Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan Longin na sastanku s premijerom govorio o turističkoj sezoni na području Zadarske županije

Posted On Nedjelja, 30 srpnja 2023 12:30

Predsjednik Vlade Andrej Plenković s potpredsjednicima i ministrima sastao se u Opatiji s predstavnicima turističkog sektora i županima.

U svom govoru, premijer Plenković zahvalio je predstavnicima turističkog sektora na njihovom radu i doprinosu hrvatskom turizmu i gospodarstvu. Naglasio je da je smo ostvarenjem državnih strateških ciljeva – ulaskom u Schengen i europodručje otvorili novu stranicu hrvatskog turizma.Naveo je da u Hrvatskoj trenutno boravi milijun i 60 tisuća turista, istaknuvši kvalitetu našeg turizma i u pogledu fisklizacije i prihoda.
Premijer je podsjetio da je Vlada u najzahtjevnijoj pandemijskoj godini prema svim segmentima hrvatskog gospodarstva, osobito prema turističkom sektoru djelovala brzo, cjelovito, i s nizom odgovora i mjera.
 
 
Na sastanku je bio je i župan Božidar Longin koji je ujedno i predsjednik TZ Zadarske županije. On je rekao kako u ovome trenutku sa sigurnošću možemo kazati  da se u slučajevima prijašnjih kriza turizam pokazao kao jedan od najotpornijih sektora, s relativno brzim povratkom na prethodne razine te iznio podatke za našu županiju:
“Trenutno u Zadarskoj županiji boravi oko 170.000 turista. Važno je istaknuti da Zadarska županija u prvih sedam mjeseci 2023. godine, s obzirom na okolnosti, ima dobru sezonu. Prvenstveno je razlog što imamo tradicionalne, vjerne goste koji dobro znaju našu destinaciju, znaju što ovdje mogu očekivati, i znaju da smo sigurna zemlja. S druge strane, Zadarska županija je u prednosti u odnosu na južnije županije jer je jednostavno bolje prometno pozicionirana i bliže gostima iz srednje Europe.”, rekao je župan Božidar Longin dodajući da u prvih šest mjeseci ove godine imamo 14 posto više dolazaka u odnosu na prošlu godinu.
 
Župan Longin još je jednom od Ministarstva zdravstva zatražio hitno osiguranje dostatnog broja vozila u hitnoj medicini i sanitetskom prijevozu te preraspodjelu zdravstvenih timova u djelatnosti hitne medicine i objedinjenih hitnih bolničkih prijema za vrijeme turističke sezone. 
“Naime naša vozila prelaze više od 150.000 km, na isporuku novih se čeka 12-14 mjeseci te iako smo u posljednjih godinu dana naručili 17 vozila, isporuka će biti tek krajem 2023. godine. U ovom trenutku stanje voznog parka je takvo da nismo u mogućnosti zadovoljiti sve potrebe u našoj županiji. Medicinsko osoblje ulaže nadljudske napore, ali ni to ne može dugo trajati. Hitni prijemi bolnica (opći i pedijatrijski) su zatrpani pacijentima koje je nemoguće rješavati u tako kratkom vremenu. U srpnju je prosjek na OHBP-u u zadarskoj bolnici 250 pacijenata, a na pedijatriji 200.”, naveo je župan i rekao da 
 još jednom apelira  da Ministarstvo zdravstva hitno donese Odluku o preraspodijeli timova hitne medicine (ljudi i vozila) iz kontinentalnih u jadranske županije pri čemu bi jadranske županije osigurale  troškove smještaja članovima tima, a Ministarstvo zdravstva dodatak za odvojeni život za članove tima te Odluku o preraspodijeli zdravstvenih timova OHBP između kontinentalnih i jadranskih zdravstvenih ustanova za vrijeme turističke sezone.
Pročitano 538 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA