Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Sveučilište u Zadru obnovilo prostor nekadašnje tehničke škole, otvorenju nazočio i premijer Plenković

Posted On Srijeda, 27 rujna 2023 17:09

Sveučilišni objekt u kojemu se nekada nalazila stara Tehnička škola danas je, nakon tri godine zahtjevne rekonstrukcije, svečano otvoren.

Svečanosti su uz rektoricu Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijanu Vican i njezine suradnike nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, župan Božidar Longin, gradonačelnik Branko Dukić i brojni drugi predstavnici javnih institucija.

Rektorica Vican otvaranjem zgrade na simboličan način zaokružila je svoja dva rektorska mandata, a danas useljena zgrada, uz gradnju novog studentskog doma s restoranom, jedan je od najvažnijih infrastrukturnih projekata za njihovog trajanja.

„U ovom obnovljenom dijelu uživat će od ponedjeljka studenti i profesori Odjela za psihologiju, Odjela za sociologiju i Odjela za etnologiju i antropologiju. S trenutkom otvorenja ovog dijela sveučilišne infrastrukture samo dajemo još jedan pečat Gradu Zadru kao sveučilišnom gradu“, rekla je rektorica Vican zahvalivši na podršci oko provedbe ovog projekta Gradu Zadru, Zadarskoj županiji i Vladi RH.

„Ovom novom infrastrukturom dobili ste nove kvalitetne prostore na korist svim studentima i profesorima, a grad Zadar na samom ulazu u gradsku jezgru moderan objekt kakav zaslužuje. Zadar je doživio nevjerojatan uzlet, pretvaranjem spomeničke baštine u modernu infrastrukturu. To je dobar smjer i za druge u Hrvatskoj“, poručio je premijer Plenković.

Župan Longin istaknuo je da ga veseli što smo danas svjedočili dovršetku prve faze jedne odlične priče o suradnji koja se počela pisati 2007. godine kada je Zadarska županija prepustila dio zgrade stare Tehničke škole, upravo ovaj prema Perivoju kraljice Jelene Madijevke, zadarskom Sveučilištu.

„Danas kad umjesto onog rugla u centru grada gledamo ovu lijepo obnovljenu zgradu, ponosan sam što je, da prafraziram velikog Cesarića, i naša županijska kaplja pomogla tkati ovaj ostvareni san. Ne samo da je uljepšan izgled ovog dijela grada, već je Sveučilište ostvarilo povećanje svog prostornog kao preduvjet za kvalitetno provođenje visokog obrazovanja i znanstveno-istraživačkog rada te popularizaciju znanosti“, kazao je župan čestitavši Dijani Vican što je obnašanje rektorske dužnosti mogli okončati upravo dovršetkom ove lijepe priče.

„Novom rektoru Josipu Faričiću sada ostaje provesti obnovu i drugog dijela zgrade čime ćemo konačno ispisati zadnje poglavlje djela koje je Pasquale Bakmaz sa svojih 50 tisuća forinti započeo prije 115 godina“, dodao je župan.

Obnova objekta financirala se kroz projekt "Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće' sredstvima Europske unije kroz Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), a vrijednost projekta je oko 4,5 milijuna eura.

Fotografije: Sveučilište u Zadru

Pročitano 534 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA