Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Škabrnji obilježen Dan sjećanja na stradanje u Domovinskom ratu

Posted On Petak, 18 studenoga 2022 18:11
Prigodnim programom u Škabrnji je obilježen Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje Prigodnim programom u Škabrnji je obilježen Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Prigodnim programom u Škabrnji je obilježen Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Obilježavanje je započelo komemorativnim programom u zaseoku Ambar, slijedila je Kolona sjećanja i odavanje počasti kod Spomen obilježja masovne grobnice i sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu.

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije za sve stradale u Domovinskom ratu misno slavlje predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. „Žrtva Škabrnje nije zaboravljena i danas se sjećamo sa zahvalnošću svih koji su dajući svoje živote, nama darovali slobodu i domovinu“, poručio je tom prigodom mons. Puljić.

Nakon mise uslijedila je spomen hodnja Korak po korak te odavanje kod Središnjeg križa na mjesnom groblju sv. Luke. Počast žrtvama Škabrnje, uz više tisuća ljudi, odala su brojna izaslanstva: Predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici ratnih postrojbi, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Andro Krstulović Opara, izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvođeno potpredsjednikom Vlade Olegom Butkovićem, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, izaslanstvo Hrvatske zajednice županija predvođeno zamjenikom župana Zadarske županije Šimom Vickovićem i županom Šibensko-kninske županije Markom Jelićem, izaslanstva udruga gradova i općina te brojni drugi.

Dan ranije, u spomen na žrtve Škabrnje vijence su položila izaslanstva Vlade RH i Sabora koje su predvodili predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Nakon odavanja počasti, u pratnji župana Božidara Longina posjetili su Osnovnu školu Vladimira Nazora, simbol poslijeratnog oporavka i novog uzleta Škabrnje.

Tijekom obrane mjesta poginulo je 36 hrvatskih branitelja, ubijeno je 54 civila, dok je od posljedica stradanja od minsko-eksplozivnih sredstava smrtno stradalo još šest osoba.

Foto: MORH/Vlada RH

Pročitano 92 puta

Zadnje objave

studenoga 23, 2022

NAJAVA 10. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

10. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 29. studenog…
studenoga 22, 2022

Predstavljanje projekata iz Programa INTERREG V-A Italija - Hrvatska 2014. -2020. u Ferrari (Italija) na SEALOGY-u

Projekti ARGOS - ShARed GOvernance of Sustainable fisheries and aquaculture activities as…
studenoga 17, 2022

TRADICIONALNA JELA ZADARSKE ŽUPANIJE, ODRŽANE RADIONICE PROJEKTA CUHaCHA

U Zadru je 12. studenog 2022. godine u okviru projekta „EnhanCing Sustainable ToUrism…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA