Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Ministri u pratnji župana Longina obišli Obrovac i Gračac

Posted On Subota, 20 svibnja 2023 13:35

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova  Davor Božinović, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić i župan Božidar Longin posjetili su danas Obrovac i Gračac, poplavljena područja u Zadarskoj županiji kako bi dobili izravan uvid u situaciju na terenu te rad nadležnih službi.

Područja koja su stradala u nedavnim poplavama još uvijek se bore s posljedicama, raščičavaju se i dezinficiraju poplavljeni objekti, štete se zbrajaju.

„Poplave koje su pogodile Obrovac i Gračac pa i ostatak Hrvatske su bez presedana, ali to je nešto na što se upozorava i u strategijskim dokumentima su predvidjeli, uključujući i mjere koje se trebaju poduzimati na razini države, ali i u sinergiji s lokalnim zajednicama. Po opsegu i po vodostajima ovo je velika poplava, a sustav je reagirao, što je najvažnije, na način da nemamo niti jednu žrtvu ili teško ozljeđenih osoba u poplavama, a što je posljedica dobre organizacije sustava civilne zaštite i domovinske sigurnosti. Kod ovakvih situacija na prvom mjestu je zaštita ljudi i imovine“, izjavio je Božinović, ponovivši kako je ovo dio i klimatskih promjena koje su globalni fenomen, a posebno ovaj dio Europe.

„Svi skupa sada moramo raditi na provedbenim mjerama kako bi sljedeću krizu dočekali spremniji. Moramo više ulagati u prevenciju kako bi spremnije dočekali sve ono što nas, nažalost dočekuje u godinama pred nama. Svi ti procesi iziskuju vrijeme, posebice što nemamo odgovor na prirodne katastrofe“, dodao je Božinović.

Na pitanje je li zadovoljan reakcijom nadležnih službi za koje su građani kazali kako nisu pravovremeno reagirali jer se tijekom nedjelje poslijepodne već znalo da Obrovcu prijeti izljevanje Zrmanje ministar Božinović je rekao:

„Ne mogu znati što se konkretno događalo i radilo ovdje. Sigurno se mora raditi na brzini i sustavu žurnih službi, ali i građanstva. Imamo i sustav upozorenja za upravljanje krizama, financiran od strane EU, koji je trenutno u testnoj fazi, a ako prođe, od lipnja bi bio u funkciji, a trebao bi obuhvatiti veći broj ljudi. Sustav na razini Hrvatske je uigraniji jer je ovo proces koji nema kraja. Moramo se unaprijeđivati i naučiti s tim živjeti“, istaknuo je Božinović.

Istaknuo je također da kada se dodgode katastrofe poput ove, štete su neminovne.

„Mi ćemo preuzimati najbolje prakse iz svijeta kako bi se štete umanjile jer s tim moramo računati i u budućnosti. Ovo je posljedica desetljeća neodgovornog odnosa čovjeka bilo gdje u svijetu prema prirodi. Država je uvijek pomagala i uvijek će pomagati u suradnji s lokalnim zajendicama kada se napravi analiza šteta“, najavio je Božinović.

A tko je odgovoran za ovu situaciju i je li se učinilo dovoljno, da li se moglo još i više, komentirao je i ministar Šime Erlić.

„ Vidimo da su velike poplave koje se dešavaju kod nas, ali i diljem svijeta nova realnost na koje se upozorava u strateškim dokumentima upravljanje rizicima kriza. Prevencija se konstatno stavlja kao prioritet. Generalno jačanje sustava i brzina odgovora na krize označeno je kao dio u koji se treba ulagati jer su ovakve nepogode postale česte. S naše strane osigurat ćemo dio financijskih sredstava upravo za ovu namjenu. Dio koji se odnosi na obnovu trebamo detaljno analizirati kako bi se pristupilo sanaciji i vraćanja u funkciju svih stradalih objekata“, rekao je Erlić.

Dio koji se tiče poplava, nasipa, čišćenja korita, dodaje Erlić, prihvatljiv je trošak, ali najpraije treba napraviti detaljnu analizu.

Irina Putica, rukovoditelj sektora F obrana od polava Hrvatskih voda ponovila je kako je projekt obalnog zida u Obrovcu napravljen 2008. godine, a na temelju 100-godišnjih mjerenja vodostaja.

„Ove ekstremne kiše koje su se dogodile u Gračacu uzrokovale su to što se desilo. U podne u nedjelju u Gračacu vodostaj je bio 122 centimetara, a zid je napravljen na 256, vodostaj se dizao lagano, a do navečer smo imali metar i pol veću Zrmanju no što je normalno. Tko je kriv ili nije, ne bih ulazila u to, ali moramo raditi na prevenciji, jačanju sustava jer nigdje u svijetu nema konkretnog i jednostavnog rješenja za poplave pa neće biti ni u Hrvatskoj. Moramo se prilagoditi klimatskim promjenama i tako raditi. Poboljšati sustav, ubrzati ga kako bi pronašli najbolja rješenja“, objasnila je Putica. Također je navela kako je u nedjelju intervencija bila žurna, reagiralo se na vrijeme.

Nakon Obrovca delegacija je posjetila Novo naselje 2 u Gračacu koje je u samo šest mjeseci po drugi put poplavljeno.

Sustav odvodnje u Gračacu postoji, ali nije dovoljno velikog kapaciteta za ekstremne oborine, zaključili su danas potpredsjednik Vlade Davor Božinović,  župan Božidar Longin te predstavnici lokalnih vlasti i Hrvatskih voda za obilaska poplavljenih naselja Gračaca.

Na području Novog naselja 2, gdje je voda ušla u 13 kuća, postoje dva rješenja, privremeno 3.5 km dugim prokopom do ponornica i gradnjom novog kolektora s odvodnjom do rijeke Otuče. 

Župan Longin obećao je svima da će stručne službe u ponedjeljak sjesti s Hrvatskim vodama da bi se našlo najbolje rješenje i krenulo u proračune, a da bager koji je radio žurne prokope za oticanje poplavne vode može nastaviti raditi na privremenom prokopu. 

Traje popisivanje štete, očekuje se proglašavanje stanja prirodne nepogode, s tim da je načelnik Robert Juko najavio da će tražiti i pomoć za obnovu cesta jer su 24 oštećene u poplavi, a bio je oštećen i vodovod u Grabu. Župan Longin je najavio proglašenje prirodne nepogode čim se skupe podaci o šteti s terena. Za Gračac još nema preliminarnog iznosa štete. 

Za Obrovac, Longin je rekao da je šteta na cestama oko 900.000 eura, na školama i knjižnici je oko milijun eura, a štete na kućama se još zbrajaju. Jutros je nalazima uzoraka vode potvrđeno da je u Gračacu voda iz vodovoda mikrobiološki potpuno zdrava za piće, a inače traju isušivanje kuća i daljnja podjela isušivača. 

Pročitano 433 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA