Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Zadarska županija vodeća u obnovljivim izvorima energije

Posted On Petak, 12 svibnja 2023 21:05

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić, uz nazočnost župana Božidara Longina te gradonačelnika i općinskih načelnika s područja Zadarske županije, svečano su pustili u rad Sunčanu elektranu Obrovac, trenutno najveću sunčanu elektranu u komercijalnom pogonu u Hrvatskoj.

Proizvodnjom SE Obrovac, priključne snage 7,35 MW (megavata) i instalirane 8,7 MW, moći će se podmiriti potrošnja 3.500 kućanstava. Predsjednik Vlade nakon toga je posjetio sunčanu elektranu u Stankovcima koja je također investicija HEP-a te gradilište TS-110 Zadar Istok u Bibinjama.

„Sretan što smo svjedočili puštanju u rad jedne sunčane elektrane jer, naime, živimo u vremenu kada je pitanje izvora energije aktualnije no ikada. Poremećaj na svjetskom tržištu energentima prouzročen ratom u Ukrajini, logično, reflektirao se i na situaciju u našoj zemlji. Stanovnici Zadarske županije, nažalost, i na vlastitoj koži osjetili su velike probleme s nedostatkom električne energije tijekom Domovinskog rata“, istaknuo je tom prilikom župan Longin.

Strateškim promišljanjem i sustavnim radom Zadarska županija postala je vodeća u Hrvatskoj po proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i već sada proizvodi više vršne energije od svojih potreba. Prva je izradila Atlas vjetra i Atlas dozračene sunčeve energije koji su podloga za niz projekata obnovljivih izvora energije koji se realiziraju, a samo dosadašnja ulaganja vrijedna su preko 250 milijuna eura.

Prva vjetroelektrana u Hrvatskoj puštena je u rad upravo na području Zadarske županije, a pioniri smo i u stvaranju mogućnosti za postavljanje solarnih i vjetroelektrana na istom prostoru.

„Našim građanima godinama pomažemo sufinanciranjem postavljanja solarnih panela na njihove domove, a u istom smjeru krenule su i naše ustanove. Prije dva mjeseca Opća bolnica Zadar krenula je u ostvarenje projekta svoje sunčane elektrane, a pripremamo i više projekata sunčanih elektrana na školskim zgradama. Kao mediteranska zemlja imamo jaku insolaciju te upravo u tom području imamo veliku priliku za dodatan iskorak“, dodaje župan.

Solarna energija izuzetno je poželjan obnovljiv izvor energije posebice zbog svoje ekološke čistoće pri proizvodnji i uporabi. Treba stoga pohvaliti i HEP koji promišlja vrlo aktualno i ekološki svoj budući razvoj vodeći računa o Europskom zelenom planu.

„Zahvaljujem i na svim ostalim ulaganjima u elektroenergetsku mrežu na području Zadarske županije. Posebice na transformatorskoj stanici u Bibinjama, ali i TS-110 u Poličniku koje su važne ne samo za građanstvo, već i za rad budućeg Centra za gospodarenje otpadom, luke Gaženica, ali i nastavak razvoja poslovnih zona. Županija smo čiji je razvoj vrlo dinamičan. Grade se nove luke, ceste, stambeni i gospodarski objekti, priliv gostiju je sve veći, sve to bez sumnje stvara i veliki pritisak na električnu mrežu. Stoga je njeno unaprjeđivanje nezaobilazan dio ulaganja u jačanje gospodarstva, a time, u konačnici, i ostvarivanje našeg zajedničkog cilja - podizanja kvalitete života svih naših građana. To je zajednička misija i Vlade RH i nas na lokalnoj i regionalnoj razini, na tome sustavno radimo i vrlo uspješno surađujemo“, zaključio je župan Longin.

Pročitano 431 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA