Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Opatiji svečano obilježena dvadeseta godišnjica djelovanja Hrvatske zajednice županija

Posted On Petak, 28 travnja 2023 19:00

Ove godine Republika Hrvatska obilježava trideset godina lokalne demokracije, ali i dvadeset godina od osnutka krovne nacionalne udruge svih županija – Hrvatske zajednice županija.

Svečano obilježavanje dvadesete godišnjice djelovanja Hrvatske zajednice županija održano je u petak 28. travnja u Opatiji pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a u partnerstvu s Primorsko-goranskom županijom, Gradom Opatijom i Gradom Novim Vinodolskim.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je da je Vlada partner i prijatelj s kojima županije ostvaruju sustavnu suradnju. Osim trideset godina lokalne i regionalne demokracije i dvadeset godina Hrvatske zajednice županija, ove godine obilježavamo i deset godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, a kada to povežemo, ističe premijer, uočavamo da je za velik dio ostvarenih rezultata zaslužna upravo suradnja svih razina vlasti. Kao glavna načela suradnje naveo je kontinuiran i sustavan dijalog, inzistiranje na funkcionalnoj decentralizaciji, konkretan doprinos fiskalnoj decentralizaciji i brojne zajedničke realizirane projekte.

Okupljenima se uvodno obratio predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić. koji je rekao: „ Županije budućnosti su snažne promicateljice europskih težnji, ali i ispunjenih ciljeva. Županije budućnosti su: digitalne, zelene, uključive, konkurentne i okrenute građanima“.

Inicijativa o osnutku Hrvatske zajednice županija potekla je iz Primorsko-goranske županije koja se 1998. godine učlanila u Skupštinu europskih regija. Iako su još neke županije učinile isto, nedostatak koordinacije među njima, kako na domaćem, tako i na međunarodnom terenu, bio je više nego evidentan. Ovo je posebno došlo do izražaja 2000. godine nakon što je Hrvatska postala punopravnom članicom Vijeća Europe i kada je stekla pravo imenovati svoje izaslanstvo u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.

Konstituirajuća sjednica održana je 16. svibnja 2003. godine u Osijeku. Zajednici su postepeno pristupile i ostale županije. Na konstituirajućoj sjednici za prvog predsjednika Zajednice izabran je župan Zlatko Komadina kao priznanje Primorsko-goranskoj županiji na pokrenutoj inicijativi i dvogodišnjem radu na osnivanju Zajednice hrvatskih županija.

Na svečanom obilježavanju su, uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i župane hrvatskih županija među kojima je bio i župan Zadarske županije Božidar Longin, sudjelovali i brojni visoki uzvanici: izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Tomislav Klarić, potpredsjednici Vlade RH i ministri Branko Bačić i Oleg Butković, ministri Šime Erlić i Ivan Malenica, Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije, Nj. E. Gašper Dovžan, veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković i gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin te brojni drugi.

Župan Božidar Longin danas je u povodu 20. obljetnice Hrvatske zajednice županija rekao:

„U 20 godina postojanja Hrvatska zajednica županija postala je važan partner u kreiranju javnih politika Republike Hrvatske. Dvadesetak aktivnih radnih skupina  koje izrađuju mišljenja i implementiraju potrebe s terena u zakonodavne strukture postalo je potporni stup  Hrvatske zajednice županija. Dug je put prevaljen do današnjeg pozicioniranja i do punopravnog i utjecajnog partnera, kako na hrvatskom, tako i na europskom planu. Ovo je zajednica u kojoj zaista djelujemo zajedno i koja ruši političke barijere i različitosti te svoje djelovanje usmjeruje prema promicanju ustroja regionalne samouprave te poticanju i potpori ravnomjernog gospodarskog i društvenog razvitka svih županija koje su čuvarice višestoljetne hrvatske tradicije. Ja kao i svi moji kolege župani sretni smo što već dugi niz godina radimo zajedno na dobrobit svih žitelja Hrvatske i što smo udruženi zajedno uspjeli utjecati na mnoge odluke i zakone.“

Pročitano 436 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA