Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Petorici zadarskih ratnih vojnih invalida uručeni ključevi stanova

Posted On Ponedjeljak, 25 ožujka 2024 17:51

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja danas je  u zadarskoj gradskoj knjižnici  održana svečanost uručenja ključeva hrvatskim ratnim vojnim invalidima, čime je pet zadarskih obitelji dobilo novi dom. Braniteljima Ivici Ražovu, Denisu Kresoji, Vedranu Franovu, Denisu Stojanovu i Đaniju Zoriću ključeve je u ime potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda uručio državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić. Pri uručenju ugovora nazočan je bio i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić.

Darko Nekić naglasio je da je dodjela stanova odraz zahvalnosti prema braniteljima i ratnim vojnim invalidima za njihov doprinos u obrani Hrvatske. Istaknuo je kontinuirane napore Vlade u rješavanju kompletnog pitanja braniteljsko-stradalničke populacije, što uključuje i izgradnju veteranskih i braniteljskih centara.

„Drago mi je što je upravo dodjela stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima povod našeg okupljanja, čast mi je i zadovoljstvo biti ovdje. Riječ je o stanovima prosječne veličine od osamdesetak kvadrata, a u koje smo uložili oko 507 tisuća eura. U tim će stanovima u prvom dijelu biti smješteno pet hrvatskih ratnih vojnih invalida, sukladno listi prvenstva u Zadarskoj županiji. Ovaj današnji čin odraz je naše zahvalnosti hrvatskim braniteljima i hrvatskim ratnim vojnim invalidima na doprinosu koji su dali u obrani Hrvatske. Upravo zbog svijesti o žrtvi i doprinosu slobodi koju danas živimo, u proteklih smo osam godina donijeli jedan cijeli set važnih zakona kojima smo riješili kompletnu braniteljsko-stradalničku populaciju“,  rekao je državni tajnik Nekić. Dodao je da je  u proteklih osam godina, putem Ministarstva hrvatskih branitelja u Zadarskoj je županiji stambeno zbrinuto 220 stradalnika, od kojih je 45 zbrinuto dodjelom stana, 122 isplatom stambenog kredita te 53 osobe isplatom financijske potpore, a za potpore i kredite utrošeno je gotovo 3 milijuna eura.

„Od  2016. godine putem Ministarstva hrvatskih branitelja stambeno smo zbrinuli 3754 stradalnika iz Domovinskog rata, dodijelili smo 665 stanova, 1465 stambenih kredita i 1624 financijske potpore u ukupnom iznosu od 41 milijun i 200 tisuća eura. Dodatno, putem Ministarstva prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine, kroz modele davanja u najam i darovanja stanova i kuća te građevinskog materijala za obnovu i izgradnju kuća, stambeno je zbrinuto 3132 hrvatska branitelja. Kad zbrojimo ove podatke iz ova dva Ministarstva, to je ukupno 6886 braniteljskih obitelji koje su zbrinute na sve ove načine“, istaknuo je Nekić.

Tome je dodao da  su u tijeku pripreme i projektiranja za stanove koji će se  graditi u Makarskoj, Podstrani, Svetom Filipu i Jakovu te u Sesvetskom Kraljevcu, da se nastavlja preuzimanje praznih i derutnih stanova od drugih državnih tijela, koja će se također nakon kompletnog uređenja dodijeliti stradalnicima iz Domovinskog rata.

Na današnjoj svečanosti nazočio je i zamjenik župana Šime Vicković koji je između ostalog rekao:

„Mislim da je svima nama ovdje i nepotrebno reći kolike su posljedice koje je Domovinski rat ostavio je za sobom. Jedna od njih svakako je pozitivna – imamo slobodnu i suverenu hrvatsku državu, no ostale su teške, bolne, a neke i nepopravljive. Kada govorimo o posljedicama prije svega mislimo na izgubljene živote hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, ali i na uništenu komunalnu infrastrukturu i domove, na demografske promjene. Ljudske živote ne možemo vratiti, možemo tek, i moramo, nikada ne zaboraviti one zbog kojih smo danas ovdje. Ono što možemo učiniti, a što se i od završetka rata 1995. godine sustavno čini, jest obnova infrastrukture te ulaganje u stvaranje kvalitetnijih životnih uvjeta za obitelji hrvatskih branitelja. Jedan od takvih programa jest i stambeno zbrinjavanje u okviru kojega će danas će svoj dom dobiti hrvatski ratni vojni invalidi. Skromni su to i neveliki stanovi, no siguran sam da će za svoje nove stanare biti poput kraljevskih palača jer dom i nisu zidovi, prozori, vrata, dom su ljudi, dom je obitelj i ljubav i sklad koja u njemu vlada.“

Zamjenik župana Šime Vicković  zahvalio je hrvatskoj Vladi, ali i svima ostalima koji su dali svoj doprinos da se ovaj projekt ostvari, a novim stanarima poželio da u svojim novim domovima budu sretni.

Gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić zahvalio je u svom govoru  braniteljima na svemu što su napravili za našu državu te istaknuo da moramo jedni drugima pomagati, izlaziti u susret te pokraj sebe imati kako je naveo prijatelja, a ne neprijatelja.

„Vjerujem da ćemo samo na taj način nastaviti graditi ovaj grad, ali i našu Hrvatsku. Velika zahvala svim braniteljima koji su dali svoj život da bi mi danas mogli ovako živjeti“, poručio je zadarski gradonačelnik.

Pročitano 234 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA