Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Baština humanosti u Zadru – obilježene tri važne obljetnice Crvenog križa

Posted On Četvrtak, 26 listopada 2023 09:26

U Zadru su obilježene tri velike obljetnice Hrvatskog Crvenog križa – 145 godina postojanja i djelovanja Crvenog križa na tlu današnje Republike Hrvatske, 70 godina dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa i 30 godina od priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva u sklopu Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Ovaj važan događaj okupio je brojne predstavnike državne i lokalne vlasti te članove vodstva Crvenog križa, a označio je duboko ukorijenjenu humanitarnu tradiciju ove organizacije u Hrvatskoj.

Među nazočnima  bili su, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Vlade Davor Božinović, izaslanik predsjednika Sabora Rade Šimičević, potpredsjednik Sabora Ante Sanader, rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić, župan Zadarske županije Božidar Longin predsjednik Hrvatskog Crvenog križa  Josip Jelić predsjednik Županijske skupštine Zadarske županije Zoran Šikić, saborski zastupnik Luka Brčić, izvršni predsjednik Crvenog križa Robert Markt i brojni drugi.

“Danas slavimo humanost, solidarnost i sve one koji su se barem jednom pod znakom Hrvatskog Crvenog križa ujedinili i pomogli nekome. Na našu 145. godišnjicu slavimo sve ono što je protkano kroz hrvatsko društvo. Naša trajna ambicija je da budemo trajna vrijednost hrvatskog društva i zadnja linija obrane dostojanstva i zdravlja hrvatskog čovjeka. Svakog dana se uz vašu pomoć ponosimo što Hrvatska ima jednu ovakvu organizaciju. S ponosom smo ti koji zagovaramo humanost i solidarnost, ne na način da bude rezervirana samo za najugroženije, nego je ta humanost i solidarnost za svakog čovjeka – to je nešto što trajno unosimo kao vrijednost u hrvatsko društvo. Pridržavati se temeljnih načela čak 145 godina mogu samo oni koji imaju trajnu vrijednost”, izjavio je Markt.

Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić dio je ove plemenite organizacije već 54 godine, a u svom govoru je naglasio veliku potrebu društva za dobrim ljudima.

“Teško mi je izraziti moje zadovoljstvo i sreću što sam danas ovdje, a još više što ste svi s nama. Crveni križ je jedna svjetska organizacija koja se sastoji od 192 nacionalna križa i 192 države. Potreba za dobrim ljudima koji će raditi dobro i pomagati svima kojima je to potrebno ugrađena je u ljude, a naročito u one koji pate. Crveni križ nastao je krvlju zbog rata, a jadnim ranjenicima nije nitko pomagao sve do kad se nije pokrenuo i utemeljio Crveni križ. Moramo biti ponosni što se pomoć Crvenog križa nastavila i dalje, a mi koji sudjelujemo u ovome – ne da smo zadovoljni, nego smo sretni”, rekao je Jelić, dok je župan Božidar Longin uputio čestitku svim članovima ove organizacije.

“Veseli me što smo u središtu triju značajnih obljetnica, a svim članovima organizacije želim uputiti iskrenu čestitku. S ponosom možemo reći kako je baš u Zadru osnovano prvo društvo Crvenog križa u Hrvatskoj. Ovo je organizacija čija su načela preplavila svijet, te opozicija svemu lošemu. Značaj Crvenog križa nije ništa manji od onoga kada je bio osnovan. Podsjeća nas koliko je važno biti osjetljiv na patnju čovjeka i nesebično pružiti pomoć onima kojima je potrebna. Svake godine u županijskom proračunu planiramo sredstva kojima pokušavamo olakšati rad svim entuzijastima Crvenog križa. Hvala vam što postojite i želim vam svako dobro”, rekao je župan Longin.

Okupljenima se obratio i saborski zastupnik Rade Šimičević izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

“Oni bezimeni ljudi koji ne sjede ovdje i koje nekad sretnemo na Kalelargi i ne znamo im ni ime ni prezime – oni su zapravo ti koji su dobročinitelji i koji uvijek rade za druge. Danas živimo u brutalnom svijetu gdje čovjek više nije čovjek. Kad gledamo koliko svakodnevno ima sukoba i mrtvih, pitamo se jesmo li mi svi doista braća, a moramo se zapitati i kud ovaj svijet ide. Međutim, Crveni križ je zapravo i nastao na nevolji brojnih ljudi, a zahvaljujući dobrim ljudima, ja vjerujem da ćemo ići naprijed u ovom svijetu i da dolazimo u neka bolja vremena gdje neće biti ratova i gdje ćemo živjeti na dostojan način, kazao je Šimičević.

Potpredsjednik Vlade I ministar unutarnjih poslova  Davor Božinović u ime predsjednika Vlade izrazio je zahvalu Crvenom križu na nebrojenim spašenim životima.

“Hrvatska napreduje u svim segmentima, no bez pomoći ljudima ne možemo napraviti ni jedan korak ni kao društvo ni kao država. Ovo je povijesni jubilej koji označava beskrajnu predanost volontera, djelatnika i svih građana Republike Hrvatske koji su godinama podržavali rad Crvenog križa. On je uvijek bio tu pružajući pomoć i podršku u vremenima najvećih izazova. Uistinu nema krizne, opasne ili humanitarne situacije u kojima se ova hvalevrijedna organizacija nije iskazala. Ta posvećenost se ne može dovoljno cijeniti, a tijekom ovih 145 godina Crveni križ ostvaruje brojne uspjehe i neizmjeran trag u hrvatskom društvu. Spašeni su nebrojeni životi i upravo u tome dobrota izlazi na vidjelo”, izjavio je Božinović.

Sjednici je prethodilo otvaranje izložbe „Baština humanosti u Zadru: 145 godina Hrvatskog Crvenog križa“ koja se održava u sklopu Dana europske kulturne baštine 2023 u organizaciji Znanstvene knjižnice Zadar.

Tijekom dana održana je velika akcija darivanja krvi, predstavljanje slikovice “Drvo dobrih djela”, kazališta predstava “Da sam ja kontesa Dora”, pokazna vježba na moru, a na kući u kojoj je živjela grofica  Amelija Lantana, rođena Borelli,  osnivačica Crvenog križa u Zadru, Hrvatski Crveni križ odao je počast Otkrivanjem spomen ploče.

Pročitano 497 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA