Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarska županija primjer kvalitetnog promišljanja u izgradnji sustava navodnjavanja

Posted On Utorak, 10 listopada 2023 22:18

U Zadru je danas održana konferencija "Navodnjavanjem do održive poljoprivrede", u organizaciji portala Zadarski.hr i Slobodne Dalmacije, te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih voda, Zadarske županije, AGRRA-e i HBOR-a.

Župan Božidar Longin u svom je govoru istaknuo da je Županija u posljednjih nekoliko godina ušla među vodeće hrvatske županije upravo po ostvarenim projektima izgradnje sustava javnog navodnjavanja.

“Tijekom tog razdoblja, zahvaljujući odličnoj suradnji s Vladom RH i uz kvalitetno korištenje sredstava iz EU fondova, Županija je izgradila 4 sustava navodnjavanja: Baštica I. faza; Baštica II. Faza - Smilčić; Lišansko polje te Donja Baštica.

Ukupna površina koju obuhvaćaju je 860 ha, a vrijednost gotovo 12 milijuna eura. Financiranje je u potpunosti pokriveno bespovratnim sredstvima i to 85 % iz fondova Europske unije te 15 % nacionalnim sredstvima”, rekao je župan i dodao da  se planira nastaviti s izgradnjom sustava navodnjavanja te da je već pripremljena  dokumentacija za projekt SN Vransko polje.

“S obzirom da je taj projekt površinom dvostruko veći od svih dosad dovršenih sustava navodnjavanja, dovršetkom tog sustava imat ćemo pokrivenu poljoprivrednu površinu od 2,5 tisuće hektara.”, istaknuo je župan u uvodnom govoru kojeg je održao i 

Vinko Ursić Glavanović direktor Slobodne Dalmacije.

Uslijedio je panel na kojem su sudjelovali panelisti Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, Silvio Šimon načelnik Sektora za provedbu mjera ruralnog razvoja u Ministarstvu poljoprivrede, Zoran Šikić, predstojnik Odsjeka za agroekologiju i zaštitu prirode Sveučilišta u Zadru, Jelena Peša, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Sjevernu Dalmaciju, Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondoveZadarske županije i Ivica Pintur, ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA-e.

Proizvodnja hrane smatra se jednim od strateških interesa svake države, a ključni čimbenik stabilne poljoprivredne proizvodnje i planiranja održivog razvoja zajednice, raspoloživa su poljoprivredna zemljišta i sustavi navodnjavanja. Neka od pitanja o kojima se raspravljalo su bila vezana uz mogućnost da Dalmacija bude samoodrživa u poljoprivrednoj proizvodnji i o njenim mogućnostima da bude  konkurentni proizvođač poljoprivrednih proizvoda kao i o mogućnostima da Dalmacija bude poljoprivredni izvoznik.

Pročitano 565 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA