Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Bolesnicima je potrebna primjerena skrb, poštivanje njihovih prava i empatija koju svaki od njih zaslužuje

Posted On Utorak, 07 veljače 2023 08:46

Povodom 31. svjetskog dana bolesnika 11. veljače 2023. godine Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata Zadarske županije  održalo je  konferenciju za medije, kako bi uputilo poruku brige i nade svim bolesnicima. Svjetski dan bolesnika obilježava se na dan Gospe Lurdske, na prijedlog Pape Ivana Pavla II, s ciljem podizanja svijesti o potrebama bolesnih i nužnosti humane i moralne potpore bolesnima. Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata Zadarske županije uputilo je poruku kojom građane  podsjeća na poruku Papa Franje kako briga za bolesne zahtjeva i profesionalnost i nježnost te ih poziva da se udruže u njegovanju kulture dijaloga, komunikacije, pažnje i brige za bolesnike.

Predsjednica Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Zadarske županije  Dubravka Finka je podsjetila da su prava pacijenata ljudska prava, ali ih nedovoljno poznajemo i koristimo u liječenju:

„Najčešće se našem Povjerenstvu pacijenti žale na nedostatak informacija. Ovo je užurbano vrijeme i svi smatraju da imaju nedovoljno vremena i zbog velikog broja pacijenata koji dolaze u zdravstvene ustanove, zdravstveni djelatnici izgube strpljenje i ne daju pravilnu informaciju i dolazi do komplikacija, pa i smrti.”

Povodom Svjetskoga dana bolesnika podsjetimo se koja su naša prava u ulozi bolesnika: pravo na suodlučivanje i pravo na obaviještenost, pravo na prihvaćanje odnosno odbijanje medicinskih postupaka ili zahvata, pravo na povjerljivost, na privatnost, pristup medicinskoj dokumentaciji, na zaštitu pri sudjelovanju u kliničkim ispitivanjima i pravo na pritužbu.

Pročitano 240 puta

Zadnje objave

ožujka 23, 2023

NAJAVA 12. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

12. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 30. ožujka…
ožujka 09, 2023

Republika Koreja želi intenzivirati suradnju sa Zadarskom županijom

Župan Božidar Longin sa suradnicima primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike…
veljače 16, 2023

NAJAVA 11. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

11. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. veljače…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA