Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Državna priznanja Pomorskoj školi Zadar i Udruzi pomoraca Sv. Nikola iz Vrsi

Posted On Srijeda, 07 prosinca 2022 14:35

Pomorskoj školi Zadar i Udruzi pomoraca Sv. Nikola iz Vrsi dodijeljena su priznanja na svečanoj akademiji povodom Dana pomorstva i unutarnje plovidbe koju je u Zadru organiziralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Pomorska škola nagrađena je za unaprjeđenje pomorske znanosti i obrazovanja, uz obrazloženje kako dugogodišnje zalaganje ravnatelja i djelatnika Pomorske škole Zadar u podizanju kvalitete i promicanju pomorskog obrazovanja u RH  doprinosi prepoznatljivosti hrvatskih pomoraca na zahtjevnom svjetskom tržištu rada. Također, čine čvrstu kariku u segmentu obrazovanja i osposobljavanja naših učenika za pomorska zanimanja.

Udruga pomoraca Sv. Nikola iz Vrsi nagrađena je za doprinos u promicanju pomorske kulture. Vrsi su, naime, mjesto s bogatom pomorskom poviješću, koje je do sada dalo više od 700 pomoraca koji su plovili i još uvijek plove svim morima svijeta. Udruga pomoraca Sveti Nikola iz Vrsi njima u čast ove je godine organizirala višednevnu manifestaciju Dani pomorstva u Vrsima kao zahvalu svim sadašnjim i bivšim pomorcima na njihovom odricanju i trudu.

Na akademiji povodom Dana pomoraca i brodaraca koji se obilježava na blagdan njihovog zaštitnika sv. Nikole nagradu za doprinos u unaprjeđenju pomorske znanosti i obrazovanja dobio je i Pomorski fakultet Rijeka. Priznanje za doprinos razvoju i ugledu unutarnje plovidbe pripalo je Lučkoj upravi Slavonski Brod, za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva nagrađena je Jadrolinija, priznanje za traganje i spašavanje na moru zaslužila je posada SAR plovila LK Senj, dok je nagrada za doprinos unaprjeđenju sigurnosti na moru uručena Državnom hidrometeorološkom zavodu.

U sklopu Dana pomorstva i unutarnje plovidbe održana je konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi na kojoj su, uz ostale, sudjelovali potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državni tajnik Josip Bilaver, župan Božidar Longin i gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

"Zadar je uvijek bio okrenut moru, kao i Hrvatska, i naravno da su interesi u Zadarskoj županiji itekako veliki kada govorimo o pomorstvu, razvoju pomorstva i svemu onome što Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Vlada RH čine na tom planu", naglasio je Butković osvrnuvši se i na veliki investicijski ciklus, vrijedan oko dvije milijarde kuna, u pomorsku i lučku infrastrukturu te istaknuo uređenje zadarske rive kao jedan od najvećih pojedinačnih projekata u tom ciklusu..

„Od pamtivijeka ljudi su ovdje živjeli od mora i s morem. I danas je more naš najvrjedniji resurs. Nazivaju nas najribarskijom županijom, a temeljna gospodarska grana, koja bi bez mora bila vrlo slabašna grančica, nam je turizam. No ono za što nam je more bez sumnje možda i najvažnije jest ono sažeto u staroj izreci Stavi prst u more i bit ćeš povezan s cijelim svijetom“, istaknuo je župan Božidar Longin naglašavajući slavu naših pomoraca i uspješnost  zadarske tvrtke Tankerske plovidbe.

„Mislim da je potpuno jasno da je pomorstvo ona gospodarska grana koja na ovom prostoru ima i blistavu prošlost, i kvalitetnu sadašnjost i vrlo perspektivnu budućnost.“, dodao je župan.

Pročitano 605 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA