Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Dodjelom “Bijelog srca” i zahvalnica za promicanje sestrinstva obilježen Međunarodni dan sestrinstva

Posted On Petak, 12 svibnja 2023 11:17

Medicinske sestre Zadarske županije i ove su godine svečano obilježile međunarodni Dan sestrinstva, koji se slavi 12. svibnja. Tim su povodom dodijeljene tradicionalne nagrade “Bijelo srce”, koje kao simbol sestrinstva novijeg doba, medicinske sestre Zadarske županije dodjeljuju svojim kolegicama i kolegama za poseban doprinos u razvoju sestrinstva i očuvanju temeljnih moralnih vrijednosti i dužnosti sestara.

Posebnost Zadarskog bijelog srca je u njegovoj izradi. Srce od paške čipke koju već stoljećima bijelom niti šiju vrijedne ruke paških čipkarica, a u kojeg je utkana naša povijest, kamen u kojem se rađamo i posebnost svakog od nas u unikatnoj izvedbi svakog izrađenog srca.

Dodjela Zadarskog bijelog srca, odličja koje se od 2000. godine, dodjeljuje medicinskim sestrama i tehničarima Zadarske županije u znak zahvalnosti za doprinos u promociji sestrinstva i zdravlja u zajednici u kojoj žive i djeluju, zahvala je i znak poštovanja prema svim mediconskim sestrama i zahtjevnoj struci s kojom se bave.

Medicinske sestre diljem svijeta svakodnevno zagovaraju zdravstvo koje mora biti dostupno svima za pružanje zdravstvene skrbi onima kojima je najpotrebnije. One predstavljaju okosnicu svakog zdravstvenog sustava – čine više od polovice globalne zdravstvene radne snage i od vitalne su važnosti za ostvarivanje vizije univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom.

“Naše medicinske sestre, naša budućnost” tema je ovogodišnjeg Međunarodnog dana sestrinstva. Prilika je to da se sestre i tehničari okupe pod određenom temom, raspravljaju o očuvanju temeljnih moralnih vrijednosti sestrinstva, problemima i mogućnostima napretka i obrazovanja. Naučeno se uvijek kao akcija treba pretočito u budućnost, kako bi sestre bile osigurane i cijenjene. Zaštita i ojačavanje zdravstvenog sustava ključ je odgoora na rastuće globalne krize.

Dodjeli priznanja pridružili su se prorektorica Nedjeljka Balić Nižić pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo  Zadarske županije Marko Kolega, pomoćnik  ravnatelja OB Zadar dr. Ante Tolić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan  Mladen Mavar i mnogi drugi.

Pročelnik Marko Kolega je naglasio kako medicinske sestre danas nisu samo osobe koje pacijentima mjere temperaturu i donose hranu.

“Borite se za svoja prava, bolje uvjete rada, primjerenu plaću, školovanje i sigurno radno okruženje. Samo će se tako promijeniti položaj sestara i tehničara, koji će postati neizostavnom karikom u lancu odlučivanja u zdravstvenom sustavu”, poručio je pročelnik Kolega.

Ove godine “Zadarsko bijelo srce” dobile su medicinske sestre i tehničari: Anđelka Vukić, Ivan Oršulić, Gordana Barešić, Milena Brčić, Grozdana Babić, Emanuela Čizmek I Radmila Glavan.

Zahvalnice za promicanje sestrinstva na području Zadarske županije dobila je zamjenica pročelnika UO za zdravstvo Franka Krajnović te profesorica engleskog jezika u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića u Zadru Marija Perković I Nenda Bogdanović I Tomislav Knez, elektroničari u Centru za dijalizu OB Zadar.

Međunarodni dan sestrinstva simbolično se obilježava 12. svibnja na dan rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva.

Medicinske sestre i tehničari spadaju u najbrojniju skupinu zdravstvenih djelatnika te su prvi u pružanju zdravstvene njege pacijentima kroz cijeli životni vijek zbog čega je od značaja neprestano ukazivati na njihovu vrijednost.

Pročitano 744 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA