Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Zadarsku županiju

Posted On Srijeda, 20 prosinca 2023 15:10

Betlehemsko svjetlo mira i ove je godine stiglo u Dom Zadarske županije. Mladi izviđači iz Udruge izviđača Zarus predali su županu Božidaru Longinu Betlehemsko svjetlo koje je u Hrvatsku stiglo iz Linza, a preuzeo ga je Savez Izviđača Hrvatske. Primopredaji Betlehemskog svjetla u Zadarskoj županiji pridružio se i nadbiskup zadarski msgr. Milan Zgrablić sa suradnicima.

Posvuda u svijetu Betlehemsko svjetlo simbol je mira, a prema tradiciji svjetlo u Spilji Isusova rođenja u Betlehemu na prvu nedjelju Došašća.  Svjetlo je ove godine u špilji Isusova rođenja upalila dvanaestogodišnja palestinska kršćanka Pillar Jarayaseh, a potom je preneseno u Amman, odakle je zrakoplovom dopremljeno u Austriju.

Betlehemsko svjetlo u Hrvatsku dolazi od 1992. godine, a pokrovitelj tog događaja od tada je Hrvatski sabor.

„U ovim izazovnim vremenima potrebno nam je Betlehemsko svjetlo kao simbol mira, nade i optimizma. Posebno se to, više nego ikad, odnosi na Svetu zemlju odakle nam i dolazi Betlehemsko svjetlo, koja je poprište teških ratnih sukoba te se nadamo se da će i tamo što prije zavladati mir“, poručio je župan Longin zahvalivši mladim izviđačima i njihovim voditeljicama na sudjelovanju u ovoj, hvalevrijednoj inicijativi.

„Vama i svima u Zadarskoj županiji želimo da ovo Betlehemsko svjetlo donese nadu i mir. Paljenje i podjela Betlehemskog svjetla mira podsjeća da ljudi dobre volje jedni drugima žele mir i dobro te da je zadatak svih nas širiti ljubav, prijateljstvo i mir među ljudima“, istaknuli su mladi izviđači.

I ove godine Savez izviđača Hrvatske pripremio je posebnu mobilnu aplikaciju. Aplikacija će prikazivati sva mjesta (gradove, općine, institucije, domove) u Hrvatskoj u koja su izviđači donijeli Betlehemsko svjetlo, a primatelji svjetla moći će u aplikaciju upisati svoje poruke mira koje će biti prikazane uz unesenu lokaciju. Na ovaj način moći ćemo vidjeti kako se svjetlost i poruke mira šire Hrvatskom iz sata u sat.

Pročitano 430 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA