Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Analizom podataka do kvalitetne podloge za izradu nove Strategije razvoja turizma Zadarske županije

Posted On Četvrtak, 02 studenoga 2023 16:32

Zadarska županija započela je s pripremnim radnjama za izradu nove županijske Strategije razvoja turizma za razdoblje od 2024.-2034. godine. Nakon provedene javne nabave potpisan je Ugovor sa Sveučilištem u Zadru te će oni odraditi usluge istraživanja i analize podataka za potrebe izrade navedene Strategije.

Usluge istraživanja i analize podataka sastoje se od:

-          Provođenja primarnog anketnog istraživanja lokalnog stanovništva,

-          Provođenja primarnog istraživanja dionika javne uprave/turističkog gospodarstva,

-          Provođenja primarnog anketnog istraživanja turista u Zadarskoj županiji te

-          Obrada rezultata istraživanja i izrada Izvješća.

„Strategija razvoja turizma Zadarske županije 2024.-2034. ima cilj podići kvalitetu života i rada lokalnog stanovništva i gospodarski i društveni napredak društva u cjelini. Ključno obilježje Zadarske županije kao turističke destinacije njezina je autentičnost koju odražavaju gostoljubivi, otvoreni i srdačni ljudi, bogata prirodna i kulturna baština. Turizam u Hrvatskoj, ali i u našoj županiji je više od poduzetništva. To je način života“, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Ante Sjauš.

Strategija razvoja turizma akt je strateškog planiranja turizma Zadarske županije za razdoblje do 2034. godine, a ona će biti usklađena sa Strategijom razvoja održivog turizma RH do 2030. godine te Nacionalnim planom razvoja održivog turizma do 2027. godine.

„S ciljem zaštite i još bolje prezentacije resursa, kao i očuvanja duha dobrodošlice po kojem je prepoznatljiv naš turizam, nužno je zaustaviti negativne trendove poput prekomjernog opterećenja prostora i sezonalnosti te pokrenuti održivu razvojnu paradigmu u skladu s najboljim praksama na globalnoj razini. I zato, kako bismo ostvarili viziju, želimo, poštujući nasljeđe, valorizirati kulturnu baštinu, ali i način života, autohtonu hranu i ostale brojne prednosti temeljene na identitetu naše županije“, ustvrdio je Sjauš. 

Buduća Strategija razvoja turizma Zadarske županije nadovezat će se na nacionalnu Strategiju razvoja održivog turizma, ali važan utjecaj na njezin sadržaj imat će i novi Zakon o turizmu koji je prije nekoliko dana predstavljen u Hrvatskom Saboru, najavljuje župan Božidar Longin koji ne krije velika očekivanja od novih strateških dokumenata.

„Općepoznatu činjenicu da je turizam naša najjača gospodarska grana mislim da više i ne treba isticati. Ono što, pak, treba ne samo govoriti, već i činiti jest pronaći način kako turizam učiniti boljim. Rezultati su odlični, brojke rastu, ali sada se nalazimo u trenutku u kojem se moramo zapitati što dalje. Kakav turizam želimo i trebamo? Što je ono što moramo napraviti kako bi ova gospodarska grana na našem području biti postojana i uspješna, a da pri tome ne donosi štetu? Održivost i dugoročnost ključni su pojmovi za sve gospodarske aktivnosti pa tako i one u sektoru turizma. Brza i laka zarada ni u kom slučaju ne mogu se svesti pod taj nazivnik. Stoga je važno dobro strateško planiranje kako bi od turizma imali jaku, održivu i otpornu te inovativnu gospodarsku granu“, kaže župan i dodaje da je iznimno važno što se i na lokalnoj, i na regionalnoj i na državnoj razini ova problematika počela sagledavati vrlo ozbiljno. Novi Zakon o turizmu trebao bi dati nove smjernice, upravo u smjeru održivog upravljanja ovim važnim sektorom.

„Naši prirodni resursi su temelj privlačnosti Zadarske županije kao destinacije, osobito u kombinaciji s bogatom kulturno-povijesnom baštinom. Nove prilike nude nam se svakako na polju gastronomije, zbog čega se i brendiramo kao eno-gastro destinacija, zatim kroz nastavak 'prodora' turizma u ruralni dio naše županije u kojem je sve više luksuznih kuća s bazenima, ali i u novim projektima poput budućeg home porta u Gaženici koji bi sa sobom svakako doveo turiste visoke platne moći. Smatram, a vjerujem da će se mnogi s time složiti, da je krajnji čas da nešto poduzmemo prije no što nanesemo trajnu štetu svojim prirodnim resursima, jer ćemo tada i kao destinacija prestati biti zanimljivi. Pred nama je velika borba i protiv 'sive zone' u turizmu, ali i protiv sve veće apartmanizacije obale koja već sad radi ogroman pritisak na infrastrukturu. Iskreno vjerujem da zajedničkim angažmanom možemo ostvariti željene rezultate na korist svih naših građana“, zaključuje župan.

Pročitano 786 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA