Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarska županija jedna je od dviju županija koje osiguravaju dentalnu skrb neradnim danima

Posted On Petak, 24 veljače 2023 14:34

Zadarska županija i u 2023. godini osigurala je sredstva za provođenje dentalne skrbi nedjeljom i praznicima. Uvidjevši potrebu i opravdanost organizacije dežurstva stomatološke službe, za tu je svrhu u županijskom proračunu osigurano 29 tisuća eura. 

Podsjetimo, nakon što se godinama na nacionalnoj razini ukazivalo na potrebu uvođenja timova za dentalnu skrb neradnim danima izvan velikih urbanih središta, Zadarska županija odlučila je sama preuzeti financiranje dežurstava. Odlukom župana o provođenju i financiranju posebne pripravnosti u djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite na području Zadarske županije od ožujka 2022. godine utvrđeno je provođenje posebne pripravnosti u djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite za područje Zadarske županije nedjeljom, praznikom  i blagdanom u vremenu 8 do 20 sati. Time je Zadarska, uz Varaždinsku županiju postala jedina koja na taj način osigurava dostupnost dentalne zdravstvene zaštite izvan uobičajenog radnog tjedna.

„Sagledavajući postojeću mrežu dentalne medicine, te potrebe naših stanovnika, lako je uočiti kako  je dentalna skrb prema utvrđenim standardima u svim županijama  dostupna  u vremenskom normativu od 40 sati tjedno, odnosno od  ponedjeljka do petka te jedna radna subota u mjesecu ujutro.

Taj standard za velike regionalne centre poput Rijeke, Zagreba, Osijek i Splita u odnosu na druge županije proširen je i drugačije utvrđen te je dentalna skrb dostupna kroz posebna dežurstva u dentalnoj medicini koja se mogu ugovoriti s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i u kojima moraju sudjelovati svi doktori dentalne medicine.

Na nedostupnost zdravstvene zaštite u djelatnosti dentalne medicine u neradne dane se godinama  ukazivalo, a prihvatljivo rješenje za Zadarsku županiju bilo je organizirati dentalnu skrb izvan standarda utvrđenih obveznim zdravstvenim osiguranjem i o vlastitom trošku“, rekao je pročelnik za zdravstvo Marko Kolega.

Dodao je da postupci koji se mogu obaviti u stomatološkoj pripravnosti obuhvaćaju hitna stomatološka stanja poput bolnih stanja zuba, pulpitisa, gingivitisa, apscesa ili traume što zahtijeva trenutačnu intervenciju ili potrebnu terapiju. 

„Takvi postupci su besplatni svim građanima županije, strancima i turistima koji borave u Zadarskoj županiji, a sve druge zahvate koji nisu obuhvaćeni prethodnim postupcima stomatološka ordinacija može uz prethodnu suglasnost pacijenta te uz izdavanje računa naplatiti po cjeniku stomatoloških usluga“, dodao je pročelnik Kolega.

Iznos troškova koje pokriva Zadarska županija po jednom danu pripravnosti blagdanom ili praznikom iznosi 637,07 eura (4.800,00 kuna) te 398,17 eura (3.000,00 kuna) pripravnosti nedjeljom.

U dentalnoj pripravnosti sudjeluje 17 ordinacija privatne prakse koje zahvate obavljaju u svom prostoru nakon što se pacijenti jave na objavljeni broj telefona ili mobitela ordinacije.

„Prema izvješću Doma zdravlja o provedenim postupcima moguće je vidjeti da su od ožujka do prosinca 2022. godine provedene  663 intervencije, u prosjeku  oko 12 hitnih  intervencija po danu pripravnosti u jednoj ordinaciji. Bude dana kada u ordinacijama bude i do 30 intervencija, gotovo svakih 25 minuta po jedna intervencija“, otkriva pročelnik Marko Kolega te najavljuje da će se ovaj vid zdravstvene zaštite nastaviti i dalje s ciljem veće dostupnosti usluga svim građanima naše županije.

Pročitano 551 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA