Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Koćarski ribolov i morski otpad - KRMA

Posted On Utorak, 09 svibnja 2023 13:37

U Zadru je održan  okrugli stol pod nazivom „Koćarski ribolov i morski otpad-KRMA“ kojeg organizira Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede RH.

S obzirom na značaj mora i morskog okoliša za Republiku Hrvatsku problematika otpada, posebice otpada iz mora, postaje sve važnija. Ribarstvo je sektor koji može značajno doprinijeti u rješavanju problema otpada iz mora sudjelovanjem u njegovom uklanjanju kroz tzv. „Fishing for Litter“ (FfL)/ „Koćarski Ribolov i Morski otpAd (KRMA)“ praksu, odnosno sakupljanjem otpada sa morskog dna zatečenog kao prilov u mrežama tijekom koćarskog ribolova. Cilj ovog okruglog stola bio je uključiti sve relevantne dionike kako bi se ponudila moguća rješenja za donošenje nacionalnog plana gospodarenja otpadom iz mora i uspostavu sustava gospodarenja te provedbe mjere prikupljanja pasivno ulovljenog otpada putem koćarenja. 

Na događaju su danas uz  župana Zadarske županije Božidara Longina sa suradnicima i ravnatelja Uprave ribarstva u Ministarstvu poljoprivrede Antu Mišuru  nazočni bili predstavnici Ureda predsjednika Vlade RH,  županija, gradova i općina, predstavnici  Fonda za zaštitu okoliša, HGK i HOK-a,  gradskih i županijskih ustanova,  lučkih uprava, koordinacija koćara, FLAG-ova te brojni drugi.

 Župan Božidar Longin u svom je govoru istaknuo kako je more od pamtivijeka imalo veliku ulogu u gospodarstvu kroz ribarstvo i pomorstvo, a danas je ona, kako je naveo još i veća jer je izravno povezana s našom najjačom gospodarskom granom – s turizmom

 “S jedne strane najribarskija smo hrvatska županija jer se na području Zadarske županije proizvodi gotovo 70 posto ukupne proizvodnje u akvakulturi u Republici Hrvatskoj, ali se i oko 35 posto ukupnog iskrcaja ulova ribe u RH događa u našoj županiji. S druge strane čisto more je i ključan dio turističke ponude.”, rekao je župan dodajući da  upravo u tom smislu Zadarska županija posebnu pozornost posvećuje zaštiti mora i morskog okoliša kroz niz aktivnosti.

“Jedna od njih, na koju smo posebno ponosni i po kojoj je Zadarska županija predvodnik i jedinstvena županija u Hrvatskoj, je Program praćenja stanja okoliša i onečišćenja obalnog i morskog područja  županije, a imamo i Plan intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora”,  istaknuo je uz ostalo župan Longin.

O ovoj važnoj  danas je bilo riječi  kroz prezentacije  i razgovor tijekom okruglog stola

Valentina Andrić iz Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede govorila je  o  Važnosti sustavnog prikupljanja morskog otpada za ribarski sektor, Pero Tutman iz  Instituta za oceanografiju i ribarstvo o Koćarskom ribolovu i morskom otpadu u RH- iskustva i izazovi, Anica Brlek Juren iz  Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora  o Morskom otpadu i zaštiti mora, a Darko Horvat iz Uprave za procjenu utjecaja na okoliš i gospodarenje otpadom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na temu Gospodarenje  otpadom- zakonski okvir. Na inicijativu Udruge prijatelji životinja  Luka Oman je održao predavanje pod naslovom  „ Zašto pridnene koće nikako nisu alat za prikupljanje otpada“.

Pročitano 532 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA