Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Butković otvorio dječji vrtić u Privlaci i spomenik privlačkim sabunjarima

Posted On Ponedjeljak, 16 siječnja 2023 16:01

Potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u pratnji župana Božidara Longina i državnih tajnika Josipa Bilavera i Marije Pletikose obišao je projekte lučke infrastrukture koji se trenutno provode u gradu Ninu i općini Privlaka. Riječ je o radovima na sanaciji mulova u luci Nin, sanaciji pokosa na Sabunikama te 2,3 milijuna eura vrijednom projektu produbljenja Privlačkog gaza.

Privlački gaz je u nautičkom smislu iznimno atraktivan pomorski prolaz koji će produbljenjem postići skraćenje plovidbe za gotovo 12 nautičkih milja za brodove koji plove ispod Virskog mosta prema Povljanskom kanalu i Ljubačkom zaljevu. Ministarstvo i Plovput financiraju više od 80 posto vrijednosti projekta, a preostali iznos sufinanciraju Zadarska županija i četiri jedinice lokalne samouprave, Grad Nin te općine Privlaka, Vir i Vrsi.

„Dobro je da na čitavoj obali, ne samo ovdje u Zadarskoj županiji, ima kvalitetnih projekata. Moram podsjetiti da je u ovoj županiji ostvaren prvi europski projekt, potpisan i završen u Hrvatskoj, a to je luka u Tkonu. Čestitam Zadarskoj županiji na pripremi projekata vezanih uz ulaganja lučku infrastrukturu, obnova riva, lukobrana. Smatram da je dobro što koristimo europska sredstva koja će nam biti i na raspolaganju i u novoj perspektivi što kroz koheziju, što kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti“, istaknuo je ministar Butković.

Uz obilazak radova na lučkoj infrastrukturi, u Privlaci je svečano otvoren novi mul u Privlaci i spomenik privlačkim sabunjarima.

„Mul u Privlaci nakon dugo je vremena obnovljen gdje sada stoji i spomenik na naše vrijedne sabunjare. Uz veliku potporu Županijske lučke uprave i resornog ministarstva počast našim sabunjarima i njihovoj tradiciji zauvijek će živjeti u našim srcima“, kazao je načelnik Privlake Gašpar Begonja koji je potom izaslanstva Vlade RH, Zadarske županije i susjednih jedinica lokalne samouprave pozvao na svečano otvorenje novog dječjeg vrtića Sabunić u čiji je izgradnju uloženo 2 milijuna eura, a s ukupnom površinom od oko 1000 metara kvadratnih moći će primiti do 80 djece.

„Niz je projekata koji se provode na području naše županije, a posebno smo aktivni na području investicija u lučku infrastrukturu o čemu smo se i danas osvjedočili. Sinergija je riječ koju često spominjemo i to s razlogom, jer je upravo sinergija nas s lokalne i regionalne razine s Vladom RH zaslužna za niz aktivnosti kvalitetnih projekata“, istaknuo je župan Longin uputivši zahvalu potpredsjedniku Vlade Butkoviću i državnim tajnicima na odličnoj suradnji sve ove godine.

Pročitano 556 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA