Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Hrvatski Crveni križ u Zadru obilježava tri važne obljetnice

Posted On Četvrtak, 19 listopada 2023 15:28

Hrvatski Crveni križ, najveća humanitarna organizacija u Republici Hrvatskoj, ove godine obilježava tri važne obljetnice - 145 godina postojanja i djelovanja na tlu današnje RH, 70 godina dobrovoljnog davanja krvi u Hrvatskoj u organizaciji Crvenog križa te 30 godina od priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog društva.

Tim povodom Hrvatski Crveni križ organizira veliko cjelodnevno događanje 25. listopada u Zadru, gradu u kojemu je i osnovan 1878. godine.

Program obilježavanja počinje u jutarnjim satima u HNK Zadar akcijom dobrovoljnog darivanja krvi u vremenu od 8 do 10 sati. Nastavlja se u 11 sati u Dječjem vrtiću Sunce predstavljanjem slikovnice „Drvo dobrih djela“ te u 15 sati otkrivanjem spomen ploče osnivačici Crvenog križa u zadru grofici Ameliji Lantana, rođenoj Borelli na adresi Poljana pape Aleksandra III 5. U kontekstu osnutka Crvenog križa na prostoru današnje Republike Hrvatske, poseban spomen zaslužuje Amelia Lantana,  koja je 1878. bila prva potpredsjednica i osnivačica, Domoljubne gospojinske zadruge dalmatinske (Società patriotica dalmata di signore per soccorsi). Za zasluge ju je 1905. godine austrijski car odlikovao Elizabetinim ordenom 2. reda. Ovo društvo zadarskih žena utemeljeno je prema zaključcima međunarodne konferencije u Ženevi na kojoj je osnovana međunarodna organizacija Crvenog križa i priznato je kao prva organizacija Crvenog križa na Balkanu.

U 16 sati u HNK u Zadru bit će izvedena predstava „Da sam ja kontesa Dora“.

„Grofica Dora Pejačević koja je kao hrvatska skladateljica i violinistica ostavila veliki trag u svijetu glazbe, ostavila je i veliki trag u Crvenom križu. Obitelj Pejačević utrla je put Crvenom križu u Našicama. Dorina baka Lila bila je prva predsjednica Crvenog križa u Našicama. Tijekom prvog Svjetskog rata, obitelj Pejačević vodila je Bolnicu Crvenog križa u Našicama u kojoj je volontirala i Dora pomažući ranjenicima, te time promicala ideju humanosti i solidarnosti.“, navela je zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa Marina Pinjagić Telak.

Dodala je kako je priča o Dori, osim o umjetnosti, ujedno  i priča o ljudskosti, plemenitosti i volontiranju – o onim vrijednostima na kojima se svako društvo treba zasnivati i koje bi svaka zajednica trebala njegovati, graditi, i promovirati, a što je Dora u svojoj skromnosti i ljubavi prema čovjeku odabrala i svakodnevno živjela.

„Umjetnost, baš kao i volontiranje povezuje ljude i budi u čovjeku empatiju i ono što je najbolje. I umjetnost i volontiranje su univerzalni komunikacijski kanali putem kojih šaljemo poruke humanosti, tolerancije i mira, a to su temeljne poruke Crvenog križa.“, istaknula je  Marina Pinjagić Telak.

U 17 sati održat će se pokazna vježba spašavanja iz mora, a u 18 i 30 u Kneževoj palači otvara se izložba „Baština humanosti u Zadru: 145 godina Crvenog križa u Hrvatskoj“ koju priređuje Znanstvena knjižnica Zadar.

„Upravo  Statut iz 1878. godine iz fonda Znanstvene knjižnice Zadar bio je jedan od povoda za organiziranje ove izložbe,”, rekla je v.d. ravnatelja Znanstvene knjižnice Zadar i jedna od autorica izložbe Marijana Senkić-Klapan.  Znanstvena knjižnica Zadar i Narodni muzej Zadar u svom bogatom fondusu čuvaju građu koja je povezana s osnivanjem i djelovanjem navedene udruge, a izložba kojoj su još autori Tomislav Blažević I Mihaela Šimat, bit će otvorena do 8. studenog.

Nakon otvaranja izložbe slijedi svečana sjednica te koncert “Baština humanosti” u izvedbi Nele Šarić, Nere Gojanović i Gordane Pavić.

Idrućega dana 26. listopada u Kneževoj palači bit će upriličeno tradicionalno primanje jubilarnih darivatelja krvi, a kako je istaknuo ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa u Zadru Šime Lisica, ove godine po prvi puta imamo darivatelja koji je krv dao čak 125 puta.

Pročitano 469 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA