Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Proračun Zadarske županije za 2024. godinu usmjeren na nastavak gospodarskog razvoja

Posted On Utorak, 05 prosinca 2023 16:05

Vijećnici Županijske skupštine većinom glasova usvojili su proračun Zadarske županije za 2024. godinu. Proračun je planiran u iznosu od 169,1 milijuna eura i manji je za 67,3 milijuna eura u odnosu na prethodni. Do smanjenja je najvećim dijelom došlo zbog izmjene osnivačkih prava nad općim bolnicama koja se od  1. siječnja 2024. prenose  na RH te se rashodi  Opće bolnice Zadar više ne planiraju u županijskom proračunu, već u državnom.

Od ukupnog iznosa predviđenog proračuna na Zadarsku županiju odnosi se 49,4 milijuna eura (29,2 posto), dok se 119,7 milijuna eura (70,8 posto) odnosi na proračunske korisnike Zadarske županije, njih 63.

“Izvorni prihodi Zadarske županije predviđeni su u iznosu od 25,4 milijuna eura što je porast od 2,2 milijuna eura (9 posto) u odnosu na plan za 2023. godinu i to zbog očekivanog porasta prihoda od poreza na dohodak uslijed bolje zaposlenosti, rasta gospodarstva i povećanja plaća”, najavila je pročelnica za financije Bibijana Baričević.

U proračunu za iduću godinu planiran je i primitak od zaduživanja za kapitalne investicije u iznosu od 5,9 milijuna eura, koji će se u 2024. rasporediti na projekt poslovne zgrade na adresi Ivana Mažuranića u Zadru, projekt izgradnje Skloništa za napuštene životinje te Poljoprivredno-edukacijski centar.

“Proračun Zadarske županije za 2024. usmjeren je prvenstveno na gospodarstvo i razvoj, ali ima i značajno izraženu socijalno-demografsku komponentu. Nastavit ćemo provoditi mjere potpore poduzetništvu koje su se pokazale uspješnima i zbog kojih, uz ostalo, bilježimo rekordne brojke u gospodarstvu, prvenstveno kroz rast zaposlenosti, izvoza i plaća. Nastavit ćemo i s realizacijom strateških projekata, prvenstveno onih započetih u 2023. godini, poput izgradnje nove Medicinske škole na Relji, Hospicija u Babindubu, Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku i skloništa za napuštene životinje, a veselimo se I konačnom dovršetku Centra za gospodarenje otpadom”, ustvrdio je zamjenik župana Šime Vicković dodavši da su sve to strateški projekti Zadarske županije koji se financiraju sredstvima iz EU fondova, uz značajan udio lokalne komponente u sufinanciranju.

Gospodarsko-razvojna komponenta  planira se u ukupnom iznosu od 29,1 milijuna eura. Od kapitalnih investicija treba izdvojiti: izgradnju Regionalnog centra kompetentnosti  u zdravstvu - Medicinske škole u iznosu od 6,5 milijuna eura; uređenje poslovnih zgrada Zadarske županije u iznosu od 5,3 milijuna eura; izgradnju skloništa za napuštene i izgubljene životinje u iznosu od 1,9 milijuna eura; energetsku obnovu zgrade radne jedinice Benkovac Doma zdravlja Zadarske županije u iznosu od 1,4 milijuna eura; izgradnju Poljoprivredno-edukacijskog centra u iznosu od milijun eura; izgradnju Centra za školjkarstvo u iznosu od 600 tisuća eura te 650 tisuća eura za sanaciju i izgradnju lučke infrastrukture. 

Također, planirano je 315 tisuća eura za djelatnost tvrtke Eko d.o.o. koja vodi projekt Centra za gospodarenje otpadom, 310 tisuća eura za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, 290 tisuća eura za prijenose gradovima i općinama kroz program održavanja pomorskog dobra, 180 tisuća eura za potpore u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, 150 tisuća eura za prijenose JLS-ima za infrastrukturne projekte, 145 tisuća eura za promidžbu i udruženo oglašavanje u turizmu i 100 tisuća eura za sufinanciranje sunčanih elektrana na obiteljskim kućama.

“Ovaj proračun ima i socijalno-demografsku komponentu u iznosu od 5,9 milijuna eura koja će biti raspoređena za izgradnju Hospicija na Babindubu, za pomoći ustanovama u zdravstvu, za sufinanciranje smještaja starijih osoba u privatnim domovima, za provođenje projekta Pomoćnici u nastavi i Inkluzija, za besplatan prijevoz učenika srednjih škola, za naknade za novorođenčad, za donacije civilnim udrugama i udrugama u zdravstvu te za opremanje odjela za dementne osobe u  zadarskom Domu za starije i nemoćne. Također, osigurana su sredstva i za paket mjera kojima ćemo stimulirati deficitarna zanimanja, prvenstveno zdravstvene djelatnike”, istaknuo je zamjenik Vicković koji je predložio proračun umjesto župana Božidara Longina, danas odsutnog zbog pozitivnog nalaza na koronavirus.

Proračun za iduću godinu predviđa sredstva za kulturu u iznosu od 1,6 milijuna eura, za razvoj športskih aktivnosti 352 tisuće eura, a za mjere zaštite i spašavanja 310 tisuća eura.

Na današnjoj sjednici prisegnulo je dvoje novih vijećnika, HDZ-ov Miljenko Ćoza koji je zamijenio Vesnu Sabolić s koalicijske liste HDZ-HSP-SU-Reformisti te Frane Vučetić s liste Mosta koji se vraća u Županijsku skupštinu umjesto Branka Katića.

Pročitano 607 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA