Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 780

Obilježen dan Sveučilišta u Zadru

Posted On Četvrtak, 30 ožujka 2017 09:09

Zadarsko Sveučilište slavi svoj dan - 15. obljetnicu obnove samostalnosti. Svečanoj sjednici nazočili su brojni uzvanici iz javne, političke i sveučilišne zajednice, među kojima i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića.
Svaka obljetnica pa tako i ova uvijek je iznova prigoda za istaknuti kako je upravo u Zadru davne 1396. godine osnovano prvo sveučilište u Hrvata i jedno od najstarijih u Europi. Na to su podsjetili redom svi govornici. U prigodnom obraćanju rektorica Dijana Vican je istaknula:
„S današnjom obljetnicom slavimo ostvarenje našeg najvećeg cilja - čvrste i konkretne institucionalne suradničke sprege na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. Hvala vam svima.“

U zadnjih 15 godina, koliko ima svoju samostalnost, Sveučilište u Zadru razvilo se u najveće potpuno integrirano sveučilište u Hrvatskoj. Na 25 odjela studira više od 5 i pol tisuća studenata, sveučilište zapošljava oko 600 djelatnika, a uz osnovnu obrazovnu djelatnost prevažna je njegova uloga u razvoju Zadra i Zadarske županije. Ministar Pavo Barišić:
„Riječ je o doista jednom lijepom sveučilištu, integriranom sveučilištu, primjeru sveučilišta koje je na najbolji način uspjelo obaviti integracijui doista ovo Sveučilište zadarsko svjedoči o tome kako i mala sveučilišta mogu imati veliku snagu.“

Župan Stipe Zrilić istaknuo je kako su  u Županiji ponosni  na činjenicu da je odnos sa Sveučilištem i prije njegova formalnog početka rada uvijek bio suradnički i dobar. „Prof. dr. sc. Damir Magaš bio je članom Županijskog poglavarstva prije no što je postao prvim rektorom. Kao vanjski suradnik na Odjelu psihologije jest još jedan bivši član Županijskog poglavarstva i ravnatelj jedne od naših ustanova – Mladen Mavar.“ Podsjetio je kako je Županija u svoju  međunarodnu suradnju uvijek uključivala Sveučilište. „Podsjetit ću tek na sporazum o suradnji sa sveučilištem Mendel u Brnu koji je posljedica suradnje Zadarske županije i Južnomoravske regije. Kada je Zadarska županija bila domaćinom sjednice Skupštine europskih regija Sveučilište nam je pružilo potporu i sjednica je održana baš ovdje u Svečanoj dvorani. Djelatnici Sveučilišta, na čelu s prorektorom Josipom Faričićem surađivali su s nama u organizaciji znanstveno-stručnog skup Potencijali društveno-gospodarskog razvitka Zadarske županije koji je održan povodom 20. obljetnice Zadarske županije. Naša suradnja ide i dalje osobito na projektima koji znanost, lokalnu i područnu upravu te gospodarstvo. I profesor Magaš i profesor Uglešić kao bivši rektori uvijek su imali razumijevanja za naše ideje i projekte, a dolaskom nove rektorice profesorice Vican krenuli smo i dalje pisati sljedeći nastavak naše zajedničke priče.“, rekao je župan Stipe Zrilić.

Posebnu čestitku župan je uputio studentima: „Drage studentice i studenti, možda vam je pomalo i dosadilo slušati frazu o mladima na kojima počiva budućnost. Možda vas i ljuti ili plaši težina tereta koju tom frazom stavljamo na vaša leđa, no vjerujte mi da nije riječ tek o pukoj frazi. Vi jeste budućnost. Budućnost  ove zemlje, ovoga naroda. Važno jest da mislite o svojoj sreći i kvaliteti života, ali važno je i da ne pobjegnete pred izazovima koje ovo društvo pred vas stavlja. Budite odlučni i hrabri, prkosni i spremni provesti promjene. Mladi ljudi moraju imati određenu količinu bunta u sebi jer on ih pokreće i čini ih spremnima mijenjati ono loše i stvarati novu, bolju budućnost. U tome vam želim svu sreću i uspjeh.“

A evo kako značaj Sveučilišta ocjenjuje gradonačelnik Božidar Kalmeta:
„Dva najvažnija projekta od neovisnosti Hrvatske pa do danas u Zadru su Sveučilište 2002. godine i Luka Gaženica, govorim o projektima. Zašto su najveći? Zato jer kako godine idu ta dva projekta će samo biti značajnija i značajnija. I puno će vode poteći još dok se neki projekt ne približi ovom projektu zadarskog Sveučilišta i projektu Luke Gaženica.

Sveučilište će i dalje biti generator ideja i znanja a u određenoj mjeri i novih tehnologija. Ove godine proširuju nastavnu djelatnost na stručne studije među kojima je jedan poslijediplomski specijalistički studij, jedan u tehničkom području , a u proceduri je i jedan u stem području financiran iz sredstava europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo - najavila je uz ostalo rektorica Dijana Vican.

Pročitano 888 puta

Zadnje objave

kolovoza 03, 2020

Projekt PRIZEFISH - “Upravljanje eko-inovativnim lancima opskrbe u ribarstvu, kako bi se postigla dodana vrijednost jadranskih ribljih proizvoda”

U sklopu projekta PRIZEFISH (Piloting of eco-innovative fishery supply-chains to market…
srpnja 31, 2020

Župan čestitao Kurban-bajram

Župan Božidar Longin u povodu velikog islamskog blagdana, Kurban-bajrama, uputio je…
srpnja 24, 2020

Zadarskoj županiji i ove godine petica iz transparentnosti

Zadarska županija i ove godine je na samom vrhu transparentnosti, prema istraživanju…
srpnja 17, 2020

Završeni radovi na sanaciji luke Silba Žalić vrijedni deset milijuna kuna

Završeni su radovi na sanaciji rive i trajektnog pristaništa u luci Žalić na otoku Silbi,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA