Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održan 2. Dan vina i gastronomije Zadarske županije: Nastavak brendiranja eno-gastro destinacije

Posted On Subota, 11 veljače 2023 11:02

Nakon prošlogodišnjeg premijernog izdanja, Turistička zajednica Zadarske županije uz potporu Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove priredila je u petak 10. veljače 2. izdanje susretaDan vina i gastronomije Zadarske županije“. Kongresna dvorana centra Fortis u Punta Skala Resortu tako je bila domaćin za preko 35 izlagača i 120 gostiju, mahom ugostitelja, hotelijera i F&B menadžera.  Ovo jedinstveno događanje okupilo je sve one kojima je hrana sastavni dio posla, od proizvođača vina, sira, ribe i drugih prehrambenih proizvoda Zadarske županije, renomiranih chefova i stručnjaka iz područja eno-gastronomije, do predstavnika prehrambene i turističke industrije, distribucije i ugostiteljstva.

Posjetiteljima su svoje proizvode predstavili brojni proizvođači iz Zadarske županije i to Degarra vinarija, Vina Bora, Vinarija Fiolić, Vina Korlat (Badel 1862), Kraljevski vinogradi, Figurica vina, PZ Mas-Vin, Vina Karaba, Ker-Vin vina, Vina Buljat, Velebna Vina, OPG Vina Vinketa, Vinarija Jokić, Paška Sirana, Sirana MIH, Sirana Gligora, Uljara Nadin, 2 Štorije, OPG Dušević, Cromaris, MarFish, Adriatic Shell, Marikomerc, Pelagos Net Farma, Solana Nin, Maraska, Brlog craft pivovara, Pršutana Puntica, Pršuti Butić, Mesnice Lukin, OPG Ivan Rogić, PZ Zeleni svijet, Stigma Šafran, Matak dalmatinski tartufi, Eko Mlikarija i OPG Iva Bulić.  

 Drugo izdanje Dana vina i gastronomije Zadarske podiglo je značaj događanja na još višu razinu. Uz standardno predstavljanje lokalnih proizvođača i njihovo povezivanje s ugostiteljima i hotelijerima našeg područja, ovogodišnje je izlaganje proizvođača, kušanje njihovih proizvoda, i razvijanje potencijalnih novih suradnji obogaćeno masterclassevima i zanimljivim panelima, a u konačnici ostvarena  je bit svega - predstavljanje proizvođača pod jednim krovom“, istaknula je direktorica TZ Zadarske županija Mihaela Kadija dodavši da smo na jednom mjestu pokazali snagu prehrambene proizvodnje i gastronomski potencijal Zadarske županije. 

Župan Božidar Longin naglasio je da ovim događajem Zadarska županija nastavlja snažnu inicijativu povezivanja lokalne poljoprivredne proizvodnje i ponude s turizmom te stvaranje prepoznatljivosti lokalne eno-gastronomske ponude kao turističke ponude Zadarske županije

„Naše područje nudi obilje kvalitetnih namirnica od kojih nastaju inventivno pripremljena jela kao kombinacija tradicije i inovacija. Uz takva jela danas je moguće poslužiti i vrhunska vina s našeg područja te time stvoriti upravo ono što suvremeni gosti najviše traže – vrhunski doživljaj. Stoga će Zadarska županija nastaviti pružati potporu suradnji vinara, maslinara i ostalih proizvođača hrane i pića s ugostiteljima kako bi svi zajedno nastavili jednu lijepu priču o najljepšoj, najraznolikijoj i najpoželjnijoj hrvatskoj županiji u kojoj gosta, uz kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu, čisto more i veliki broj sunčanih dana, očekuje i eno-gastronomska čarolija“, kazao je župan.

Bogat program je započeo dobrodošlicom u kojoj su svoje umijeće predstavile mlade snage, budući kuhari iz ugostiteljskih škola u Zadru i Pagu. Koristeći file inćuna, dimljeni brancin, pašku skutu te carpaccia, stvorili su slasne zalogaje za početak gastronomske avanture.

Delicije mladih kuharskih nada upotpunio je osvježavajući koktel Maraschino Kiss. Mješavina likera Maraschino, zadarskog likera stoljetne tradicije i svjetskog renomea, i sirupa od višnje daje snažan slatko-kiseli okus, a uz svježinu soka limete donosi osvježenje i okus Mediterana.

Uslijedili su masterclassevi u izvedbi renomiranih chefova o suvremenim i tradicionalnim načinima korištenja namirnica Zadarske županije kao i degustacija. Tako su chefovi Damir Tomljanović (MasterChef) i Saša Began (restoran Foša, JRE) održali masterclass na temu ribe i plodova mora koristeći uz ribu uzgojenu u akvatoriju Zadarske županije, ali i popratne namirnice, poput paškog sira, tartufa i cvijeta soli, isključivo s ovog područja. Neke od delicija koji su ovi vrhunski chefovi pripremili bili su Macarons s jetricom od brancina, „Leteći“ burger od škampa s Hollandaise umakom, Sashimi od brancina ili Hama s ribljim demi glace umakom „Šlag na tortu“ stavio je chef Josip Vrsaljko sa sočnom Zadarskom tortom, čiji glavni sastojak, uz naranču i čokoladu, čine bademi, a oni su stigli ravno iz nasada lokalnog OPG.  

Riječ eno-gastro stručnjaka čula se kroz panel raspravu u kojoj su sudjelovali: Saša Špiranec, ocjenjivač na Decanteru i osnivač Vinart Grand Tasting-a, Boris Šuljić, vinara i vlasnika hotela i restorana Boškinac (Michelinovu 1*), Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Gault&Millau Croatia i Filipa Ercega, stručnjaka za maslinova ulja. Predavanje „Vinarstvo Dalmacije u kontekstu svjetskih trendova“ održala je Manuela Plohl, vinska konzultantica, predavačica WSET 3 razine i diplomantica na prestižnoj Weinakademie Österreich. Plohl je između ostalog istaknula kako Zadarska županija prednjači među svjetskim vinskim regijama u zastupljenosti ekološke proizvodnje.  

Pročitano 234 puta

Zadnje objave

ožujka 23, 2023

NAJAVA 12. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

12. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 30. ožujka…
ožujka 09, 2023

Republika Koreja želi intenzivirati suradnju sa Zadarskom županijom

Župan Božidar Longin sa suradnicima primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike…
veljače 16, 2023

NAJAVA 11. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

11. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. veljače…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA