Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Na Dan planeta Zemlje u Pagu održana akcija čišćenja podmorja i obala

Posted On Utorak, 23 travnja 2024 14:42

U Pagu je, u sklopu obilježavanja Dana planeta, a u organizaciji Solane Pag i Nature Jadera, Javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije, održana akcija čišćenja podmorja i obala na području između velikog nasipa i nasipa koji zaokružuje Solanu Pag. 

Tema ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje je planet protiv plastike, a akcija čišćenja podmorja, čiji su pokrovitelji Solana Pag, Natura Jadera, TZ Paga, Grad Pag i trgovački centar Lorenco, ima za cilj doprinijeti smanjenju onečišćenja plastikom i podizanju svijesti o važnosti očuvanja okoliša. "Trudimo se ukloniti svu plastiku, jer plastika jako onečišćuje more, a ujedno i to more, koje se nalazi u navedenom području, je more koji mi koristimo za proizvodnju soli i nama je bitno da sol koja se proizvede iz mora bude visokokvalitetna i bez zagađenja" rekla je Nikolina Franušić Bajlo, specijalistica istraživanja i razvoja turizma u Solani Pag. Prema istraživanjima, više od 150 milijuna tona plastike nalazi se u morima diljem svijeta. Plastični otpad uzrokuje ozbiljne probleme morskom životinjskom i biljnom svijetu, narušava ekosustave, ugrožava gospodarstvo te ima negativan utjecaj na ljudsko zdravlje kroz prehrambeni lanac. 

Među sudionicima, osim organizatora, bili su i predstavnici Srednje škole Bartula Kašića, Čistoće Pag, DVD-a Pag i ronioci iz Ronilačkog kluba Sveti Roko i Ronilačkog kluba Foka. Područje akcije nalazi se u ekološkoj mreži Natura 2000, a akcijom se željelo očistiti podmorje kako bi se očuvala bioraznolikost i visoka kvaliteta mora koje ulazi u Solanu Pag. Ekološka mreža Natura 2000 je koherentna europska ekološka mreža sastavljena od područja u kojima se nalaze prirodni stanišni tipovi i staništa divljih vrsta od interesa za EU.

Josip Portada/Radio pag  

Foto: Elvis Šmit/Radio Pag

Pročitano 186 puta

Zadnje objave

lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…
svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA