Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Inauguracija novog rektora Sveučilišta u Zadru

Posted On Ponedjeljak, 16 listopada 2023 15:25

Na Sveučilištu u Zadru danas je održana inauguracija novog rektora prof. dr. sc. Josipa Faričića.

Faričić je zamijenio dosadašnju rektoricu prof. dr. sc. Dijanu Vican te je odlukom Senata izabran za rektora na mandatno razdoblje od 1. listopada 2023. do 30. rujna 2027. godine.

Inauguraciji su nazočili , izaslanica predsjednika RH i savjetnica predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković, izaslanica predsjednika hrvatskog Sabora i predsjednica saborskog Odbora za finacije i državni proračun Grozdana Perić,  ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, župan Božidar Longin sa suradnicima, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić,  državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić sa suradnicima, zadarski nadbiskup Milan Zgrablić i nadbiskup u miru Želimir Puljić, izaslanik predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Nikola Bašić, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje Danijela Hrovatek Tomić,   članovi Rektorskog zbora, predstavnici sudske vlasti u Zadru, lokalne i područne samouprave, ravnatelji, gospodarstvenici te mnogi drugi uzvanici.

“Svako društvo i svaka zajednica je snažna onoliko koliko i najslabiji član te zajednice. Zbog toga će moj pogled biti usmjeren i prema njima, uvažavajući različita znanstvena područja i različite poglede te imajući na umu "dobro je činiti dobro", poručio je prof. dr. sc. Josip Faričić, novi rektor Sveučilišta u Zadru, na svečanoj inauguraciji. 

“Svoj put i mandat preda mnom mogu usporediti s putom i plovidbom u brodu. To je brod Sveučilišta u Zadru kojeg čini vrijedna posada. Koliko god zapovjednik broda bio opremljen znanjem, ništa ne može napraviti bez svojih časnika i dočasnika, bez profesora i administrativnog te tehničkog osoblja. Ništa ne može napraviti bez onih zbog kojih smo i radi kojih smo ovdje, a to su studentice i studenti. Taj brod je opremljen odgovarajućim sredstvima, najsuvremenijom digitalnom tehnologijom, i ta tehnologija i svemoguće druge naprave omogućili su nove iskorake, sigurniju plovidbu i uspješnije obavljanje zadaće. Međutim, unatoč primjeni tehnologija potrebno je poznavati kako i zašto funkcioniraju, ne treba zaboraviti kompase. Potreban je vrlo važan kompas, moralni kompas. Znanje koje na sveučilištu generiramo i prenosimo mlađim naraštajima, bez dobra, ne vodi prema nečemu što priželjkujemo nego nažalost u ono o čemu i danas u svijetu svjedočimo,” kazao je novi rektor. 

Rektorica u odlasku, Dijana Vican, zahvalila se svim suradnicima i djelatnicima u sveučilišnoj zajednici, ali i izvan nje. 

“Dok će se drugi pobrinuti za pametne gradove i sela, pametnu potrošnju energije i pametne automobile, ja vam u ostavštini dajem pametne programske ugovore. Cijeloj akademskoj zajednici želim razboritosti, u osiguravanju puno većeg broja "full-time" znanstvenika jer su u odnosu na jednako male zemlje u popriličnom zaostatku. Sveučilišne insignije, koje samo rektor nosi, obvezuju rektora na ostvarivanje punine sveučilišnoga života, na spremnost za preuzimanje odgovornosti, za unutarnju sveučilišnu zajednicu, djelatnike i studente te cijelo hrvatsko društvo. Nijedan učinak ne pripisujem sebi, dijelim ga kao zajedničko žrtvovanje za svako učinjeno dobro, sve što je bilo pogrešno i krivo, pripisujem i odnosim sa sobom,” kazala je Vican I dodala da će novi rektor "sveučilišna starteška jedra" čvrsto držati.

„Mi u Zadarskoj županiji imamo poseban odnos prema Sveučilištu jer od samih početaka naš odnos krasi epitet izvrsne suradnje. Znana je činjenica da je inicijativa za osnivanje zadarskog Sveučilišta rođena 1998. godine upravo u Domu Županije. Puno toga od tada smo prošli zajedno, upućeni jedni na druge, Županija kao koordinator razvoja ovog područja te Sveučilište kao jedan od njegovih najjačih „motora“, rekao je župan Božidar Longin na svečanoj inauguraciji novog rektora.  

Dodao je podatak da je prvi rektor Damir Magaš bio  član Županijskog poglavarstva i autor  prve monografije o Županiji te da je Zadarska županija dobru suradnju imala  i s rektorom Uglešićem i rektoricom Vican.

„Profesor Faričić za nas je već stari znanac jer je i na prethodnim funkcijama uvijek bio predan i pouzdan partner u svakom zajedničkom projektu. Njegovo imenovanje rektorom gledamo kao kontinuitet jednog zajedništva i kvalitetnog uzleta Sveučilišta u Zadru.

Činjenica da je oko sebe okupio tim suradnika koji iza sebe imaju već relevantno iskustvo, kako nastavnog i znanstvenog rada, tako i sudjelovanja u raznim i međunarodnim projektima, ali su još uvijek dovoljno mladi da ih entuzijazam ne napušta. To je jamstvo uspjeha i u budućnosti!“, istaknuo je župan Longin dodajući da je, kako je rekao, profesorica Vican uvela  Sveučilište u jednu novu eru.

„Donijela je veliki iskorak u širenju prostornih kapaciteta, ali i u ostalim područjima, od osmišljavanja novih studija i reorganizacije postojećih, preko međunarodnih projekata do upravljanja kvalitetom,“ rekao je još župan Božidar Longin.

Pročitano 441 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA