Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Kreće izgradnja Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku

Posted On Ponedjeljak, 26 lipnja 2023 16:09

Sve je spremno za početak izgradnje Poljoprivredno-edukacijskog centra (PEC) u Zemuniku Donjem, jednog od strateških projekata Zadarske županije.
U Općinskoj vijećnici u Zemuniku Donjem župan Božidar Longin i direktor tvrtke Reliance d.o.o. iz Splita Tomislav Albini potpisali su ugovor za izvođenje radova na izgradnji PEC-a vrijednog 1.266.023,96 eura s PDV-om. Rok izgradnje je 8 mjeseci, a sredstva je u potpunosti osigurala Zadarska županija.
Poljoprivredno-edukacijski centar planira se realizirati na prostoru površine oko 3 hektara, a osnovni cilj projekta je izgradnja edukacijskog centra za stručno usavršavanje i cjeloživotno obrazovanje lokalnih poljoprivrednih proizvođača.
„Iskreno sam uvjeren kako je ovaj projekt nešto što Zadarskoj županiji treba i kako će njegovim ostvarenjem biti ostvaren veliki iskorak u području edukacije poljoprivrednika. To će, u konačnici, rezultirati podizanjem, već sada prilično visoke, kvalitete naših namirnica na još višu razinu, što nam je od presudnog značaja radi brendiranja Zadarske županije kao eno-gastro destinacije“, poručio je župan Božidar Longin dodavši da će će se u sljedećoj fazi projekta nastojati osigurati sredstva za podizanje manjih plastenika koji bi služili kao poljoprivredni inkubator i koji bi se po povoljnim uvjetima davali u najam isključivo mladim poljoprivrednicima.
„Premda je u temelju uvijek isto – rad na zemlji i uzgoj kvalitetnog povrća i voća koje na plodnoj zemlji zadarskog zaleđa oduvijek sjajno uspijeva, poljoprivreda nekoć i danas prilično se razlikuje. Svjesni te činjenice osmislili smo Poljoprivredno-edukacijski centar. Osnovna ideja ovog županijskog projekta, koji će biti ostvaren upravo ovdje u Zemuniku, jest osiguranje prostora i edukatora za prijenos znanja i novih tehnologija našim poljoprivrednicima“, kazao je župan.
Projekt Poljoprivredno-edukacijskog centra primjer je vrlo kvalitetne suradnje lokalne i područne samouprave, jer su Zadarska županija i Općina Zemunik Donji osigurale zemljište te svu ostalu potrebnu komunalnu infrastrukturu.
„Kao općinski načelnik, ali i kao agronom po struci posebno se veselim ovom projektu koji će puno značiti ne samo za područje naše općine već i za cijele Ravne kotare, jer će pružiti edukaciju i upoznavanje s novim tehnologijama koji su ključni za podizanje kvalitete u poljoprivrednoj proizvodnji“, ustvrdio je Ivica Šarić, načelnik Općine Zemunik.
Direktor tvrtke Reliance d.o.o. Tomislav Albini najavio je kako spremni dočekuju početak radova na PEC-u, a od dosadašnjih referenci koje tvrtka posjeduje javnosti je vjerojatno najpoznatija gradnja vidikovca Nebeska šetnica, poznatijeg kao Skywalk Biokovo u istoimenom Parku prirode.
Projektom izgradnje PEC-a planirane su dvije dvorane za edukaciju, uredi za voditelje centra te edukatore, a osigurat će se i manji prostor za Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede te prostor za rad udruga u poljoprivredi.

 

Pročitano 817 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA