Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Županijska skupština odobrila gimnazijsku djelatnost Prirodoslovno-grafičkoj školi

Posted On Četvrtak, 23 veljače 2023 20:25

Županijska skupština dala je Prirodoslovno-grafičkoj školi u Zadru suglasnost za uvođenje nastavnog programa prirodoslovne gimnazije. Donošenjem ove odluke u Zadarskoj županiji bit će dostupni svi gimnazijski programi našim učenicima i povećat će se udio gimnazijalaca u srednjoškolskoj populaciji što je jedna od smjernica Europske unije. Također, uvođenjem gimnazijskog programa u ovu školu steći će se mogućnost povlačenja sredstava iz EU fondova za izgradnju nove školske zgrade.

Nacionalni plan oporavka i otpornosti, između ostalog, predviđa cilj kojim se želi postići povećanje udjela srednjoškolaca upisanih u gimnazijske programe, jer gimnazijske programe kojima je svrha daljnji nastavak obrazovanja pohađa oko 30 posto učenika u Hrvatskoj što je među najnižim udjelom u odnosu na prosjek država članica EU-a od 52 posto.

Na 11. sjednici Županijske skupštine najavljeno je da bi do ljeta s radom trebala započeti stomatološka skrb za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom u prostorima Opće bolnice Zadar, a do kraja godine trebali bi biti završeni radovi na gradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane donje.

Također, najavljeno je da će se pred vijećnicima na idućoj sjednici naći izmjene i dopune Prostornog plana Zadarske županije.

Županijski vijećnici su prihvatili prijedloge javnih potreba u prosvjeti, tehničkoj kulturi, športu i kulturi Zadarske županije za 2023. godinu

Za provođenje Programa javih potreba u prosvjeti osigurano je 82.956.875,39 eura, a uz ostalo odnosi se na manifestacije, natjecanja i smotre na razini Županije kojima je svrha poticanje stvaralačkih sposobnosti učenika osnovnih i srednjih škola; programe izborne i fakultativne nastave u osnovnim i srednjim školama; izvannastavne i izvanškolske aktivnosti u osnovnim i srednjim školama; posebne oblike rada s mladima u cilju prevencije od negativnih utjecaja; sufinanciranje cijene prijevoza učenika srednjih škola; programe u predškolstvu; izradu projektne dokumentacije za projekte u osnovnim i srednjim školama; zatim na projekt „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka“, razvojne programe Zadarske županije; projekte osnovnih i srednjih škola koji se financiraju iz fondova EU; projekte potpora za pripravništvo; financiranje troškova srednjoškolskog obrazovanja za učenike u deficitarnim zanimanjima te Centar izvrsnosti Zadarske županije za osnovne i srednje škole.

Gotovo 60.000 eura osigurano je za potrebe javnih potreba u tehničkoj kulturi Zadarske županije. Na javni poziv prijavilo se 5 udruga s ukupno 6 programa.

Na poziv za predlaganje javnih potreba u športu Zadarske županije za 2023. godinu prijavilo se 100 pravnih osoba sa 180 programa, a administrativnu provjeru ispunilo je 140 programa/projekata, odnosno 80 pravnih osoba, od čega 56 udruga za natjecanje, 19 udruga iz područja športske rekreacije i 5 udruga iz područja športa osoba s invaliditetom. Za ovu aktivnost osigurano je 290.246,06 eura.

Sredstva potrebna za provođenje Programa javnih potreba u kulturi Zadarske Županije za 2023. godinu iznose 1.381.750,00 eura, a odnose se na djelatnosti dviju ustanova u kulturi - Kazališta lutaka Zadar i Narodnog muzeja Zadar.

Pročitano 573 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA