Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Predstavljeni rezultati uspješno provedenog projekta STEM COUNTY

Posted On Četvrtak, 11 travnja 2024 14:58

Danas je u Multifunkcionalnoj dvorani Centra za kreativne industrije, Zadar održana završna konferencija projekta „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama u Zadarskoj županiji – STEM COUNTY“. Nositelj projekta je Grad Zadar, a partneri su Zadarska županija, Sveučilište u Zadru, Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija te Muzej Vitenfabrikken iz Norveške. Uvodne pozdravne govore održali su gradonačelnik Branko Dukić, župan Božidar Longin, zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške u RH Helge Klouman Marstrander te Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, dok su cjelokupne rezultate projekta predstavili ravnateljica Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija Katarina Colić, ravnatelj Muzeja Vitenfabrikken John Arne Frafjord, v.d. pročelnika UO za odgoj i školstvo Joso Nekić, pročelnik UO za obrazovanje kulturu i šport Ivan Šimunić, rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić te voditeljica projekta Ivana Guglielmini.
- S ponosom mogu reći kako je STEM pristup učenju u Zadru postao uobičajena praksa, poticanje učenika na STEM način razmišljanja započelo je u našem gradu kroz različite europske projekte u koje su se uključivale brojne osnovne i srednje škole, ulagalo u tehnološko opremanje i uvođenje niza izvannastavnih aktivnosti. Danas imamo aktivne centre izvrsnosti, organiziramo brojne radionice i učenička natjecanja, a sve u cilju daljnjeg poticanja mladih na istraživanje i kreativan pristup rješavanju zadataka – ovim riječima je sve prisutne pozdravio gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić.
Prisutnima se obratio i župan Zadarske županije, Božidar Longin:
- Ovim projektom naša županija postala je STEM županija. Brzina tehnološkog razvoja danas se više i ne mjeri u godinama, već gotovo u satima, stoga je nužno prilagoditi i naš obrazovni sustav, kurikule, a i prostore u kojima se takve discipline podučavaju. Izvrstan je ovo primjer

kako se može postići geografska sinergija i pružiti jednake obrazovne mogućnosti svim učenicima, bez obzira na njihovu regionalnu pripadnost.
Ukratko o projektu rekao je i zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške u RH, Helge Klouman Marstrander:
- Glavni cilj ovih fondova je smanjivanje društvenih i ekonomskih razlika. Ulaganje u obrazovanje djece je krucijalno, jer čini osnovu za njihov budući uspjeh i daje im potrebne vještine da bi uspjeli u društvu. Ako dovoljno rano utječemo na razlike u obrazovanju možemo razbiti sve prepreke, promovirati jednake mogućnosti i kreirati bolje društvo za sve.
Prisutan je bio i Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić:
- Ministarstvo Regionalnog razvoja provodi ovaj financijski mehanizam iz Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora, ali je zapravo riječ o financijskom instrumentu sličnom europskim fondovima koji funkcionira na način da Hrvatska, zajedno s Kraljevinom Norveškom i zemljama Europskog gospodarskog prostora, definira prioritete i područja u kojima želi surađivati i ulagati sredstva. Jedno od tih područja je upravo STEM, odnosno lokalni razvoj, program iz kojeg se financira ovaj projekt koji je hvalevrijedan, jer je to bila i intencija Hrvatske vlade da se upravo STEM zajedno i u suradnji s norveškim partnerima razvija na jednoj većoj razini kroz svo ovo vrijeme pred nama.
Cjelokupne rezultate ovog projekta predstavili su i:
Katarina Colić, ravnateljica Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija:
- Ustanova INOVAcija je partner na provedbi projekta. U okviru ovog projekta naše aktivnosti su bile organizacija STEM tjedna i organizacija Znanstvenog sajma, sve u cilju poticanja interesa za STEM područje među djecom i mladima.
Ravnatelj Muzeja Vitenfabrikken, John Arne Frafjord dodao je:
- Za nas je bilo izrazito zadovoljstvo doći ovdje, ali isto tako i kada su vaši učitelji bili u Norveškoj. Naša ideja za doprinos ovom projektu bila je razmjena znanja, kao i da vam pokažemo kako se stvari rade na norveški način. Na radionicama u Norveškoj, na kojima je sudjelovalo 45 učitelja iz Hrvatske, prošli smo kroz razne znanstvene grane, kao što su matematika, biologija, povijest, geologija, astronomija, kemija…

Joso Nekić, v.d. pročelnika UO za odgoj i školstvo Grada Zadra:
- Ovaj projekt je kruna rada Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra. Naša težnja je san za ostvarenjem našega creda, a to je da svi imaju dar i svi mogu postati izvrsni.
Ivan Šimunić, pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije:
- Većina naših projekata fokusirana je na građevinske zahvate, no u ovom projektu uz ulaganja najvrjednije je ulaganje u ljude. Jedna od vrijednosti ovoga projekta svakako je i mobilnost, budući su učitelji boravili u Norveškoj i izmjenjivali iskustva i znanja.
Josip Faričić, rektor Sveučilišta u Zadru:
- STEM County je projekt na kojem smo i mi kao akademska zajednica mogli sudjelovati na dva načina: jednim dijelom konkretnim sudjelovanjem u STEM aktivnostima prenoseći naša znanja i iskustva u sustav primarnog obrazovanja i drugim dijelom dajući odgovor na pitanje “kako poučavati?”

Na kraju je Voditeljica projekta Ivana Guglielmini predstavila očekivane rezultate projekta kao i doprinose pokazateljima rezultata te zaključila kako su svi ciljevi i rezultati projekta uspješno ostvareni. Tom prilikom zahvalila je projektnom timu, agenciji Zadra Nova koja je pružila podršku u pripremi projekta te učiteljima - sudionicima projekta koji su zajedničkim snagama iznijeli ovaj projekt na dobrobit čak 659 učenika osnovnih škola u Zadarskoj županiji.

Link na društvene mreže Projekta:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100086000917454

https://www.instagram.com/stem_county/?hl=en

 

Projekt STEM County se financira u okviru programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva" koji čini dio Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i kraljevine Norveške, a provodi se u razdoblju od 15. srpnja 2022. do 14. travnja 2024. godine.

Više informacija o financijskom mehanizmu: https://eeagrants.hr

Više informacija o programu: https://eeagrants.hr/programi/lokalni-razvoj-i-smanjenje-siromastva/

Pročitano 265 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA