Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Državna priznanja Pomorskoj školi Zadar i Udruzi pomoraca Sv. Nikola iz Vrsi

Posted On Srijeda, 07 prosinca 2022 14:35

Pomorskoj školi Zadar i Udruzi pomoraca Sv. Nikola iz Vrsi dodijeljena su priznanja na svečanoj akademiji povodom Dana pomorstva i unutarnje plovidbe koju je u Zadru organiziralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Pomorska škola nagrađena je za unaprjeđenje pomorske znanosti i obrazovanja, uz obrazloženje kako dugogodišnje zalaganje ravnatelja i djelatnika Pomorske škole Zadar u podizanju kvalitete i promicanju pomorskog obrazovanja u RH  doprinosi prepoznatljivosti hrvatskih pomoraca na zahtjevnom svjetskom tržištu rada. Također, čine čvrstu kariku u segmentu obrazovanja i osposobljavanja naših učenika za pomorska zanimanja.

Udruga pomoraca Sv. Nikola iz Vrsi nagrađena je za doprinos u promicanju pomorske kulture. Vrsi su, naime, mjesto s bogatom pomorskom poviješću, koje je do sada dalo više od 700 pomoraca koji su plovili i još uvijek plove svim morima svijeta. Udruga pomoraca Sveti Nikola iz Vrsi njima u čast ove je godine organizirala višednevnu manifestaciju Dani pomorstva u Vrsima kao zahvalu svim sadašnjim i bivšim pomorcima na njihovom odricanju i trudu.

Na akademiji povodom Dana pomoraca i brodaraca koji se obilježava na blagdan njihovog zaštitnika sv. Nikole nagradu za doprinos u unaprjeđenju pomorske znanosti i obrazovanja dobio je i Pomorski fakultet Rijeka. Priznanje za doprinos razvoju i ugledu unutarnje plovidbe pripalo je Lučkoj upravi Slavonski Brod, za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva nagrađena je Jadrolinija, priznanje za traganje i spašavanje na moru zaslužila je posada SAR plovila LK Senj, dok je nagrada za doprinos unaprjeđenju sigurnosti na moru uručena Državnom hidrometeorološkom zavodu.

U sklopu Dana pomorstva i unutarnje plovidbe održana je konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi na kojoj su, uz ostale, sudjelovali potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državni tajnik Josip Bilaver, župan Božidar Longin i gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

"Zadar je uvijek bio okrenut moru, kao i Hrvatska, i naravno da su interesi u Zadarskoj županiji itekako veliki kada govorimo o pomorstvu, razvoju pomorstva i svemu onome što Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Vlada RH čine na tom planu", naglasio je Butković osvrnuvši se i na veliki investicijski ciklus, vrijedan oko dvije milijarde kuna, u pomorsku i lučku infrastrukturu te istaknuo uređenje zadarske rive kao jedan od najvećih pojedinačnih projekata u tom ciklusu..

„Od pamtivijeka ljudi su ovdje živjeli od mora i s morem. I danas je more naš najvrjedniji resurs. Nazivaju nas najribarskijom županijom, a temeljna gospodarska grana, koja bi bez mora bila vrlo slabašna grančica, nam je turizam. No ono za što nam je more bez sumnje možda i najvažnije jest ono sažeto u staroj izreci Stavi prst u more i bit ćeš povezan s cijelim svijetom“, istaknuo je župan Božidar Longin naglašavajući slavu naših pomoraca i uspješnost  zadarske tvrtke Tankerske plovidbe.

„Mislim da je potpuno jasno da je pomorstvo ona gospodarska grana koja na ovom prostoru ima i blistavu prošlost, i kvalitetnu sadašnjost i vrlo perspektivnu budućnost.“, dodao je župan.

Pročitano 566 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA