Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Zadru je otvoren novi Područni ured HBOR-a za Sjevernu Dalmaciju

Posted On Ponedjeljak, 25 rujna 2023 15:02

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) otvorila je u Zadru Područni ured za Sjevernu Dalmaciju. Iz novog ureda pokrivat će se područje Zadarske i Šibensko-kninske županije, a ured je otvorio predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo uz nazočnost ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića, župana Zadarske županije Božidara Longina  državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josipa Bilavera, te gradonačelnika Zadra Branka Dukića. Svečanosti su nazočili brojni predstavnici vodećih gospodarstvenika s područja Zadarske i Šibensko-kninske županije te predstavnici poslovnih banaka i lokalnih uprava.

HBOR je tijekom proteklih 10 godina, u ovim dvjema županijama, podržao gotovo 1.200 projekata s ukupnim iznosom većim od 635 milijuna eura. Od spomenutog iznosa 86 posto odnosi se na investicijske kredite, dok je preostalih 14 posto odobreno za obrtna sredstva. Kako je riječ o izrazito turističkom području, čak 77 posto kredita odobreno je za uslužne djelatnosti, a 23 posto za proizvodne djelatnosti.

Aktivnost Područnog ureda prvenstveno će biti usmjerena na savjetovanje i informiranje privatnih i javnih subjekata o načinu i mogućnostima korištenja HBOR-ovih sredstava kao izvora financiranja za potrebe pokretanja poslovanja, odnosno ulaganja u rast i razvoj. Područni ured imat će važnu ulogu u edukaciji poduzetnika, posebno onih koji tek razmišljaju o ulasku u poduzetništvo, kao i suradnji s predstavnicima lokalne vlasti koji investicijama stvaraju preduvjete za povećanje gospodarskih aktivnosti.

„Iznimno visok udio investicijskih kredita u proteklih deset godina za nas iz HBOR-a odličan je pokazatelj snažnog ekonomskog razvoja ove regije, dok je udio kredita uslužnim djelatnostima potvrda ključne uloge turizma i povezanih uslužnih djelatnosti kao glavnih pokretača gospodarske aktivnosti. Uvjereni smo kako ima još prostora za dodatni rast i razvoj te upravo stoga očekujemo da će novootvoreni Područni ured pridonijeti još boljoj i kvalitetnijoj apsorpciji HBOR-ovih sredstava, bilo da je riječ o kreditima, garancijama i jamstvima ili osiguranju izvoza“, izjavio je predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo povodom otvaranja novog Područnog ureda u Zadru.

„Otvaranje Područnog ureda HBOR-a u Zadru važan je doprinos razvoju poduzetničkog okruženja u Zadru i sjevernoj Dalmaciji. HBOR je naša najvažnija poduzetnička potporna banka koja je financirala 1200 projekata vrijednih preko 635 milijuna eura od 2013. na području Zadarske i Šibensko-kninske županije. Ispred nas je veliki investicijski ciklus iz EU fondova, a putem HBOR-a plasirat će se financijski instrumenti ukupno vrijedni 724 milijuna eura. Današnjim otvaranjem Područnog ureda sredstva će sada biti još dostupnija poduzetnicima s ovog područja. Čestitam upravi Banke i svima ostalima koji su dali svoj doprinos u podizanju kvalitete poduzetničke klime u sjevernoj Dalmaciji”, istaknuo je ministar Erlić.

„Svakako je važno istaknuti da će i nama u područnoj i lokalnoj samoupravi, suradnja s ovim uredom pomoći pri ostvarivanju projekata čiji je cilj stvaranje kvalitetnih preduvjeta za povećanje gospodarskih aktivnosti na našem području.“, rekao je župan Božidar Longin dodajući kako su  spomenute gospodarske aktivnosti  u Zadarskoj županiji u stalnom porastu.

„Gledajući s perspektive Zadarske županije, slobodno možemo kazati da očekujemo dosad najuspješniju godinu po svim gospodarskim pokazateljima. Posebno vrijedi naglasiti da i dalje imamo rekordnu zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost.“, naveo je još župan.

Područni ured HBOR-a za Sjevernu Dalmaciju smješten je u prostorijama Županijske komore Zadar na adresi Ulica Špire Brusine 16. Novootvoreni ured je sedmi HBOR-ov područni ured, a do sada su Šibensko-kninska i Zadarska županija bile u ingerenciji Područnog ureda u Splitu.

Pročitano 451 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA