puta tijekom godine jer je riječ o mojoj županiji, a  kao župan nikada nisam bio u Koloni sjećanja u Vukovaru. Zato sam  ponosan  i ponizan  ove godine kročiti križnim putem zajedno s hrvatskim braniteljima Vukovara i cijele Hrvatske, ali po prvi puta i s danas odraslim ljudima koji su kao djeca preživjeli ratna razaranja Vukovara.”

Nakon okupljanja pred vukovarskom bolnicom i prigodnog komemorativnog programa, sudionici obilježavanja, predvođeni hrvatskim braniteljima,  članovima obitelji ubijenih, poginulih, nestalih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara te po prvi puta onima koji su kao djeca proživjeli ratna razaranja Vukovara krenuli su u Koloni sjećanja prema Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata gdje su najviša državna i ostala brojna izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala počast poginulima u obrani Vukovara.

Župan Božidar Longin zajedno s ostalim kolegama županima bio je  dio  izaslanstva uz vijenac domaćina Vukovarsko-srijemske županije, a izaslanici svih Županija odali su počast   u ime Hrvatske zajednice županija.

Pročitano 105 puta

Zadnje objave

studenoga 23, 2022

NAJAVA 10. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

10. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 29. studenog…
studenoga 22, 2022

Predstavljanje projekata iz Programa INTERREG V-A Italija - Hrvatska 2014. -2020. u Ferrari (Italija) na SEALOGY-u

Projekti ARGOS - ShARed GOvernance of Sustainable fisheries and aquaculture activities as…
studenoga 17, 2022

TRADICIONALNA JELA ZADARSKE ŽUPANIJE, ODRŽANE RADIONICE PROJEKTA CUHaCHA

U Zadru je 12. studenog 2022. godine u okviru projekta „EnhanCing Sustainable ToUrism…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA