Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Na Danu vina i gastronomije Zadarske županije o stvaranju održive eno-gastronomske destinacije

Posted On Utorak, 12 prosinca 2023 22:12

Kako stvarati održivu eno-gastro destinaciju - raspravljalo se na trećem izdanju Dana vina i gastronomije Zadarske županije, konferenciji koju je organizirala Turistička zajednica Zadarske županije u suradnji sa Sveučilište u Zadru, Ilirijom d.d. i Udrugom vinara Zadarske županije, uz podršku i inicijativu Zadarske županije.

Konferenciji „Stvaranje održive eno-gastronomske destinacije“ održanoj u okviru 3. Dana vina i gastronomije nazočili su renomirani chefovi, turistički djelatnici, marketinški stručnjaci te predstavnici institucija, koji su podijelili svoja iskustva na temu održive eno-gastro destinacije.

„Povezivanje lokalne poljoprivredne proizvodnje i ponude s turizmom, stvaranje prepoznatljivosti lokalne enogastronomske ponude kao turističke ponude Zadarske županije – zajednički je cilj koji se može i ostvariti isključivo aktivnim i promišljenim radom. U prvom redu s povećanjem količine domaćih proizvoda i njihovog plasmana u ugostiteljskim objektima, ali i dodatnim marketinškim aktivnostima kako bismo to ponudili kao dodanu vrijednost našeg turističkog proizvoda“,  poručio je tom prigodom župan Božidar Longin, a nazočne su pozdravili i rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić, državni tajnik iz Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma i sporta Slavko Štefičar i direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija.

Održivost eno-gastronomske destinacije kao jednog od temelja ravnomjernog napretka i razvoja turizma, te značaj eno-gastronomije u turističkim kretanjima, bile su glavne teme skupa koji je okupio niz eminentnih stručnjaka. Konferenciju su pratili brojni djelatnici u turizmu i ugostiteljstvu, turističke zajednice, vinari, studenti te mladi kuhari koji su održali degustaciju na temu tradicije na inovativan način.

Uz niz vrlo zanimljivih panela i predavanja, sudionike je osobito oduševio poseban dio programa posvećen mladim perspektivnim kuharima pod nazivom INSPIRACIJA – NA MLADIMA SVIJET OSTAJE. U njemu je predstavljeno 8 mladih kuhara - Stela Vincek, Klaudio Mrkić, Elvis Vrkić, Gabrijel Benić, Marin Vitali, Toni Matešić, Bruno Kalmeta, Ivan Prenđa i Luka Kero. Oni su pod vodstvom chefa Josipa Vrsaljka i uz asistenciju učenika ugostiteljskih škola iz Zadra i Paga predstavili svoja kuharska umijeća koja su se mogla i degustirati, a tema je bila tradicija na inovativan način. Za sve su sudionike tako pripremili tradicionalno jelo ili autohtonu namirnicu s područja Zadarske županije po svom izboru na inovativan način (s popisa tradicionalnih jela iz projekta CUHaCHA).

„U trećem izdanju Dana vina i gastronomije Zadarske županije naglasak smo stavili na održivost, koja čini temelj budućeg razvoja i jedini prihvatljivi smjer kojim trebamo ići, a kako bismo sva bogatstva koja posjedujemo ostavili u naslijeđe budućim generacijama. Ističemo posebno i upravo suradnju s budućim generacijama jer u velikom dijelu naših aktivnosti na području enogastronomije u kojoj Zadarska županija ima zaista veliki potencijal, sudjeluju i mladi ljudi“, istaknula je direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija i dodala da je uspješna suradnja s mladim snagama osobito veseli jer ulaganje u znanje i mlade predstavlja zalog za uspješnu budućnost na čemu zajednički i radimo.

Pročitano 332 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA