Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Svečano obilježeno 75 godina postojanja Jadrolinije

Posted On Utorak, 06 prosinca 2022 10:31

Bivši i sadašnji zaposlenici, partneri te brojni gosti i uzvanici među kojima i državni tajnik mora, prometa i infrastrukture i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Josip Bilaver, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Rade Šimičević, saborski zastupnici, župan Zadarske županije Božidar Longin I mnogi drugi , okupili su se u Zadru na brodu „Marko Polo“ na proslavi 75. godišnjice osnutka Jadrolinije, najvećeg hrvatskog putničkog brodara.

Od samog svog osnutka 1947. godine Jadrolinija ima nezamjenjivu ulogu u životu stanovnika brojnih hrvatskih otoka kao i primorskih gradova na što se u svom pozdravnom govoru osvrnuo i predsjednik Uprave David Sopta.

“Naša je bijela flota plava magistrala koja svakodnevno otočane dovozi na posao, omogućava im pristup obrazovanju, liječničkoj skrbi, sportskim i kulturnim događajima i svemu onom što nedostaje na otocima. Ona je brza cesta i autocesta kojom gosti iz cijelog svijeta dolaze vidjeti i uživati u ljepotama, tradiciji i duhu naše Domovine! Ova godina nakon stresnih pandemijskih godina bilježi povratak na brojke iz rekordne 2019. godine, usprkos globalnoj  energetskoj krizi i drastičnom rastu cijena energenata. To znači da ćemo kraj godine dočekati s više od 12 milijuna putnika i više od 3 milijuna vozila. Sve navedeno s punim pravom Jadroliniju pozicionira u društvo najvećih svjetskih brodarskih kompanija  u obalnom linijskom prijevozu.“, kazao je Sopta te istaknuo kako se tijekom zadnjih nekoliko godina floti pridružilo 5 brodova, dok se sljedeće godine  očekuje nabavka novih brodova.

O Jadroliniji kao lideru hrvatskog pomorstva i brodarstva te važnosti tvrtke i njene djelatnosti za Republiku Hrvatsku govorio je i državni tajnik mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.

“Jadrolinija znači život, znači sigurnost i konekciju. Kada nitko ne vozi, Jadrolinija vozi, kada treba spasiti unesrećene Jadrolinija je tu koja pomaže i uskače bilo da je bura ili jugo ili bilo koja druga vremenska nepogoda. Također, oni otočani koji se voze svakodnevno znaju da se na Jadroliniji čita i uči, da se odmara, rađa i da se zapravo život živi na Jadroliniji”, istaknuo je državni tajnik Bilaver.

Velika 75 obljetnica bila je motivom za snimanje dokumentarnog filma “Linija života” o najvećem hrvatskom brodaru pod redateljskom palicom Dubravka Merlića. Trideset minuta filma presjek je samo djelića toplih ljudskih priča koje potvrđuju Jadrolinijinu krilaticu – linija života.

“Motivacija cijele ekipe bila je divna, uživali smo, svi volimo Jadrolinijine linije i brodove i ljude tako da se nadam da smo uspjeli prenijeti atmosferu ljudi iz Jadrolinije koji rade za ljude s otoka i izvan sezone. To je zapravo najvažnija funkcija Jadrolinije” – kazao je Dubravko Merlić.

Tvrtka danas broji 1 800  zaposlenih, od čega gotovo 75% čine pomorci. Uz održavanje 34 koncesionirane linije u Hrvatskoj i četiri linije u međunarodnom prometu, Jadrolinija omogućuje povezivanje hrvatskih otoka s kopnom i aktivno sudjeluje u realizaciji hrvatske turističke ponude. Brodovi tijekom ljetne sezone obavljaju preko 600 polazaka dnevno, a najfrekventnije linije održavaju se gotovo 24 sata na dan. Jadrolinijina flota trenutno broji 53 broda i to, 36 trajekata za lokalne linije, 10 brzih putničkih brodova, 3 trajekta za međunarodne linije i 4 klasična broda.

 

Foto: Zvonko Kucelin

Pročitano 845 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA